Az Eidolon Centre for Everyday Photography és a Capa Központ együttműködésében megvalósuló sorozat első eseménye

Magánszemélyek fotóinak megmutathatóságáról beszélgetnek privát fotográfiákat is őrző budapesti gyűjtemények képviselői október 31-én, kedden (azaz ma) 18:00-kor a Capa Központban.


Az Eidolon Centre for Everyday Photography és a Capa Központ együttműködésében megvalósuló eseménysorozat a „privát fotográfia kontra szerzői és személyiségi jog” problémáját járja körbe. Mivel a magánszemélyek által nem a megosztás szándékával létrejött, sokszor magánszemélyeket ábrázoló fotográfiák bemutathatósága komoly jogi kérdéseket vet fel. A témafelvetés nem csupán a hasonló, (magán)archívumokból építkező kortárs alkotók, hanem az archívumok gondozását végző szakemberek számára is döntő jelentőségű. A fogalmi hálót és jogi kérdéseket körüljáró, illetve egy az érdekeltek által legszerencsésebb gyakorlatként (best practice) használható tudásanyag összegyűjtését célzó eseménysorozat a szakmai hiánypótlás igényével valósul meg.
 

Fotó: Hochstädter (Hódosi) Antal, 40 éves érettségi találkozón a Rózsadomb étteremben, fénykép a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár gyűjteményéből

Az első eseményen a privát fotográfia gyűjteményekbe kerülésének helyzetéről, valamint a fotók megmutathatóságának és felhasználhatóságának kérdéseiről beszélgetnek olyan privát fotográfiákat is őrző budapesti gyűjtemények képviselőivel, akiknek munkáját szintén befolyásolják a megmutathatóságot körüllengő kérdések.

Résztvevők: Zádori Zsuzsa (OSA), Dr. Bata Tímea (Dr. Bata Tímea), Toronyi Zsuzsanna (Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár), Balogh János Mátyás (Magyar Nemzeti Levéltár)
Moderátor: Szilágyi Róza Tekla
 

Időpont: 2023. október 31., kedd, 18:00 Helyszín: Capa Központ, Rendezvényterem
Az eseményen való részvétel ingyenes.


 

Eidolon Centre for Everyday Photography | Web | Facebook | Instagram
Capa Központ
| Web | Facebook | Instagram

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Műtárgy-kalauz stopposoknak XII.

Műtárgy-kalauz stopposoknak XII.

Martinkó Márk Artificial Green No. 7. című fotográfiája.

Műtárgy-kalauz stopposoknak XI.

Műtárgy-kalauz stopposoknak XI.

Czigány Ákos Otthon 1097-1100 című alkotása.

Modernkori Wunderkammer szarvasbogárral és hegesztő maszkkal

Modernkori Wunderkammer szarvasbogárral és hegesztő maszkkal

Liszkay Lilla fotográfus különleges „házi univerzuma” a TELEP Galériában.

Hirdetés