...hanem egy városrész újraalakításának igényéről is.

Nyugodt szívvel kijelenthető, hogy a futball nem csupán nagy hagyományokkal rendelkező sport hazánkban, hanem a nemzeti identitás része is. Ebből fakadóan szerencsés, ha a sport olyan építészeti minőséggel párosul, amely méltó közeget teremt a mérkőzések számára. A közelmúltban átadott Bozsik Aréna innovatív és minőségi példája ezen jelenségnek. Cikkünk az OCTOGON 168-as lapszámából. 

A kispesti Bozsik Aréna kapcsán nehezen lenne kikerülhető a kiváló író, Esterházy Péter Semmi művészet című regényének azon jelenete, amelyben az édesanya lenyűgözve nézi a kiskamaszként – a kispesti grundon futballozó – Bozsikot és Puskást. A legendássá növekvő fiatalok olyannyira meghatározó elemeivé váltak a magyar sportnak, hogy nevüket több stadion is magán viseli.

Nemrég beszámoltunk a Bozsik Aréna előtt felavatott Aranyoroszlán-szoborrólSzőke Gábor Miklós szobra 5-6 ezer elemből áll, rozsdamentes acélból készült, és súlya nagyjából hat tonna, és visszaköszön rajta a stadion prizma-borítása.

A korábbi Bozsik Stadion története a 20. század közepére nyúlik vissza, 1986-tól kezdődően pedig a legendás játékos nevét is magán viseli. A stadion azonban eredendően sem képviselt – a sportlétesítmények kontextusában – jelentős építészeti értéket, állaga pedig a század végére jelentősen leromlott, amelyet még a kétezres évek elejének állagjavító megoldásai sem tudtak lényegileg változtatni. A 2010-es évek közepétől kezdődően folyamatosan napirenden volt a stadion újraépítésének igénye az esztétikum és korszerűség szellemében, a 2019-ben megkezdett bontásokat követően pedig 2021-ben adták át az – immáron Bozsik Aréna névre keresztelt – létesítményt.

A Bozsik Aréna esetében nem csupán egy stadion került kiépítésre, hanem egy olyan átfogó térrendezés és revitalizációs koncepció valósult meg, amelynek következtében a környezet is jelentős minőségbeli változáson ment keresztül. A stadiont körülvevő tér egy jelentős része nyitott maradt, így az oda látogatók, illetve a kerület lakosai számára is színvonalas és rendezett helyként funkcionál, vagyis a városszövet ezen részének élhetőségi szintjét is növeli. A köztér a nyersbeton és a zöldfelületek esztétikai kettősségére épít, a betontámfalakon megjelenő ikonikus magyar futballisták a nemes emlékezés számára is lehetőséget adnak. Emellett a park akár séták helyszíneként, akár kerületi rendezvények lebonyolításának helyszíneként is szolgálhat, ilyen módon pedig az ott élők számára ezen funkciót is kiválóan beteljesítik. Az Arénát körülvevő tér egy része zárt, így a mérkőzések látogatóinak igényeit ki tudja szolgálni.

Földszinti alaprajzA lemezek hullámzása

Az épület – minden bizonnyal – legikonikusabb eleme az aréna karakterét megjelenítő, és egyúttal azt körülölelő terpesztettlemez-burok, amelynek hullámzó felszíne átvitt értelemben a szurkolók hullámzó mozgását is megjeleníti. A burok nem csupán a homogén lemezfelszínből áll, hanem annak ritmikusan megtört struktúrája bontakozik ki, amely színezésében – az egész épületre jellemző – fekete-piros-fehér karaktert viseli magán, és épp a megtörtség következtében a ráeső fény kontextusában folyamatosan változó felszínt mutat.

A burok tervezése során a parametrikus építészet eszköztárát használták a tervezők, hiszen az elemek nagy része különböző méretű, így már ezen szerkezeti elem is erőteljes kihívásokat okozott.

A Bozsik Aréna minőségét jól tükrözi, hogy kb. 8200 fős befogadóképességével és minden további paraméterével megfelel az UEFA legmagasabb szintű, 4-es minősítésének. Ilyen összetevők például a nagyméretű kijelzők, a parkolóhelyek és a VIP-ülőhelyek száma, vagy épp a média-közvetítés számára kialakított lehetőségek. A fejépület szintenkénti tagolódása magában foglalja a VIP, valamint a kiemelt VIP-páholyokat – mind a belső terek, mind pedig az ülések minősége tanúskodik erről.

Természetesen a teljes aréna akadálymentesített, a fejépületben a problémamentes közlekedést lift is segíti. Az erőteljesen a szimmetriára épülő struktúra nyomán minden helyről kiválóan láthatóak a mérkőzések, a burok fölé nyúló világítástechnológia is ezt segíti elő. Ahogyan a külső homlokzaton, úgy a belső terekben is uralkodó szín a Honvéd saját színe, ez méginkább erősíti az épület identitását. Nem csupán a látogatói, hanem a sportolói terek is a részletekbe menően igényes kialakításúak, minden olyan előírást teljesítenek, amelyek a játék (előtte-utána) komfortjához hozzájárulnak.

A tervezők nem csupán a lelátók és a fejépület során törekedtek a legmagasabb minőségre, hanem a pálya kialakítása során is. Ahogyan Esterházy Péter kiváló regényében írja: „a világ gazdagsága, bősége, pompája számára a futballpálya téglalapjában gyűlt össze. Ezekből a téglalapokból állt össze [...] a világ...” Ez az igényes összetettség tükröződik a fű minőségében, amelyet kétnaponta vágnak, a bevilágítók elhelyezésében, amely szintén a gyep színvonalát növeli. A gondoskodó, odafigyelő tervezői szemlélet a pálya záróvonalán túl is az előírtnál nagyobb mértékű gyepfelületet alakított ki, hogy a futball élményét még tovább fokozza.

A megújult Bozsik Aréna – amely mind tervezésében, mind pedig kivitelezésében a legmagasabb minőségre törekedett – a hazai futballtörténelem jelentős helyszínének ad méltó épületet.

Ahogy az édesanya mondja a fiának Esterházy regényében: „futballozni, kisfiam, Isten dicsőségére, a haza üdvére és a saját kedvedre kelletik, ebben a sorrendben, ez a minőség föltétele”. A minőség feltétele azonban az is, hogy a mérkőzések milyen helyen, milyen épített környezetben folynak le. Hiszen ahhoz, hogy a szurkolók számára is jó élmény lehessen egy meccs, nem mellékes a gördülékeny megérkezés, a kiszolgáló területek megközelítése, a mosdóhelyiségek kialakítása, a parkolás, illetve a meccs láthatósága.

A Bozsik Aréna új és méltó helyszíne a futball ünnepének, emellett pedig fontos mérföldkő a kerületben élők számára is, hiszen a meccsek mellett egyéb köztéri rendezvények helyszíneként is szolgálhat a park területe. Emellett az épület és környezetének esztétikuma, valamint minősége arra is lehetőséget teremt, hogy az épített környezetének is új karaktert adjon, revitalizálja azt. Az új aréna megvalósulása tehát nem csupán a sportról szól, hanem egy városrész újraalakításának igényéről és jövőbeli perspektívájáról is.

Bruttó szintterület: 14136 m2
Építménymagasság: 14,60 m
Játéktér területe: 10 032 m2
Tervezés kezdete: 2014 január
Kivitelezés kezdete: 2019 február
Használatbavétel: 2020 december

Vezető tervező: PLÁJER JÁNOS
(Óbuda Építész Stúdió Kft.)

Építész munkatársak: KORMOS SZABOLCS, SZEGEDI DÁVID OLIVÉR, SAFRANKA PÉTER, TRÉKI JÁNOS, LENDVAY ÁDÁM Sporttechnológia: KÁTAI TAMÁS
Belsőépítészet: BATÁRI ATTILA, BERECZ TAMÁS
Kert- és tájépítészet: NEOGRÁDY JUDIT
Generálkivitelező: WEST HUNGÁRIA BAU KFT.
Építtető: NEMZETI SPORTKÖZPONTOK
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Budavár, Kispest és Szombathely csatlakozik egy új, épületfelújítási hatásokat vizsgáló keretrendszer bevezetéséhez

Budavár, Kispest és Szombathely csatlakozik egy új, épületfelújítási hatásokat vizsgáló keretrendszer bevezetéséhez

A rendszer lehetővé teszi a városok számára az épületenergetikai felújítások valódi hatásainak figyelemmel kísérését és számszerűsítését.

Futballozni Isten dicsőségére – a kispesti Bozsik Aréna nemcsak a sportról szól

Futballozni Isten dicsőségére – a kispesti Bozsik Aréna nemcsak a sportról szól

...hanem egy városrész újraalakításának igényéről is.

Ilyen lett a Budapest Honvéd új Aranyoroszlán-szobra

Ilyen lett a Budapest Honvéd új Aranyoroszlán-szobra

Szőke Gábor Miklós szobra 5-6 ezer elemből áll, rozsdamentes acélból készült, és súlya nagyjából hat tonna.

Hirdetés