Hirdetés

Szőke Gábor Miklós legújabb szobra az atlantai Mercedes-Benz Stadion főbejárata előtt fog állni.

A monumentális köztéri állatszobrairól ismert szobrászművészt Szőke Gábor Miklóst, a világ egyik legnevesebb Red Dot díjas művészeti egyeteme a Savannah College of Art and Design (SCAD) kereste fel, az USA egyik legnagyobb NFL csapatának, az Atlanta Falcons megbízásából.

2017-ben készül el a Super-Bowl-nak is helyet adó, 2 millió négyzetméteres Mercedes-Benz Stadion, amely építését már most is hatalmas figyelem övezi. Ennek megkoronázása lesz a magyar szobrászművész köztéri alkotása, amely a stadion főbejárata előtt kap helyet.

A focicsapat totemállatát, a sólymot ábrázoló szobor hatalmas szárnyai alatt fognak belépni az épületkomplexumba.
Szőke Gábor Miklós ragadozó madarát, mozgás közben az amerikai fociban ismert “touch-down” mozdulattal ábrázolja, ahogy a sólyom a labdával érinti a talapzatot. 

Szőke szobrainak eltérő karakterét és anyaghasználatát meghatározza az épített környezet, az épület esztétitkai és funkcionális jellemzői, valamint a kulturális kontextus. A stadion különleges formavilága, high-tech szétnyíló tetőszerkezete is inspirálta a művészt a szobor megtervezésekor.

Esztétikáját jellemzi, hogy előző szobraival szemben, ennél az alkotásnál nem párhuzamos elemekből rajzolódik ki a térben a szobor, hanem minden egyes rozsdamentes acél lemez eltér egymástól, nem lesznek benne párhuzamos elemek. A szobor további tulajdonsága a különleges felületkezelés, a matt, a tükörfény váltakozása és a különböző fénytörések játéka, amely a szintenként megjelenő különböző anyagokat is jellemzi.A szobor méretében meghaladja a művész eddigi legnagyobb munkáit, a szobor szárnyfesztávolsága 20 méter, amely a világ legnagyobb madárábrázolása lesz. 

A sólyom rozsdamentes acélból, a formailag letisztult amerikai futball labda bronzból készül, a kompozícióhoz a művész egy többlépcsős betontalapzatot tervezett. 

Az alkotás a léptékéhez képest viszonylag kis súllyal, talapzat nélkül 16 tonnával rendelkezik, bravúros statikáján több hónapig dolgoztak a statikus mérnökök. 

“Nagy megtiszteltetésnek érzem, hogy két ilyen hatalmas presztizsnek és történelemnek örvendő intézménnyel dolgozhatok együtt, mint a SCAD és az Atlanta Falcons és a világ egyik legprogresszívabb stadionja főbejárata elé valósíthatom meg szobromat. Munkáimban központi szerepet kapnak az állatok. A sólyom és az amerikai foci nagyon közel áll egymáshoz. 
A ragadozómadár vadászat közben folyamatosan követi mozgásával áldozatát, várva a legjobb alkalmat, hogy lecsapjon rá. Én a lecsapás pillanatát ragadtam meg. Nagyon szép és izgalmas kihívás lesz egy ilyen nagy volumenű munkát lebonyolítani csapatommal, külön öröm számomra, hogy a munka oroszlánrészét az itthoni studiómban végezzük el.”

A munkafolyamatok tavaly őssszel kezdődtek el, a megvalósítás Szőke Gábor Miklós studiójában történik, majd az alkotás 4 darab 40 lábas konténerekben szeli át az óceánt Atlantáig, ahol jövőre kezdődnek meg a helyszíni munkálatok. A projekten összesen, több mint 100 ember dolgozik a művész keze alatt.

forrás: sajtóközlemény

 

 

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Magyar acél sólyom ékíti az atlantai stadiont

Magyar acél sólyom ékíti az atlantai stadiont

A világ legnézettebb eseményén, a Super Bowlon mutatkozik be a világ előtt Szőke Gábor Miklós hatalmas acél sólyom szobra.

Cool faktortól a második otthonig

Cool faktortól a második otthonig

10 év a hazai iroda designban.

Megjelent az Octogon Deco 2018/6-os lapszáma
  • 2018-12-11 11:07
  • Deco

Megjelent az Octogon Deco 2018/6-os lapszáma

Készüljünk együtt az ünnepekre! 

Hirdetés