2021 lakberendezési trendjei.

A világ jelenlegi helyzete arra kényszerített bennünket, hogy több időt töltsünk a saját otthonunkban. A hálószobából sokak számára hirtelen iroda, a nappaliból pedig tárgyaló lett. Hogyan befolyásolták ezek a változások a lakberendezési trendeket, és mit tudunk hasznosítani belőlük ebben az új évben? Inspirációk, trendek és ötletek a Bonamitól.

A Bonami webáruház csapata a home & living márka egy hűséges rajongóját, Michaela Šelenberkovát kérte fel, hogy segítségével körbejárjuk a témát és inspirációkat adjunk mindenki számára.

Otthon, mint biztonságos menedék

Most minden korábbinál jobban vágyunk a kényelemre és az otthon melegére. A puha takarók, plédek, szőnyegek és párnák biztonságérzetet adnak nekünk. Emellett olyan bútorokat választunk, amelyek menedéket nyújtanak és barátságosan átkarolnak bennünket.

Most értelemszerűen többet invesztálunk a lakberendezésbe. Kicsinosítjuk kertjeinket, teraszainkat és erkélyeinket. Tavasz óta szinte csak itt van lehetőségünk a friss levegőn pihenni és kiélni a kreativitásunkat, ezért megéri beruházni jobb minőségű kerti bútorokba és egyéb kültéri felszerelésekbe. Bár még korainak tűnhet, de ha időben elkezdjük a felkészülést a kerti szezonra, az egyfajta támpont is lehet a jelenlegi helyzetben, ami reményt ad számunkra a nehezebb napokon. Addig is vegyük körbe magunkat látványos szobanövényekkel, amelyek szintén barátságos, természetközeli hangulatot kölcsönöznek otthonunknak nem beszélve arról, hogy milyen dekoratívak tudnak lenni egy szép kaspóban.

„Staycation”, avagy otthoni nyaralás

Ha nem is jutunk el távoli tájakra egy ideig, a nyaralás hangulatát valamennyire otthon is megidézhetjük. A közösségi média felületeken is egyre népszerűbb az a trend, amikor a lakás belső tereiben egzotikus úticélok stílusa köszön vissza. Nem is csoda, hogy a 2020-as év egyik sokat használt hashtag-je a #staycation volt. Egyszerűen csak válasszunk ki egy úti célt! Varázsolhatunk a szobába japán hatást egy hagyományos futonnal és egy csésze zöld teával, amelyet kerámia teáskannából is felszolgálhatunk, de elrepülhetünk képzeletben Balira is, ha az egzotikus boho stílus áll hozzánk közelebb. Csak pár álomfogóra lesz szükségünk, függőágyra, természetes anyagokból készült kosarakra, színes szőnyegekre vagy egy mangófából készült asztalra, hogy látványos változást érjünk el a lakásban.

Világos fa

A fa a melegség érzését kelti. Nem véletlen, hogy gyakori szereplő a skandináv ihletésű otthonokban is. A világos szín optikailag nagyítja a teret. Ha közel érezzük magunkhoz ezt a trendet, akkor feldobhatjuk a berendezést egy új komóddal, éjjeliszekrénnyel, vagy egyéb natúr fa kiegészítővel a falakon vagy a plafonon, hogy visszaköszönjön ez a stílus!

Ha több fa bútort szeretnénk használni, de a környezetvédelem is fontos a számunkra, győződjünk meg arról, hogy az általunk kiszemelt termék FSC (The Forest Stewardship Council) tanúsítvánnyal rendelkezik! Ez azt jelenti, hogy a gyártáshoz használt fa helyére egy másikat ültettek, és a talaj számára is minden feltétel biztosított a regenerálódáshoz.

Környezetvédelem és fenntarthatóság

Az elmúlt évben kénytelenek voltunk lassítani, és talán kicsit másképp gondolni a világra. Legalábbis ezt mutatják a kutatások, amelyek szerint az embereket a korábbinál sokkal jobban érdeklik a környezettudatos és fenntartható termékek. Inkább a kisebb helyi márkákat kedvelik, tudni akarják a megvásárolt darabok eredetét és azt, hogy milyen ökológiai lábnyomot hagynak maguk után.

Ebből az alapelvből kiindulva próbáljunk minél több természetes anyagot használni az otthonunkban! Kezdhetjük a sort egy gyapjú szőnyeggel, vászonnal, egy dekoratív tengerifű kosárral vagy újrahasznosított bőr kanapéval. Szintén népszerűek az újrahasznosított anyagokból, például üvegből, gumiabroncsokból és faforgácsokból készült lámpatestek is. Így nemcsak eredeti stílust varázsolhatunk a szobába, hanem a környezetért is tehetünk valamit.

Modern vintage

Mit is jelent pontosan a vintage kifejezés? A legegyszerűbben úgy határozhatjuk meg, mint egy stílust, amit az elmúlt 50-100 év inspirált. Magába foglalja azt is, amit előszeretettel hívunk retrónak, de a vintage ezen felül egy bizonyos minőséget is jelent. Ez a minőség és varázs pedig évek múltán sem kopik, legyen szó a nagymama foteljéről, vagy egy régi lemezjátszóról. A modern vintage stílus leginkább a régi és új darabok vegyítéséről szól. Ennek megfelelően nyugodtan megengedhetünk magadnak olyan érdekes kombinációkat, mint egy antik komód teljesen új, modern fogantyúkkal. Ehhez izgalmas ötleteket találhatsz a Bonami magazin összeállításaiban!

Absztrakt arcok

Biztosan feltűnt már az az új trend, amikor kézzel festett arcok jelennek meg a legkülönbözőbb berendezési tárgyakon: párnán, szőnyegen, plakáton, ágyneműhuzaton vagy edényen. Pont erre a művészi könnyedségre lehet most szükségünk az otthonunkban!

Melyek lesznek 2021 színei? Azt is megmutatjuk!

Az év színe nem egy szigorú szabályrendszer, amit szolgai módon követni kell. Viszont, ha érdekelnek a trendek és a belsőépítészet, akkor nagyon jó inspiráció lehet az aktuális színtrend, amiből sokat meríthetünk. Ráadásul rengeteg szín közül válogathatunk. A világ legnagyobb festékgyártói tervezőkkel és építészekkel konzultálva választják ki őket. 

Míg nagy várakozásokkal léptünk 2020-ba és az évtizedbe, elég bizonytalan volt az út 2021-ig, és stresszesnek tűnik az új évbe való átlépés is. Valószínűleg a divatirányzatok is reagálni fognak ezekre a folyamatokra. Az új színekkel a reményt és a kikapcsolódást próbálják elhozni számunkra. Hisz ki ne vágyna egy kis újrakezdésre egy ilyen év után?

Fény az alagút végén: Ultimate Gray és Illuminating a Pantone-tól

A Pantone 2021-re két színt választott: a szürkét és az élénk sárgát. Ez a kontraszt szerintük a reményt szimbolizálja, egyfajta fényt az alagút végén. A gyönyörű színkombináció rendkívül kellemesen hat a szemre és a lélekre is. A Pantone jól megérezte, hogy az elmúlt év történései után elsősorban biztonságra és újrakezdésre vágyunk. A sárga már másodszor van porondon, a szürke számára pedig a mostani premier. Az Ultimate Grey különleges árnyalata stabilitást, békét és bölcsességet hoz a belső terekben. A Illuminating sárga árnyalat pedig a napsütésre és a mosolyra emlékeztet.

Bonami tipp: A belső térben mindkét szín modernnek és futurisztikusnak tűnik. Ha a szürke és a sárga kombinációja túl erős számunkra, akkor csak az egyik színt részesítsük előnyben, a másik pedig megjelenhet kiegészítésként a díszítésen, a párnákon, a szőnyegen.

További színkombinációkat és inspirációkat a Bonami.hu összeállításában találsz!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Nyers beton és tiszta üveg az ünnepi asztalra (X)

Nyers beton és tiszta üveg az ünnepi asztalra (X)

Ikonikus bútorok – beszélgetés Jászay Elizabettel, a Ligne Roset hazai üzletvezetőjével. Kilencedik rész.

Hirdetés