A restaurált eredeti freskók, a két hatalmas muránói üvegcsillár és a márványkandalló is a közösségi terek része marad.

Firenzében, az Arno-folyó partján áll a város egyik legszebb 16. századi reneszánsz villája, a Palazzo Serristori, aminek eredeti elemei csodálatos módon, nagyon szép állapotban maradtak meg. Az épület több évig tartó restaurációjával a villában luxuslakásokat alakít ki az ingatlanfejlesztő.

A Palazzo Serristori villát a 16. században építtette Lorenzo Serristori, hogy megmutassa: családja jelentős befolyásra tett szert a Medicik fontos szövetségeseként. A villa helyén egykor egy vadászház állt, és a Serristori archívumban található dokumentumok alapján eredeti terveit Giuliano és Antonio da Sangallo készítette Benedetto da Maianóval közösen, de egyes tudósok az alagsort a legfelső szinttel összekötő spirális lépcsőt Michelangelónak tulajdonítják. Az épület komoly átalakításon ment keresztül abban az időszakban, amikor Firenze Itália fővárosa lett, és a folyópart kialakításához kisajátították a park egy részét és a palotát. 

Eredeti elemeinek jó része azonban túlélte a különböző korok ízlésének és divatjának változásait, így megmaradt a hatalmas, 250 méter széles és 12,5 méter magas bálterem mennyezeti freskója, az előtér két csodálatos 18. századi muránói üveg csillárja, az eredeti fapadló, a „Sala degli Specchi” (tükörcsarnok) drága márványból készült, Serristori címerével ellátott kandallói, valamint a Ginori által üveggel készített terrakotta kályha, amiből mindössze még egy ilyen található a világon.

A történelmi épület további lenyűgöző elemei közé tartozik néhány titkos átjáró is, amelyek közül az egyik összekapcsolta a palotát az Arno másik partjával.

Ugyancsak az épület grandiózusságát jelzi, hogy itt található a város legnagyobb giardino all’italianája, vagyis olasz kertje.

A Palazzo Serristori korábbi lakói között olyan neveket találunk, mint József spanyol király, vagyis Joseph Bonaparte, Napóleon bátyja, aki Firenzében keresett menedéket. A villa a 19. században az orosz nemesi Demidoff család otthona volt, az ő nevüket viseli a tér is, amire az épület néz. Vendégei között pedig olyan illusztris személyek szerepelnek, mint X. Leó pápa (akinek címere a főbejáratnál látható), Puccini, Rossini, Byron, Shelley, Strauss és Wagner. Elena olasz királynő is gyakran tartózkodott az épületben, mivel udvarhölgye Marques Hortense de la Gandara Umberto Serristori grófhoz ment feleségül, akinek a családja építtette a palotát, ami egészen a múlt század második feléig a család tulajdonában volt. 

Az 5500 négyzetméter belső területű, 3000 négyzetméteres kerttel rendelkező telket és historikus épületet idén márciusban vásárolta meg a tajvani LDC Residences, amely korábban felújította Firenzének egy másik történelmi villáját, a Palazzo Portinari Salviatit is. A Palazzo Serristori felújítása 2021 tavaszán kezdődik majd, és több évig fog tartani. A reneszánsz palota luxuslakásait a Lionard Luxury Real Estate végzi, a lakások árai kettő- és hétmillió euró között mozognak majd.

 

 

Forrás: Lionard
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Elveszett reneszánsz freskókra bukkantak az Uffizi Képtár bővítése során

Elveszett reneszánsz freskókra bukkantak az Uffizi Képtár bővítése során

A műveket a vakolat alatt fedezték fel az építőmunkások.

Az itáliai reneszánsz találkozása a modern olasz designnal

Az itáliai reneszánsz találkozása a modern olasz designnal

Így lesz egy XV. századi toszkán villából ikonikus bútorokkal berendezett modern otthon.
 

Elbonthatják Firenze egyik legfontosabb épületét

Elbonthatják Firenze egyik legfontosabb épületét

A Pier Luigi Nervi-tervezte focistadiont, a Fiorentina otthonát.

Hirdetés