Profán illeszkedés - A Barneveld Noord vasútállomás

Didaktikus, funkcionalistán esztétizáló építészet ez, amely ha időnként megenged magának építészeti túlkapásokat, azokat is tisztán a felhasználói élmény gazdagítása vezéreli. 

A lengyel zsidóság történetének múzeuma

A varsói gettólázadás kezdetének 70. évfordulóján adták át Varsóban a lengyel zsidóság történetét bemutató múzeumot, a Lahdelma & Mahlamäki Architects épületét.

Az arany galamb - a zwollei Museum de Fundatie

Habár léptékében messze nem közelíti meg a városligeti projektet mégis érdekes lehet, mert azt a szerencsés vonalat képviseli, amelyben az építészeti eszközöket, a városi érdekeket és a kulturális szándékokat kiegyensúlyozottan sikerült ötvözni.

Mesebelien valószerűtlen - Szczecin, Filharmónia

Jelen állás szerint  az épület az idei Mies van der Rohe-díj öt döntőse között az egyetlen kelet-európai. Lengyelországban egyébként az elmúlt két évben két olyan középületet is átadtak, amely a díj 40 projektből álló elődöntős listáján szerepelt. Mind a varsói lengyel zsidóság történetét bemutató múzeum (Tervező: Lahdelma & Mahlamäki Architects; OCTOGON 2013/6), mind a szczecini filharmónia tervezőit nyílt, nemzetközi tervpályázaton választották ki. Ezek a projektek meggyőzően bizonyítják, hogy a széles, nemzetközi palettáról való választás megkérdőjelezhetetlen biztosítéka az építészeti minőségnek.

A Fondation Louis Vuitton párizsi múzeuma

Mint egy széljegyzet. - Október második felében nyitotta meg kapuit Párizs új kortárs művészeti fellegvára, a Louis Vuitton Alapítvány székháza. A Párizs nyugati részén, a Bois de Boulogne-ban felépült székház évtizedes előkészítő munka után jöhetett létre. 

Hirdetés