Hirdetés

Egy belvárosi bérház legfelső emeleti kis lakása trendi otthonná változott.

Közel a Duna-parthoz, egy belvárosi gangos bérház legfelső emeleti kis lakása változott trendi, férfiasan karakteres otthonná szakértői kezek nyomán – fiatal tulajdonosa legnagyobb örömére. A cikk az Octogon Deco magazin 2017/2-es lapszámában jelent meg.

A Dunához közel, a belváros szívében, még egy kis lakás is nagy kincs, főleg akkor, ha az első saját otthonát alakíthatja ki benne az ember. A fiatal tulajdonos az első pillanattól fogva tisztában volt a lokáció előnyeivel,

de a rossz elosztás és a gangra nyíló lakás – még akkor is, ha a legfelső emeleten foglal helyet, ezért megfelelő mennyiségű természetes fényt kap – gondot okozott volna, ha avatatlan kezekbe kerül.

Éppen ezért a tervezésre Daruka Gergelyt kérte föl, aki az egész alaprajzot átszervezte, hogy megfeleljen a mai igényeknek és a tulajdonos elvárásainak egyaránt. Minden válaszfalat elbontottak, és az egykori nappali helyére telepítették át a konyhát és az étkezőt. Azért, hogy a lehető legtöbb fény jusson a belső terekbe a korábbi ablak helyén egy ajtót nyitottak a folyosó végén, ami üveg frontjával a hálót is világosabbá teszi.  Emellett belül, a helyiségek között is igyekeztek megőrizni ezt a transzparenciát.

Annak érdekében, hogy semmi ne állja a fény útját, üveg tolóajtókat építettek a nappali és a háló közé, de az étkezőt is üveglap határolja és az ablaktalan fürdőszoba is üvegfalat kapott a konyha felől, amelynek intimitását egy elhúzható függöny biztosítja.

Az így kapott többfunkciós térben a tagolás érzékeltetésére más eszközökhöz nyúlt a tervező. Míg az étkező egy dobogóra került, a falakon és a mennyezeten végig vonuló fa lambéria is jelzi a váltást, egyúttal közös nevezőre hozza a konyhát és az étkezőt. De ugyanazon helyiségről lévén szó a kapcsolódást is hangsúlyozni akarták: az egyedi konyhabútor a nappaliba is benyúlik, hogy praktikus tárolószekrénnyé, végül munkaállomássá alakuljon át.

A Pannónia Bútorstúdió egyedi, beépített bútorai mellett süllyesztett LED világítás teszi látványosabbá a lakást esténként, amelynek férfias karakterét az egységes anyaghasználat mellett a barátságos fa felületeket kiegészítő beton burkolatnak köszönheti. A teljes egészében megújult belső teret persze hosszú távra tervezték – a tulajdonos azzal is számolt, hogy később eladja vagy kiadja a lakást –, ezért az ötletes, egyedi megoldások mellett szándékosan kapott olyan belsőt, ami bármely közegben figyelemre méltó és karakteres.

Tervező: Daruka Gergely


Octogon Deco Magazinunkra itt tudsz online előfizetni.

A magazin a készlet erejéig az alábbi árusítóhelyeken kapható.Kapcsolódó cikkek

Hangulatjavító, otthonteremtő erő: a textíliák
  • 2020-11-15 09:00
  • Deco

Hangulatjavító, otthonteremtő erő: a textíliák

Barátságos színeikkel, érdekes mintáikkal az egész lakás hangulatát meghatározzák – mutatunk néhány jó példát.

Wellness otthon
  • 2020-11-14 09:00
  • Deco

Wellness otthon

Egy védett helyre telepített jacuzzi vagy akár egy frissítő zuhany életmentő lehet a hűvös napokon. 

A Panoráma-identitás

A Panoráma-identitás

Már most a városrész igazodási pontja lett a Metrodom Panoráma és a zöldhomlokzat is folyamatosan fejlődik.

Hirdetés