Hirdetés

A TG Italiano tulajdonosai Los Angeles Downtown városrészében nyitottak éttermet.

Vérbeli metropoliszhoz illő dizájnkultúra jellemzi éttermeinket mostanában, melyet Amerika is megirigyelhetne. Bár úgy tűnik, nem kell sokáig várni: van hely, mely már át is szelte  az óceánt, hogy megmutathassa magát az Újvilágban is.  A cikk az Octogon Deco magazin 2017/2-es lapszámában jelent meg.

Még 2009-ben kapott új arculatot Bara Ákostól a bazilikától nem messze lévő TG Italiano étterem. A teret akkoriban eklektikus bútorvilággal, a bőr, a rozsdás vasak és a fa textúráját felvonultató enteriőrrel álmodta meg a tervező – a mai napig nagy sikerrel. Tavaly év végén a két magyar tulajdonos, Sztanó Tamás és Lefkovits György – azaz Tom és George – megnyitották az új helyet Los Angeles Downtown városrészében is. Nem a budapesti imázs közvetlen másolása volt a cél. A név rövidítése helyett az elegánsabb, teljes kiírás mellett döntöttek,

és az olasz étterem profilja is sokkal szélesebb palettára váltott. Az úgynevezett Calmed konyhára, mellyel nem csak a klaszszikus olasz, de annak választékával együtt egy sokszínűbb mediterrán étlap kerülhetett terítékre.

Ezúttal is Bara Ákost kérték fel a tervezésre, aki a hely szelleméhez igazította a loftos koncepciót úgy, hogy itt-ott felfedezhetők legyenek a hazai TG elemei is. Területe egyébként egy igazi Los Angeles-i art deco gyöngyszem földszintjét foglalja el, melynek stílusára a berendezés ügyesen reflektál. Az itthoni terek kissé indusztriálisabb elemei és rusztikusabb felületei helyett a geometria és a finomabb anyagok, színek kerültek előtérbe a Katona Manufaktúra Kft. kivitelezésében. Bár itt is szerepet kap a bőr, de világosabb, korallosabb tónusokban, a nyersvasat a patinás réz váltja fel, a rusztikus téglafelületek helyett pedig a szépen megmunkált, plasztikus betonburkolat és a térelválasztók dinamikus, sűrű vonalvezetése kápráztatja a szemet.

Stílusos kikacsintásként azért egy Lambretta robogó emlékeztet az eredeti olasz étteremre és szintén közös karakterisztikumnak számítanak a koncentrikus, lapos hengerekből felépülő óriáscsillárok, melyek remekül harmonizálnak az art deco világgal.

Az étterem hamar elbűvölte vendégkörét. A visszajelzésekből kiolvasható, hogy sokan választják az attraktív Tomgeorge-ot a Bottega Louie-hoz való sorban állás, és annak hűvös eleganciája helyett. Az LA Eater online magazin összeállításában már az év elején a legfelkapottabb éttermek között halhattunk róla és a jövőt tekintve két kategóriában is indították a nemzetközi Restaurant & Bar Design Awards versenyen, melynek londoni díjátadója októberben várható.

Tervező: Bara Ákos, Bara Design Studio


Octogon Deco Magazinunkra itt tudsz online előfizetni.

A magazin a készlet erejéig az alábbi árusítóhelyeken kapható.Kapcsolódó cikkek

Tóparti modernizmus
  • 2022-03-02 09:00
  • Deco

Tóparti modernizmus

Ha innen nézzük, vályogház, ha onnan, akkor Mies van der Rohe vagy Breuer Marcell munkáinak utánérzése. Kortárs, népi és modernista jegyek, gesztusok keverednek a LAB5 tiszafüredi éttermének épületében, a Mariskában.

Magyar csapat dolgozott a Real Madrid sztárjának éttermén

Magyar csapat dolgozott a Real Madrid sztárjának éttermén

A frissen Spanyolországba igazolt hátvéd Bécsben nyitotta meg a DaRose éttermet.

Európa első LEED Gold étterme: a Mozata bisztró, pékség és kávézó

Európa első LEED Gold étterme: a Mozata bisztró, pékség és kávézó

A LEED minősítést koordináló Orosz Máté és Niczki Tamás beszámolója.

Hirdetés