Attraktív társítások

 

Hogyan lehet egy enteriőr egyszerre régi és új? Az Újlipótvárosban található kétszintes lakás a kortárs design elemeit ötvözi a 20. század legkülönbözőbb stílusaival kifinomult ízléssel. A cikk eredetileg a DECO 2018/4-es lapszámában jelent meg.

Különleges adottságokkal rendelkezik ez az újépítésű házban található lakás, a maga kétszintes kialakításával. Az itt élő, filmszakmában dolgozó pár szeretett volna olyan otthont teremteni, amiben tükröződik saját személyiségük. Mivel eltérő az ízlésük, mindketten más stílusokat és designt szeretnek igazán, így meg kellett teremteni az egyensúlyt a régebbi hangulatok és a kortárs elemek között. Annak érdekében, hogy ez a kettős szemléletmód jól tudjon együttműködni semleges alapokat teremtettek: a padlót parkettával burkolták, a vizes helyiségekbe szürkés tónusú hidegburkolat került, a falak pedig zömmel fehér színt kaptak, hogy a karakteres bútorok és hangulatos dekorációk jól érvényesülhessenek. 

A két szint eltérő funkciót kapott: míg fent a dolgozószoba és a háló a csendesebb, intim zónát képviseli, a szinte egyterű földszint a konyha-étkező-nappali hármasával közösségi térként működik.

Az a sajátos eklektika, ami a lakás minden helyiségében megjelenik, talán a földszinten érhető tetten igazán. Míg a konyha modern beépített bútorával, világos tónusaival és letisztult vonalvezetésével a modernséget képviseli, a nappalit kimondottan historikus darabokkal rendezték be, és ennek megfelelően a dekoráció és a műalkotások is korábbi korok emlékei. E két irány az étkezőben találkozik, ahol jól mutatnak egymás mellett a kortárs bútorok és a tekintélyes múlttal rendelkező karfás székek.

 A stílusos társítások mellett fontos szerepet kap a lakásban a dekoráció: a képek, festmények és kisplasztikák mellett, személyes ereklyék töltenek meg minden felületet. Családi vonatkozású tárgyak, szakmai díjak és utazások emlékei vagy éppen csak szerethető figurák teszik igazán otthonossá a tágas helyiségeket mindkét szinten. Mindebből igazán személyes, nagyon karakteres hangulatú enteriőrök jöttek létre, amiket összességében egyedi eklektika jellemez.

A nappali fotelei, de néhány kép és váza is nagyszülői örökség, fontos érzelmi töltettel rendelkező tárgyak. Még egy szakmai díj is helyet kapott itt: a zöld madár, 2003 legjobb első film díja a Filmszemléről, Mátyássy László, szobrászművész alkotása.

Az étkező ovális asztala körül különböző korú székek sorakoznak a modern polcrendszer mellett, régi és új, múlt és jelen tökéletes harmóniája. Az L alakú konyhát hatásosan választja le a nappaliról a beépített konyhapult, miközben a fal mellett egy kis reggelizőasztalka is elfért.

A lépcsőház fala egyetlen dekorációt kapott: a nagypapa igazolványképe került ide 1920-ból, amit felnagyítva fotókartonra nyomtattak. Az egyetlen fal, amit színesre festettek, az étkezőt választja el a lépcsőháztól. Jól mutat a sötétkék felületen a színes kutyás kép. A fali dekorációt is az emlékek és a modern tárgyak együttese jellemzi.

Megfelelő távolságban elhelyezve az eltérő műfajú alkotásokat jól megférnek egymás mellett a fotók, festmények, rajzok és plakátok.

Dolgozó és vendégszoba az emeleten, ahol a bútorok a jelen skandináv design ihlette trendjeit tükrözik. Karakteres minták, élénk tónusok és inspiráló tárgyak sorakoznak a dolgozószobában, ahol a modern bútorok mellett néhány igazi ereklye is helyet kaphatott, mint a filmplakátok és a bábfigurák. A dzsungelmintás tapéta mellett a dekoráció a filmes szakmához kapcsolódik: a tévé fölött a nagy klasszikus, Jean-Luc Godard Kifulladásig című filmjének plakátja, a gyerekkori mesék bábfigurái pedig Foky Ottó bábműhelyéből valók.

Az emeleti fürdőben az elmaradhatatlan dekorációs tárgyak mellett az egyik falat színes cementlapokkal burkolták, hogy megmozgassák az aprócska helyiséget. Kényelmes franciaágy került a hálószobába, ahonnan – mint ahogy a dolgozószobábólis – ki lehet menni a teraszra. 

A lakás minden részét úgy rendezték be, hogy mindenhova jusson a személyes tárgyakból, amik vidám színfolként hatnak még a leghiggadtabb helyiségekben is, megmozgatják a teret és személyessé teszik az enteriőröket.


Octogon Deco Magazinunk a készlet erejéig az alábbi árusítóhelyeken kapható.Kapcsolódó cikkek

Egy évtizedekig szerethető lakás – 31b
  • 2023-03-23 11:00
  • Deco

Egy évtizedekig szerethető lakás – 31b

A Mistudio legfrissebb belsőépítészeti projektje.

Enteriőrök időtlen intellektussal
  • 2023-03-14 10:00
  • Deco

Enteriőrök időtlen intellektussal

Angolszász stílusban újragondolt kétezres években épült budapesti családi ház az Insidesign tervezésében.

Zenetörténeti séták szerte az országban

Zenetörténeti séták szerte az országban

Zene és építészet.

Hirdetés