Perspektívát váltott a Szeged Vision: milyen jövő vár ránk, ha mindenki megteszi, amit tud?

Egy másik lehetséges jövőt mutat be mától a Szeged Vision: a klímaváltozással foglalkozó oldal az első, meglehetősen erősre sikerült jövőkép után ezúttal azt ábrázolja, mi történik, ha mindent megteszünk a felmelegedés megakadályozásáért.

Az Aradi Vértanúk tere 2050-ben

Látványos, 360 fokos panorámaképeken mutatja be a Szeged Vision oldal, hogyan néz majd ki a város 2050-ben. Az egyes látványterveken a város különböző jellegzetes pontjairól nézhetünk körbe, miközben számos tárgyról, jelenségről plusz információkat kapunk. A projektben folyamatosan érkeznek majd új helyszínek, miközben a Facebookon is csepegtetik majd az újabb és újabb információkat. Egyelőre két kép van: az első, meglehetősen vészjóslóra sikerült Tisza-parti kép után a második, az Aradi Vértanúk tere egy jóval pozitívabb lehetséges jövőt ábrázol. Ahogy írják, perspektívát váltottak, és 

„most elképzeljük, hogy milyen jövő vár ránk, ha mindenki megteszi, amit tud a klímaváltozás elleni harcban. Az Aradi Vértanúk tere fontos közlekedési csomóponttá, a belváros kapujává válhat 2050-re, amiben a technológia is óriási segítséget nyújthat.”

Láthatunk itt árnyékoló mesterséges felhőket, olcsó elektromos buszt, sőt zöldtetős buszt, virtuális idegenvezetővel, járdalámpával, tóval és méhecske hotellel, sok-sok egyéb mellett. A lényeg, hogy a Szeged Vision párbeszédre, közös gondolkodásra sarkall, és tudatosítja az átlagemberekben a klímaváltozás súlyosságát, a következtében felmerülő gazdasági, szociális problémákat.

A sorozat első része, a Tisza-part még sokkoló volt

Az oldalt tervező Elephant Studio ügyvezetője, Szerdahelyi Mátyás az Octogonnak elmondta: a csapata kifejezetten Szegeden keresett meg kutatókat, tudósokat, különböző szakembereket, összesen több mint 20 emberrel beszélgettek, mélyinterjúkat készítettek, ezen kívül a Szegedi Tudományegyetem rengeteg doktori dolgozatát átnézték, TED-előadásokat néztek és interneten elérhető kutatási anyagokat olvastak át.

Vagyis a sorozat nyitóképe, a meglehetősen nyomasztó „Tiszta-part 2050” reális képet mutat, ugyanakkor a kedden kikerült folytatás arra hívja fel a figyelmet, hogy ezen a jövőn még lehet változtatni, ha mindent megteszünk a ma rendelkezésre álló tudásunk alapján.

Mi pedig figyeljük tovább a projektet, mert rengeteg érdekes beszélgetéssel, adattal, kutatási eredménnyel és külföldi hírrel szolgálnak. 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

13 millió amerikai költözhet a klímaváltozás miatt

13 millió amerikai költözhet a klímaváltozás miatt

Térképre tették az Egyesült Államok várható belső migrációját.

Cipők és csizmák beszélnek a klímaváltozásról

Cipők és csizmák beszélnek a klímaváltozásról

Eifert Kata Nóra cipők segítségével beszél az éghajlatváltozás okozta szorongásról.

Hirdetés