Hirdetés

A varsói gettólázadás kezdetének 70. évfordulóján adták át Varsóban a lengyel zsidóság történetét bemutató múzeumot, a Lahdelma & Mahlamäki Architects épületét.

Hirdetés

Az 1943-as varsói gettólázadás kezdetének 70. évfordulóján adták át Varsóban a lengyel zsidóság történetét bemutató múzeumot (Muzeum Historii Žydów Polskich). Az állandó kiállítás jövő ősszel fog elkészülni, a lengyelországi zsidóság évezredes történetének bemutatása során a holokauszt csupán egy rész lesz. A múzeum célja, hogy részletesen bemutassa a lengyelországi zsidóság letelepedésétől napjainkig tartó történetét, kulturális és társadalmi jelentőségét, a lengyel történelem és a jelen alakulásában. 

A múzeum kialakításának a szándéka ’90-es évek közepéig nyúlik vissza. Az alapkoncepció és a kiállítás előzetes terve 2003-ra állt össze, egy több mint 100 fős nemzetközi kutatócsoport munkájának eredményeként, amelyet a washingtoni Holokauszt Múzeum alapító-igazgatója, Yeshayahu Weinberg hívott életre. Az épület megtervezésére végül 2005-ben írtak ki nemzetközi építészeti pályázatot, amelyet a finn Lahdelma & Mahlamäki Architects nyert egy nagyon egyszerű alapképletre felfűzött koncepcióval. A pályázat zsűrije külön értékelte, hogy a terv mellőzi a felesleges retorikát, egyszerű és elegáns.

A múzeum az egykori varsói gettó szívében kialakított, lakóházakkal körülvett park területén helyezkedik el, a varsói gettólázadás emlékművének közvetlen szomszédságában. Az emlékmű és a múzeum önálló városi teret formál. A tervezők arra törekedtek, hogy az épület minél kevesebbet foglaljonel a park területéből, ennek megfelelően a tömeg kompakt és letisztult. Lényegében  multifunkcionális központ e múzeum, melyben a zsidó kultúra kutatása, oktatása és bemutatása folyik majd.

Foto © Wojciech Krynski

A pályázati terv a Yum Suf (héberül: Vörös-tenger) név alatt futott. A múzeum szabadon formált, hasadékszerű fő közönségforgalmi tere az építészek szerint egyszerre idézi fel a természet egyetemes és absztrakt formáit, és ha úgy akarjuk a zsidók bibliai átkelését a Vörös-tengeren. Az épület legfontosabb építészeti eleme, a megérkezés csendes és letisztult tere az, amely a látogatókat bevezeti a múzeum egyéb részeibe. A három emelet magas görbült falak, a különböző szintek közötti átlátások és fények, a tér lágysága és monumentalitása több mint megkapó élmény. A szabadon formált, lövellt beton technológiával készült falak teherhordó szerkezetek is egyben, tervezésük során részben saját fejlesztésű szoftvert is alkalmaztak. Tervezői információk alapján a központi tér két íves fala a világ legnagyobb valaha épített, kétszeresen görbült geometriai felületek.
 
foto © Wojciech Krynsk

Az épület külső burkolata egységesen: szitázott üveg és előpatinázott, perforált rézlemez, s az üvegek mintázata a héber polin kifejezés ismétlődéséből épül fel, szabad fordításban annyit tesz: „itt pihenj meg!”, mely felajánlást a legenda szerint a lengyel földre érkező első zsidók kapták letelepedésük idején. A homlokzatok egybefüggő szikár felületeit meghatározóan a központi tér szabad formáinak kivetülései szakítják meg. Az ellentétes elemek áthatására alapuló épületmegformálás sokszor látott koncepció, amely a biztos kézzel elhelyezett hangsúlyoknak és térarányoknak köszönhetően azonban különösen erőteljes kompozíciót eredményez. Első, időszakos kiállításán a múzeum Forgács Péter médiaművész, álló- és mozgóképkészítő Letters to afar (Levelek a távolba) című videóinstallációját mutatta be, melynek elkészítéséhez a művész, amerikai zsidó emigránsok 1920-30-ban készült, archív felvételeit használta fel.  

foto © Juha Salminen

Szöveg: Matúz Melinda

Tervező: Rainer Mahlamäki – Lahdelma & Mahlamäki Architects
Társtervező: Ilmari Lahdelma – Lahdelma & Mahlamäki Architects
Projekt építészek: Riitta Id, Maritta Kukkonen
Kivitelezés: Polimex-Mostostal SA.
Bruttó összterület: 18 300 m2

Nyomtatásban megjelent az OCTOGON magazin 2013/06. lapszámában.

Ez a cikk nyomtatásban is megjelent az Octogon magazin 107 - 2013/06. lapszámában

A lapszám tartalmából:

A japán építészet egyik legegyedibb hangú alkotójának, Terunobo Fujimorinak a magyar határhoz közeli Raidingban, Burgenlandban felépült házának bemutatását emelhetjük ki, amit a nagyszerű dán urbanistával, Jan Gehllel készült interjú követ, ami egyben a városépítésifőosztály.blog.hu munkatársának, Kováts Bencének az első lapunkban megjelent írása.


Megnézem ElőfizetekHa tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

149

149 - 2019/1

Megjelent az Octogon Magazin új lapszáma! Többek között a Szépművészeti Múzeum rekonstrukciója, a kőszegi Festetics-Chernel-palota felújítása, a Magyar Művészeti Akadémia elnökségi székháza, a Budai Vigadó felújítása és a Gül baba türbéjének felújítása is a lapban.

148

148 - 2018/8

Háromlakásos társasház a budai dombokon, négy tömbből álló irodaépület a Graphisoft Parkban, pasztellszínekben pompázó Egyszülős Központ, a Telekom székház és egy építészet határán mozgó projekt: a 12 fal Veszprémben – ez mind az Octogon legfrissebb, 148. számában.

146

146 - 2018/6

Pedro Gadanho-interjú, partra vetett konténerek – Matosinhos Retail Park, naplemente a tó fölött – Nyitott-zárt villaépület a fővárosi agglomerációban, az újjáépített Dagály Strandfürdő,  a budai városháza műemléki rekonstrukciója, korszerűsítése és bővítése, Hello Wood Építész Mustra.

Hirdetés