Hirdetés
  • 2021-12-13 13:00
  • Deco

Finom harmóniák

A nagy alapterületű belvárosi lakás fordított életutat járt be: tágas tereit és tiszta alaprajzi szervezését kortárs felújítása révén nyerte vissza, ami során letisztult, koherens, egyedi enteriőrök jöttek létre. Cikkünk az Octogon Deco 2021/5-ös lapszámából.

A tervezés első lépése az alaprajz megtisztítása, az utólag behúzott számtalan válaszfal elbontása volt. Két külön lakrészt kért a megrendelő az átalakítással megbízott tervezőktől, mindkettőt saját fürdővel rendelkező hálóval. Ugyancsak alapvetés volt, hogy a megszülető enteriőrök mind férfi, mind női szemmel nézve egyaránt otthonosnak hassanak – ezt a kívánságot pedig a lakberendezést végző SpiritHome teljesítette.

 

A fogadótér egy tágas étkező, aminek centrumában ovális, dekoratív étkezőasztal áll. Külön helyiségbe került a konyha, de a főfal megnyitásával vizuálisan mégis kapcsolódik az étkező, és azon keresztül a nappali teréhez is. Az alaprajzi átalakítás egyik ötletes megoldása, egyben a projekt legalapvetőbb építészeti beavatkozása a világítóudvar bekapcsolása volt a közösségi térbe – a világítóudvar helyén kialakított kis átrium természetes fénnyel árasztja el
a korábban sötét tereket.
 

A világítóudvar fémrács padlózatot kapott, növényekkel betelepítve kis átriumként bővíti a lakás belső terét. A fürdőszoba, illetve a háztartási helyiség ablaka is ide nyílik.

Helyreállt az utcai fronton található három szoba klasszikus térsora is: középre került a nappali, innen nyílnak két irányban, a felújított, míves ajtókkal rendelkező hálószobák. Mindenütt a falba süllyesztve alakították ki a tárolókat, így semmi nem töri meg a nagyvonalú térhatást.
 

Fontos szerep jut a lakásban az átlátásoknak: az ajtónyílásban feltűnik a háló különleges tapétájának fő motívuma, és a mindenütt jelenlévő design csillárok egyike

Ezt az elvet követi a bútorozás is: a konyhabútor, illetve az étkezőben kialakított bár teljes falszakaszt elfoglaló, egységes felületet képeznek, és az újonnan tervezett, szürkített tölgy ajtók is keret nélküli kialakításúak. Ugyancsak az egységes térhatást erősíti a lakás minden helyiségében végigfutó világos tölgy hajópadló-burkolat.

A meleg földszíneket ellenpontozó kékes és szürkés árnyalatok higgadt, nyugodt légkört teremtenek az egész lakásban – mindez visszafogott, pasztell tónusokkal és kecses, minőségi bútorokkal párosítva kifinomult eleganciát sugároz.

A fogadótér dísze az étkezőasztal, aminek formája és minőségi anyagai – a bordázott diófa középláb, illetve a meglepően vékony márvány fedlap – egyszerre klasszikus és kortárs stílusjegyekkel rendelkeznek. A székek kékesszürke tónusai jól ellenpontozzák a meleg földszíneket.A nagyobbik háló attrakciója a térben álló fürdőkád, amelynek lekerekített formája az ágy végében álló filigrán ülőbútorral harmonizál. A felújított klasszikus ajtók hangsúlyos szerepet kapnak a modern, geometrikus bútorok között.


A kortárs megjelenést a klasszikus színek és anyagok hangolják össze az épülettel: a bronz lámpatestek és csapok, illetve a kilincsek, és az étkezőasztal márványlapja a múltat idézi, hasonlóan a felújított cserépkályhához. A terek könnyed, mégis elegáns hatásának kulcsa a karcsú, de markánsan megjelenő, fémvázas bútorszerkezetek és a hozzájuk társított puha, kényelmet sugárzó kárpitosbútorok kontrasztja, amit design lámpák kísérnek.
 

Helyszín: Budapest V. kerület
Alapterület: 130 m2

Építészeti tervezés: BIS Építész Iroda, Gyökér András, Losonczi Júlia, Oroszlány Miklós
Lakberendezés: SpiritHome

 


Még több és nagyobb fotóért katt a képgalériára!


Octogon Deco Magazinunkra itt tudsz online előfizetni.

A magazin a készlet erejéig az alábbi árusítóhelyeken kapható.Kapcsolódó cikkek

The Zam! – Elgurult a laszti a Balaton partján

The Zam! – Elgurult a laszti a Balaton partján

Az A4 Stúdió emblematikus épülete mellett nem lehet csak úgy elmenni.

Santorini Vietnámban

Santorini Vietnámban

Minimalista, fehér falú, íves ablakú villa ékelődött be Santo tengerparti házsorába.

 Őselemekből szálcement | Equitone pályázat (X)

Őselemekből szálcement | Equitone pályázat (X)

Intermodális és dinamikus építészeti megoldások az EQUITONE pályázatának díjazottjai között.

Hirdetés