Újra élet költözik a Balettintézetként ismert emblematikus budapesti épületbe – megnyílt a W Budapest Hotel

Befejeződtek Budapest egyik emblematikus épülete, a Lechner Ödön által tervezett Drechsler-palota rekonstrukciós munkálatai, a hányattatott sorsú bérpalota közel húsz év után nyitotta meg kapuit a W szállodalánc tagjaként. A generáltervezői munkát a Bánáti + Hartvig Építész Iroda végezte. A DVM group volt a projekt generálkivitelezője, műemléki felújításának- és belsőépítészeti kivitelei terveinek felelőse. Az Andrássy út 25. alatt álló bérpalota megújítása komoly feladat elé állította a tervezőket, hiszen az épületnek a műemléki értékek megóvása mellett egy designérzékeny luxusszálloda formai és műszaki elvárásainak is meg kellett felelnie. Ezek a szempontok egymást támogató, a történeti értékeket és a kortárs építészeti megoldásokat kölcsönösen erősítő formai megfogalmazásokká váltak.

 


Az épület történetéről

A ház az 1800-as évek végén épült Lechner Ödön és Pártos Gyula tervei alapján, a MÁV Nyugdíjintézetének megbízásából. A bérház a francia reneszánsz stílusjegyeit viseli magán. Lechner ebben az időszakban még nem talált rá a későbbi építészetében markánssá váló „magyar szecessziós stílus”-ként emlegetett építészeti hangjára, ugyanakkor stíluskeresésének fontos állomása volt a MÁV Nyugdíjintézetének épülete. Az építész újító, kísérletező törekvései megjelennek rajta: a homlokzaton például nagy mennyiségben alkalmazott műkövet, melyhez bár nagy reményeket fűzött, a későbbiekben azokat nem használta ilyen mennyiségben. Ekkortájt kísérletezett a későbbiekben védjegyévé váló Zsolnay pirogránit alkalmazásával is, amely azonban ezen az épületen nem jelenik meg.

 


Az épületet földszinti és félemeleti étterme és kávéháza tette széles körben kedveltté és ismertté, ennek egyik bérlője volt Drechsler Béla, akinek nevét azt követően is viselte a vendéglátóegység, hogy már nem ő működtette azt. A kor kulturális életének olyan neves személyiségei fordultak meg rendszeresen a kávéházban és étteremben, mint Liszt Ferenc, Erkel Ferenc, Goldmark Károly, Richard Wagner vagy Gustav Mahler.

A bérház fénykora nem tartott sokáig; 1909-ben tűzvész által odaveszett az épület teljes fedélszéke, és a rekonstrukciót követő években is számos előnytelen átalakítást végeztek rajta. Bérlői és tulajdonosai is sorra váltották egymást, 2002 óta pedig kihasználatlan volt, így azóta is romlott az állapota, egészen a jelenlegi rekonstrukció megkezdéséig.
 


Régi-új funkciók

Az egykori bérpalotába a W szállodalánc tagjaként tér vissza az élet. Ennek eredményeként – ahogyan eredeti bérpalota korában is – lakó- és vendéglátó egységek kapnak helyet az épületben: az Andrássy út felé vendéglátó tér nyílik, az épület központjában elhelyezkedő, üvegtetővel fedett belső udvarról pedig a szálloda különböző funkciókat ellátó egységeibe vezet út.

A földszinten a szálloda fogadóhelyiségei, lobbyja, vendéglátótere és közösségi terei, a pinceszinten a pihenés, a regenerálódás terei, valamint a kiszolgáló funkciók lettek kialakítva, az emeleti szinteken pedig a szobák kapnak helyet. Az eddig funkció nélküli, nagy belmagasságú tetőtérben egy újabb, ötödik emeleti szobaszint jött létre, míg efölé, a szabadon maradt tetőtérbe épületgépészeti berendezések kerültek. 

 


Korok összebékítése – kortárs építészeti elemek a W Hotelben

A Drechsler-palota belső udvarának üvegfedése: a díszes lechneri homlokzatok impozáns belső udvart fognak közre, amely a szálloda forgalmi rendszerének és közösségi tereinek a középpontja. Annak érdekében, hogy védelmet kapjon a környezeti hatásokkal szemben, illetve egy emberléptékű, intimebb udvar jöhessen létre, a terület finom, fátyolszerű üvegfedést kapott. Az üvegtető építészeti tervezése valódi szakmai kihívást jelentett, komplex feladat volt ugyanis megtalálni a szerkezet pontos helyét és formáját, ahol a tető tiszteletben tartja a belső homlokzatokat és megőrzi a felületen található építészeti értékeket. Eredményként egy hártyaszerű, feszített szerkezetű nyeregfelület jött létre, mely ugyanolyan finomsággal érintkezik a belső udvar homlokzatával, mint annak lechneri architektúrája.

 


A szálloda bejáratának előtetője: az épület Hajós utcai főbejáratához illeszkedő előtető a belső udvar üvegtetőjéhez hasonló tervezői elv mentén készült, hogy azzal párbeszédet alkosson. Ahogy a belső udvarban, úgy az építészek számára az épület homlokzatán is összetett feladat volt megtalálni azt a csatlakozó vonalat, ahol a tető egyszerre tartja tiszteletben a meglévő architektúrát és látja el a jelenleg kívánt funkciót. 

Az épület tetőrekonstrukciója és ötödik emeleti bevilágítósávjának építészeti kialakítása: az épület W szállodává alakítása során az eddig funkció nélküli, nagy belmagasságú tetőtérben egy újabb, ötödik emeleti szobaszint jött létre. A helyreállítási munkák mellett ezért a tetősíkok részleges újragondolására is szükség volt, hiszen elengedhetetlenné vált az ötödik emeleten található szobák természetes megvilágítása. A nyílászárók kialakításakor meg kellett felelni a műemléki és településképi előírásoknak, így hosszas szakmai munka eredményeként jött létre a bevilágítók formai világa. Az építészek számára Lechner egyéb épületeinek tetőszerkezeti kialakítása is iránymutatást adott. Az építőművész későbbi, pirogránit mintáiból inspirálódva, illetve a bérpalota paláinak osztásrendjét követve rajzolódik ki a bevilágítók háromszög formájú struktúrája. A Drechsler-palota tetőszerkezete több alkalommal sérült, illetve esett át felújításon. Szükségessé vált a zárófödém cseréje, mely munkálatok során a felépítmények és a díszműbádogos elemek nagy része elveszett. Jelen rekonstrukció alkalmával – az eredeti tervek és korabeli fotók alapján – a tetődíszítmények teljes körű helyreállítása is megtörtént.

 


Környezetrendezés

A Drechsler-palota környezetének alakítása és rendezése nem választható el a vele szemben, vele egy időben épült Operaházétól. Különös együttállás, hogy a két épület teljes rekonstrukciója is párhuzamosan zajlott, így a tervezők most is konzultáltak a munkálatok alatt. Az Andrássy út beépítési vonalától némileg mindkét épület visszahúzódik, kisebb teresedést hozva létre. A sugárút járműforgalma miatt ugyan napjainkban mindez alig érvényesül, a térrendezés tekintetében mégsem elhanyagolható szempontról van szó. Első lépésként az épületeket körülvevő, osztott burkolati rendszert új, egységes térburkolatra cserélték, a teljes körű környezetrendezés azonban még hátra van.

A Drechsler-palota rekonstrukciója régi adóssága volt Budapest építészetének; a felújítási munkákat követően Lechner Ödön egykori bérháza újkori önmagát idézi.

 


Szöveg: Bánáti Béla, Molnár Zsuzsanna, Zajacz Judit

A szöveg az épület tudományos dokumentációja és értékleltára, illetve műleírása felhasználásával készült. Előbbi összeállítói Hadik András és Fehérvári Zoltán.
 

 




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Mikrotörténet-írás

Mikrotörténet-írás

Arács, Szent György Pince. Cikkünk az OCTOGON magazin 173-as (2022/1-es) lapszámából.

A csillárok, melyeken négy évig dolgoztak

A csillárok, melyeken négy évig dolgoztak

A Salisbury Kft. szakemberei korabeli fotók és tervtöredékek segítségével dolgoztak a Szent István-terem csillárain.

Az utolsó simításokat végzik a Budavári Palota Szent István-termén

Az utolsó simításokat végzik a Budavári Palota Szent István-termén

Szent István mellszobra, az ország legnagyobb Zsolnay-kandallója, lélegzetelállító csillárok és falikarok.

Hirdetés