Czigány Ákos Otthon 1097-1100 című alkotása.

Régóta keresel a lakásod enteriőrjéhez illő műtárgyat? Vagy csak szeretsz gyönyörködni a művészetben? Az OCTOGON és az Art Advisory Budapest közös sorozatában – az aktuális online tematikához kapcsolódóan – mindig egy-egy újabb hazai művészre és alkotására hívjuk fel olvasóink figyelmét 2023-ban is. A januári, műemlékvédelmi fókuszunknak megfelelően ezúttal Czigány Ákos Otthon 1097-1100 című fotográfiáját mutatjuk be.Czigány Ákos fotográfiájában kiemelt figyelmet kapnak többek között a budapesti bérházak, mélygarázsok, otthonok és mindennapi tárgyak. Művészetét a letisztultság, a mértani pontosságú kompozíciók geometrikus szépsége jellemzi, mely mögött a Bauhaus és a magyar konstruktivista hagyományok hatása figyelhető meg a fény és az üres, kitöltetlen tér keresztmetszetében.

Czigány Ákos fotóin ugyan a látható valóságot rögzíti, azonban számára a világból kiragadott elemek csak ürügyként szolgálnak arra, hogy esztétikai és filozófia gondolatait képpé fogalmazza. A szabályos négyszög alakzatok szigorúan megszerkesztett rendjéből mélyebb összefüggésrendszerek tárulnak elénk. A fotók meditatív hatása arra ösztönzi nézőjét, hogy a konkrétum mögé nézzen és meglássa az egyetemest.

Czigány Ákos: Otthon 1097-1100, 2013, archival pigment inkjet print. A Várfok Galéria jóvoltából.


Otthonok sorozatában egy-egy épület a homlokzatán át kommunikál, itt lépünk be, ezen tekintünk ki. Ehhez képest a tűzfal egy rejtett arc, mely többnyire láthatatlan, és csak a hozzánőtt épület elbontásával, a mesterséges szövet felsértésével tárul fel. Az építés és a rombolás közös vetületében a valóság érzékelésének többféle módja kap körvonalat. Lehetne ez a valóság egy emberi lény is.
 

A sorozat szakmai partnere az Art Advisory Budapest.

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Műtárgy-kalauz stopposoknak III.

Műtárgy-kalauz stopposoknak III.

Simon Zsolt József Tower sorozata.

Franciaudvaros bérházak Budapesten – Garibaldi köz

Franciaudvaros bérházak Budapesten – Garibaldi köz

Íme egy újabb, Mártonffy Melinda által ajánlott lenyűgöző budapesti cour d’honneurös bérház.

Műtárgy-kalauz stopposoknak II.

Műtárgy-kalauz stopposoknak II.

Szilágyi Csilla TRANSFUSE_OPHANIM című alkotása

Hirdetés