Hirdetés

A műveket a vakolat alatt fedezték fel az építőmunkások.

A hat hónap után május 4-én újra megnyitó Uffizi Képtár felújítása során építőmunkások két olyan reneszánszkori freskóra bukkantak, melyek Ferdinando I de Medici herceget és fiát, Cosimo II de Medici herceget ábrázolják, akik a 16-17. században Firenze nagyhatalmú urai voltak. A két portrét valamikor a 18. század folyamán vakolhatták le, ami abban az időszakban egyáltalán nem volt szokatlan. 

Fotó: Uffizi Képtár

Az Uffizi (jelentése olaszul „irodák”) képtár épülete a Medici család számára épült, hogy további irodahelyiségeket biztosítson Firenze bírói számára. A fiatal Cosimo II portréját a nyugati szárnyban, egy korábban kormányhivatalként használt szoba bejárata felett találták meg, a Ferdinando hercegről készült freskót néhány ajtóval arrébb. A művek feltételezhetően Bernardino Poccetti termékeny firenzei festő munkái, aki a fiatal Cosimót teljes alakban, lábánál női alakokkal ábrázolta, ami valószínűleg a közeli Siena város feletti hódításának allegóriája.

Az értékes freskókat a vakolat alatt fedezték fel a nagyszabású Nuovi Uffizi projekt során, amely során több mint 21 000 négyzetméternyi területtel bővül a múzeum, összesen 43 további helyiség és számos új közlekedő hozzáadásával a múzeum területéhez. Az átfogó átalakítás folyamatos kincsvadászatnak bizonyult, mivel a régészeti kutatások széles körű felfedezésekhez vezettek, kezdve a múzeum területe alatt talált középkori kúttól az állat- és emberi csontokig. „Elképesztő, ahogy az évszázadok során az épületet az új igényekhez alakították – kommentálta Eike Schmidt, a múzeum német igazgatója a The Timesnak. – Minden szoba lenyűgöző történetet mesél el.”

A freskók az épület nyugati szárnyának újonnan kialakított bejárat és jegypénztár területén láthatók, az új termek a földszinten és az alagsorban. Ugyancsak a jelenlegi felújítás során került elő a Medici család 16. századból származó istállója is, amit szintén megnyitnak a nagyközönség számára, amikor az Uffizi Képtár fél év után május 4-től újra látogatható lesz.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Az itáliai reneszánsz találkozása a modern olasz designnal

Az itáliai reneszánsz találkozása a modern olasz designnal

Így lesz egy XV. századi toszkán villából ikonikus bútorokkal berendezett modern otthon.
 

Elbonthatják Firenze egyik legfontosabb épületét

Elbonthatják Firenze egyik legfontosabb épületét

A Pier Luigi Nervi-tervezte focistadiont, a Fiorentina otthonát.

Luxus lakóház lesz Firenze egyik legszebb reneszánsz palotájából 

Luxus lakóház lesz Firenze egyik legszebb reneszánsz palotájából 

A restaurált eredeti freskók, a két hatalmas muránói üvegcsillár és a márványkandalló is a közösségi terek része marad.

Hirdetés