Hirdetés

A varsói gettólázadás kezdetének 70. évfordulóján adták át Varsóban a lengyel zsidóság történetét bemutató múzeumot, a Lahdelma & Mahlamäki Architects épületét.

Hirdetés

Az 1943-as varsói gettólázadás kezdetének 70. évfordulóján adták át Varsóban a lengyel zsidóság történetét bemutató múzeumot (Muzeum Historii Žydów Polskich). Az állandó kiállítás jövő ősszel fog elkészülni, a lengyelországi zsidóság évezredes történetének bemutatása során a holokauszt csupán egy rész lesz. A múzeum célja, hogy részletesen bemutassa a lengyelországi zsidóság letelepedésétől napjainkig tartó történetét, kulturális és társadalmi jelentőségét, a lengyel történelem és a jelen alakulásában. 

A múzeum kialakításának a szándéka ’90-es évek közepéig nyúlik vissza. Az alapkoncepció és a kiállítás előzetes terve 2003-ra állt össze, egy több mint 100 fős nemzetközi kutatócsoport munkájának eredményeként, amelyet a washingtoni Holokauszt Múzeum alapító-igazgatója, Yeshayahu Weinberg hívott életre. Az épület megtervezésére végül 2005-ben írtak ki nemzetközi építészeti pályázatot, amelyet a finn Lahdelma & Mahlamäki Architects nyert egy nagyon egyszerű alapképletre felfűzött koncepcióval. A pályázat zsűrije külön értékelte, hogy a terv mellőzi a felesleges retorikát, egyszerű és elegáns.

A múzeum az egykori varsói gettó szívében kialakított, lakóházakkal körülvett park területén helyezkedik el, a varsói gettólázadás emlékművének közvetlen szomszédságában. Az emlékmű és a múzeum önálló városi teret formál. A tervezők arra törekedtek, hogy az épület minél kevesebbet foglaljonel a park területéből, ennek megfelelően a tömeg kompakt és letisztult. Lényegében  multifunkcionális központ e múzeum, melyben a zsidó kultúra kutatása, oktatása és bemutatása folyik majd.

Foto © Wojciech Krynski

A pályázati terv a Yum Suf (héberül: Vörös-tenger) név alatt futott. A múzeum szabadon formált, hasadékszerű fő közönségforgalmi tere az építészek szerint egyszerre idézi fel a természet egyetemes és absztrakt formáit, és ha úgy akarjuk a zsidók bibliai átkelését a Vörös-tengeren. Az épület legfontosabb építészeti eleme, a megérkezés csendes és letisztult tere az, amely a látogatókat bevezeti a múzeum egyéb részeibe. A három emelet magas görbült falak, a különböző szintek közötti átlátások és fények, a tér lágysága és monumentalitása több mint megkapó élmény. A szabadon formált, lövellt beton technológiával készült falak teherhordó szerkezetek is egyben, tervezésük során részben saját fejlesztésű szoftvert is alkalmaztak. Tervezői információk alapján a központi tér két íves fala a világ legnagyobb valaha épített, kétszeresen görbült geometriai felületek.
 
foto © Wojciech Krynsk

Az épület külső burkolata egységesen: szitázott üveg és előpatinázott, perforált rézlemez, s az üvegek mintázata a héber polin kifejezés ismétlődéséből épül fel, szabad fordításban annyit tesz: „itt pihenj meg!”, mely felajánlást a legenda szerint a lengyel földre érkező első zsidók kapták letelepedésük idején. A homlokzatok egybefüggő szikár felületeit meghatározóan a központi tér szabad formáinak kivetülései szakítják meg. Az ellentétes elemek áthatására alapuló épületmegformálás sokszor látott koncepció, amely a biztos kézzel elhelyezett hangsúlyoknak és térarányoknak köszönhetően azonban különösen erőteljes kompozíciót eredményez. Első, időszakos kiállításán a múzeum Forgács Péter médiaművész, álló- és mozgóképkészítő Letters to afar (Levelek a távolba) című videóinstallációját mutatta be, melynek elkészítéséhez a művész, amerikai zsidó emigránsok 1920-30-ban készült, archív felvételeit használta fel.  

foto © Juha Salminen

Szöveg: Matúz Melinda

Tervező: Rainer Mahlamäki – Lahdelma & Mahlamäki Architects
Társtervező: Ilmari Lahdelma – Lahdelma & Mahlamäki Architects
Projekt építészek: Riitta Id, Maritta Kukkonen
Kivitelezés: Polimex-Mostostal SA.
Bruttó összterület: 18 300 m2

Nyomtatásban megjelent az OCTOGON magazin 2013/06. lapszámában.

Ez a cikk nyomtatásban is megjelent az Octogon magazin 107 - 2013/06. lapszámában

A lapszám tartalmából:

A japán építészet egyik legegyedibb hangú alkotójának, Terunobo Fujimorinak a magyar határhoz közeli Raidingban, Burgenlandban felépült házának bemutatását emelhetjük ki, amit a nagyszerű dán urbanistával, Jan Gehllel készült interjú követ, ami egyben a városépítésifőosztály.blog.hu munkatársának, Kováts Bencének az első lapunkban megjelent írása.


Megnézem ElőfizetekHa tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Az Archiko stúdió új építész műterme Debrecenben

Az Archiko stúdió új építész műterme Debrecenben

Kovács Péter tökéletes, lírai formában beszél mindarról, amit az építészet kapcsán mondani lehet.

„Remekmű? Nehéz ügy...” - Richard Meier

„Remekmű? Nehéz ügy...” - Richard Meier

Az egész világon őt tartják a modern építészet utolsó meghatározó alkotójának — hiszen kitágította az építészet hagyományos határait. Az OCTOGON 2001-ben közölt interjút Richard Meierrel.

Szépítő füvek szentélye - Ilcsi Szépségmanufaktúra

Szépítő füvek szentélye - Ilcsi Szépségmanufaktúra

A nagy múltú Ilcsi kozmetikai cégnek mindezidáig nem volt saját üzlete. Exkluzív előzetes a friss OCTOGON (2015/04) magazinból.

Hirdetés