Szőke Gábor Miklós legújabb szobra az atlantai Mercedes-Benz Stadion főbejárata előtt fog állni.

Hirdetés

A monumentális köztéri állatszobrairól ismert szobrászművészt Szőke Gábor Miklóst, a világ egyik legnevesebb Red Dot díjas művészeti egyeteme a Savannah College of Art and Design (SCAD) kereste fel, az USA egyik legnagyobb NFL csapatának, az Atlanta Falcons megbízásából.

2017-ben készül el a Super-Bowl-nak is helyet adó, 2 millió négyzetméteres Mercedes-Benz Stadion, amely építését már most is hatalmas figyelem övezi. Ennek megkoronázása lesz a magyar szobrászművész köztéri alkotása, amely a stadion főbejárata előtt kap helyet.

A focicsapat totemállatát, a sólymot ábrázoló szobor hatalmas szárnyai alatt fognak belépni az épületkomplexumba.
Szőke Gábor Miklós ragadozó madarát, mozgás közben az amerikai fociban ismert “touch-down” mozdulattal ábrázolja, ahogy a sólyom a labdával érinti a talapzatot. 

Szőke szobrainak eltérő karakterét és anyaghasználatát meghatározza az épített környezet, az épület esztétitkai és funkcionális jellemzői, valamint a kulturális kontextus. A stadion különleges formavilága, high-tech szétnyíló tetőszerkezete is inspirálta a művészt a szobor megtervezésekor.

Esztétikáját jellemzi, hogy előző szobraival szemben, ennél az alkotásnál nem párhuzamos elemekből rajzolódik ki a térben a szobor, hanem minden egyes rozsdamentes acél lemez eltér egymástól, nem lesznek benne párhuzamos elemek. A szobor további tulajdonsága a különleges felületkezelés, a matt, a tükörfény váltakozása és a különböző fénytörések játéka, amely a szintenként megjelenő különböző anyagokat is jellemzi.A szobor méretében meghaladja a művész eddigi legnagyobb munkáit, a szobor szárnyfesztávolsága 20 méter, amely a világ legnagyobb madárábrázolása lesz. 

A sólyom rozsdamentes acélból, a formailag letisztult amerikai futball labda bronzból készül, a kompozícióhoz a művész egy többlépcsős betontalapzatot tervezett. 

Az alkotás a léptékéhez képest viszonylag kis súllyal, talapzat nélkül 16 tonnával rendelkezik, bravúros statikáján több hónapig dolgoztak a statikus mérnökök. 

“Nagy megtiszteltetésnek érzem, hogy két ilyen hatalmas presztizsnek és történelemnek örvendő intézménnyel dolgozhatok együtt, mint a SCAD és az Atlanta Falcons és a világ egyik legprogresszívabb stadionja főbejárata elé valósíthatom meg szobromat. Munkáimban központi szerepet kapnak az állatok. A sólyom és az amerikai foci nagyon közel áll egymáshoz. 
A ragadozómadár vadászat közben folyamatosan követi mozgásával áldozatát, várva a legjobb alkalmat, hogy lecsapjon rá. Én a lecsapás pillanatát ragadtam meg. Nagyon szép és izgalmas kihívás lesz egy ilyen nagy volumenű munkát lebonyolítani csapatommal, külön öröm számomra, hogy a munka oroszlánrészét az itthoni studiómban végezzük el.”

A munkafolyamatok tavaly őssszel kezdődtek el, a megvalósítás Szőke Gábor Miklós studiójában történik, majd az alkotás 4 darab 40 lábas konténerekben szeli át az óceánt Atlantáig, ahol jövőre kezdődnek meg a helyszíni munkálatok. A projekten összesen, több mint 100 ember dolgozik a művész keze alatt.

forrás: sajtóközlemény

 

 

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Bemutatkozik a Gabor Miklos Szoke Studio
  • 2017-01-13 09:34
  • Tér

Bemutatkozik a Gabor Miklos Szoke Studio

Szőke Gábor Miklós szobrászművész studiójából seregnyi állatszobor kerül napvilágra. Földrészeket és óceánokat átszelve, innen, az egykori Weiss Manfréd Művekből indulnak el világkörüli útjukra.

Szőke Gábor Miklós Moszkvában

Szőke Gábor Miklós Moszkvában

A Gorkij parkban több ezer ember ünnepelte a különleges szoboravatást. 

Így még senki nem látta a Bartók Béla utat

Így még senki nem látta a Bartók Béla utat

Két napig pezsegni fog Budapest legpárizsibb főutcája. 

Hirdetés