Az épületen teljes rekonstrukciót végeznek. Ha részlegesen nyitva tartanák, hét évig tartana a munka, és drágább is lenne.

Nehéz megszokni, hogy a járványhelyzet idején a múzeumok is zárva tartanak, rengetegen várják, hogy megnyissanak a kiállítóterek, és kiállításokon bolyonghassanak a műtárgyak között. A párizsi Centre Georges Pompidou, azaz a Pompidou Központ gyűjteményének kedvelői számára bizonyára ambivalens érzés, hogy mire várhatóan újranyithatnak a múzeumok, a francia modern művészeti múzeumnak is helyet adó épület közel négy évre, 2023-tól 2027-ig bezárja kapuit. A zárás oka az, hogy az épület annak 1977-es nyitása óta nem esett át komplex felújításon, amire azonban igazán nagy szükség van – számol be az eseményekről a dezeen építészeti magazin.

A különleges architektúrájú emblematikus épület Renzo Piano és Richard Rogers építészek tervei alapján épült fel az 1970-es években, majd 1977-ben avatták fel. Azóta a high-tech építészet alapvetésévé vált, és a francia főváros egyik vezető kulturális intézményeként fogadja a művészet iránt érdeklődő közönség millióit. Több mint negyvenéves működés után azonban már látszanak az öregedés nyomai az épületen. Ezek elsősorban a fűtő-hűtő berendezéseken észlelhetők, a mozgólépcsők és liftek gyakori meghibásodásán, ezen kívül fontos feladata a rekonstrukciónak az épület modernizációja, így az azbeszt anyagok eltávolítása is.

Természetesen nem ez az első felújítási beavatkozás a Pompidou életében. Az épület nyitásának 20. évfordulóján, 1997-ben közel három évre bezárták, ám az akkori felújítás elsősorban a kiállító- és látogatóterek rekonstrukciójára korlátozódott.

Roselyne Bachelot, Franciaország kulturális minisztere elmondta, hogy bár arra is lehetőség lenne, hogy az épület működése mellett történjenek meg a szükséges beavatkozások, így azonban három helyett hét évig tartana a folyamat

és anyagilag is jóval nagyobb áldozatot kívánna. Többek között ezért döntöttek a zárás és a rövidebb lefolyású rekonstrukció mellett. Egyes becslések szerint a munkálatok körülbelül 243 millió dollárba kerülnek majd. 

A Pompidou Központ annak megépülésekor igazi kuriózumnak számított az építészeti életben, előképei nem igazán voltak. Sajátossága abban rejlik, hogy az épület infrastruktúrája nem az addig megszokott módon rejtve, hanem annak homlokzatán, láttatva kap helyet. Ez egy modern beavatkozás volt a város történelmi szövetébe, ami olyannyira megmozgatta a közönséget, hogy a vártnál is több látogatót vonzott az évek során.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Három évre elbúcsúzhatunk a Pompidou-tól

Három évre elbúcsúzhatunk a Pompidou-tól

Az épületen teljes rekonstrukciót végeznek. Ha részlegesen nyitva tartanák, hét évig tartana a munka, és drágább is lenne.

Bravúros bővítés
  • 2021-09-07 09:00
  • Deco

Bravúros bővítés

Az 1920-as években, eredetileg nyaralónak épült ház bővítését már korábban fontolgatták a tulajdonosai, mígnem a cseperedő gyerekek miatt egy ponton már nem halogathatták tovább. 

Díjat kapott a Franciaudvaros bérházak Budapesten című kötet

Díjat kapott a Franciaudvaros bérházak Budapesten című kötet

 A szerző, Mártonffy Melinda pedig máris a folytatásra készül.

Hirdetés