A Római-part védelmében szerveződött civil összefogás demonstrációt hirdet október 9-re, délután 4 órára a Római-partra.

A Római-part védelmében szerveződött civil összefogás demonstrációt hirdet október 9-re, délután 4 órára a Római-partra, ÁLLJ FEL a Rómaiért! címmel és azt követeli a döntéshozóktól, hogy a természeti értékek, a fák és föveny megtartása mellett újítsák meg a partszakaszt, és biztosítsák a csillaghegyi öblözet árvízvédelmét.A FÁK a Rómain csoport szerint a Fővárosi Önkormányzat jelenlegi terve veszélyes, drága és pusztító. Amennyiben megvalósul, akkor az 1500 fa kivágásával tönkremegy Budapest egyik utolsó, természetközeli állapotában még megmaradt értéke és a Római-part páratlan hangulata.
A helyzet súlyosságát felmérve öt Római-partot védő szervezet összefogásával tartják meg október 9-én az ÁLLJ FEL a Rómaiért! elnevezésű demonstrációt, ahová minden olyan embert várnak, akik nem szeretnék, hogy a Római-part természetes környezetét felváltsa egy mobilgátnak csúfolt betontenger. Minden olyan embert várnak a szervezők, akik sétáltak már a partszakasz hűs fái alatt, akik eveztek, kutyát sétáltattak, ittak egy fröccsöt, hekkeztek, randiztak, naplementét néztek a Rómain, összefoglalva: mindenkit, akit megérintett, aki magáénak érzi a Római-partot.
A szervezők bíznak abban, hogy több ezer ember mozdul meg az ügy érdekében. A nagyszámú csatlakozóra enged következtetni az is, hogy 300-an vettek részt szeptemberi aktivista találkozójukon, ahol kiosztották a szervezési feladatokat.

Az eseményen felszólal többek között Beleznay Éva, Budapest volt főépítésze is.
HELYSZÍN/ PROGRAMOK:
16 óra: gyülekező az Északi vasúti összekötő híd budai hídfőjénél 
16:30: indulás a parti sétányon északra (kb. 1,5 km séta)
17-18:30: beszédek és koncertek a volt Postás üdülő előtt a sétányon (Kalászi utca és a Losonc utca között).

A mobilgát megépítése nem csak értelmetlen, de aránytalanul drága is. A csoport szerint a biztonságos és gazdaságos megoldás az lenne, ha végre kiépítenék az évtizedek óta elhanyagolt árvízvédelmi fővédvonalat a Nánási út - Királyok útja nyomvonalon. Ezen tervbe a hullámtér központilag szervezett védelmét is bele kell foglalni. Csak akkor lehet a Római-part felújítása tisztességes és korrekt, ha bevonjuk az összes érdekeltet, és a helyi közösség, valamint a fővárosiak érdekei szerint készül el a terv a fővédvonalra és a hullámtér hasznosítására.

Facebook esemény: www.facebook.com/events/1333310843353264
 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Irány a Római!

Irány a Római!

Teniszklub a „legmodernebb berendezéssel”. Cikkünk az OCTOGON magazin 174-es (2022/2-es) lapszámából.

Dunaparti csónakházban
  • 2021-08-28 09:00
  • Deco

Dunaparti csónakházban

Idilli környezetben, egy korábbi csónakház helyén született meg ez a modern, dunaparti lakás.

Villapark épül a Római parton

Villapark épül a Római parton

A Singer Design csapata tervezte, kialakítását a kényelem és szabad érzés ihlette.

Hirdetés