Szőke Gábor Miklós szobra 5-6 ezer elemből áll, rozsdamentes acélból készült, és súlya nagyjából hat tonna.

Hétfőn felavatták a Budapest Honvéd labdarúgócsapatának új stadionja, a Bozsik Aréna előtt álló Aranyoroszlán-szobrot, ami Szőke Gábor Miklós szobrász alkotása.

"Eddigi munkáim alapján szavaztak bizalmat nekem, és teljesen szabad kezet kaptam. A dinamikus póz az újjáéledő klub szimbóluma, kapuőrző szerepe pedig ugyanaz, mint a Lánchíd esetében. A stadion prizmaalakú borítása a szobor esetében is visszaköszön" - mondta Szőke Gábor Miklós szobrász, aki a hétfő esti avató ünnepségen elárulta, hogy 5-6 ezer elemből áll a rozsdamentes acélból készült alkotás, melynek súlya nagyjából hat tonna.

A művész arról is beszélt, hogy a szobrászt, statikust, hegesztőt és lakatost magában foglaló csapatával négy-öt hónapon át dolgozott a szobron, amelynek egyik különlegessége, hogy vörös színű belső izzással látták el. Kifejtette, hogy az előre rugaszkodó póz statikailag is kihívást jelentett, a szobrot egy föld alatt lévő betonalap tartja meg.

"Mi nem egy szobrot szerettünk volna, hanem a szobrot" - jelentette ki Mendelényi Dániel, a kispesti klub társtulajdonosa, aki elárulta, hogy bár a munkafázisokat nyomon követték, de a szobor végső megjelenése számukra is meglepetés volt. Az egyesület jelképének számító Aranyoroszlán a stadion egyik sarkához került. A létesítményt övező betonkoszorú a kispesti csapat legendás játékosainak nevével van díszítve, közülük Dajka Lászlóhoz került az alkotás.

A Bozsik Arénát bár már használták tavasszal az U21-es Európa-bajnokságon, az avató mérkőzésére július 24-én kerül sor, amikor a Budapest Honvéd az Európa-liga spanyol győztesét, a Villarrealt látja vendégül.
 


Bozsik Aréna

Építtető:
Nemzeti Sportközpontok

Kivitelező:
P + W Konzorcium Pharos 95 Sportpályaépítő Kft. (konzorcium vezető) és West Hungária Bau Kft.

Tervező:
Óbuda Építész Stúdió; felelős tervező: Plájer János
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Futballozni Isten dicsőségére – a kispesti Bozsik Aréna nemcsak a sportról szól

Futballozni Isten dicsőségére – a kispesti Bozsik Aréna nemcsak a sportról szól

...hanem egy városrész újraalakításának igényéről is.

Üres szoborfülke kiadó!

Üres szoborfülke kiadó!

Pályázz üres szoborfülkére!

„Új jövőbe ível bele az aggastyán híd”

„Új jövőbe ível bele az aggastyán híd”

Irodalmi idézetet keres a Lánchíd-felújítás mottójának a Városháza.

Hirdetés