Hirdetés

Mire jók a légtechnikai berendezések, és hogyan használjuk azokat?

A VGF&HKL szaklap kiadója megvizsgálta a piacon kapható légtechnikai berendezéseket, hogy lássuk, hogyan védekezhetünk a vírusos megbetegedések, akár a koronavírus ellen. Ma már olyan komoly légtisztító készülékek kaphatók, amelyekkel a virágporon és a háziporon kívül a füst, szmog, kipufogógázok, benzingőz, szagokat okozó vegyületek, atkák, gombaspórák, baktériumok, sőt, a vírusok nagy része is kiszűrhető a levegőből.

Nyugodt lelkiismerettel egyik gyártó sem meri kijelenteni, hogy a berendezése megöli a koronavírust, a fertőzés kockázata csökkenthető – árulta el Szilágyi László, a Víz-, gáz-, fűtéstechnika és hűtő-, klíma-, légtechnika szaklap kiadóvezetője. „A lakóhelyiségeket, illetve azokat a közületi helyiségeket, amiket egyszerre több ember is látogat, célszerű rendszeresen szellőztetni, mert ezáltal nagyságrendekkel csökken a tovább fertőzések esélye. A hagyományos, kézi szellőztetéssel viszont jelentős hőenergiaveszteséggel, így megnövekedett fűtési költséggel kell számolnunk – fejtette ki.

Modern, úgynevezett hőcserélős központi szellőztető rendszer kiépítésével már otthonainkban is komfortos és energiatakarékos szellőztetés tudunk biztosítani, ami sok betegség megelőzésre is alkalmas.”

A koronavírus okozta nemzetközi pániknak elsősorban gazdasági és társadalmi hatásait érzékelhetjük itthon, számos országban viszont már igen elterjedt a vírus, ezért több európai rendezvényt, konferenciát is lemondtak már. A Covid-19 áldozatául esett többek közt a milánói Salone del Mobile és a Velencei Biennále is.

Olaszországban iskolákat, közintézményeket zárnak be, a bajnoki focimeccseket pedig még zárt kapuk mögött sem rendezik meg. Közben – írja a VGF&HKL szaklap – megnőtt a légtisztító berendezések iránti igény. „Már most érezhető anyagi veszteséggel lehet számolni, a nemzetközi eseményekre előre lefoglalt repülőjegyek, szállások, standépítési díjak elvesztésével, amit a szakma már most megérez – írják. – Az olaszországi gyártók biztosítják a folyamatos ellátást, de komoly PR-tevékenységet kell folytatniuk a zökkenőmentes ügymenetért, és több tárgyalást visszamondtak az elmúlt napokban. Sajnos a médiában tapasztalt erős nyomás biztos hatással lesz gazdasági oldalon miden piaci résztvevőre, függetlenül a vírus valós egészségügyi kockázatától.”

A szellőzés fontossága leggyakrabban a penész vagy a szén-monoxid-mérgezések megelőzésével kapcsolatban kerül reflektorfénybe, pedig számos olyan szennyezőanyag van, amely a levegőminőségen keresztül hatással van egészségünkre. Kimondható: a rendszeres szellőztetés alapvetően fontos nemcsak a megfelelő komfortérzethez, de az egészségünk megóvása érdekében is. Pollenszezonban az arra érzékenyek, járványok idején a legyengült immunrendszerrel rendelkezők számára alapvető a helyiségek levegőtisztasága.

Ha a szellőztetés nem megoldható, vagy nem elég, hatékony légtisztító berendezéseket használhatunk.

A komplex légtisztítókban többfokozatú szűrőrendszer található, a szaklap összeszedte a legismertebb műszaki megoldásokat:

  • Az előszűrő mechanikus tisztítást végez, porszemcséket és szilárd szennyeződéseket köt meg, tartalmazhat HEPA szűrőt és/vagy aktívszénszűrőt is.
  • Az ionizátor a szűrőn áthaladó levegőben ionokat, azaz (pozitív) elektromos töltésű részecskéket állít elő, amelyek egy ellenkező (negatív) töltésű felülethez tapadnak (elektrosztatikus vonzás), így eltávolíthatók.
  • A titán-apatit fotokatalitikus szűrő kémiai módszerrel hatástalanítja a biológiailag aktív mikroorganizmusokat (baktériumok, vírusok, pollenek, gombaspórák stb.)
  • Fontos megjegyezni, hogy bár egyes vírusok roncsolásával és elpusztításával is kínálják a berendezéseket a gyártók, ezek elsősorban megelőzési céllal javasoltak.

Helyiségeink levegőjének a páratartalom is fontos paramétere. Ha túl magas a relatív páratartalom, penészesedés várható, fülledt, nyomott levegőt érzékelünk. Ha túl kevés, szemszárazság, irritáció lép fel, alvászavarok tapasztalhatók. A 40-60% közötti relatív nedvességtartalom az ideális, 30% alatt és 70% felett problémássá válhat a helyzet.

A modern légkezelő berendezések – akár beépített, akár mobil kivitelben – képesek a levegő páratartalmának szabályozására is, ha kell, szárítanak, ha kell, párásítanak.

„Nem a koronavírus vagy az influenza ellen, hanem azok megelőzése végett, komfort és energetikai előnyei miatt célszerű a modern otthonainkat már levegőszűrővel és központi szellőzéssel ellátni” – összegzett Szilágyi László.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A lámpa, amely fény segítségével megtisztítja a hálószobád levegőjét

A lámpa, amely fény segítségével megtisztítja a hálószobád levegőjét

Nevét és formáját a kínai Guilin-hegység ihlette.

Az Erste Ingatlan Alap megvásárolta az Advance Towert

Az Erste Ingatlan Alap megvásárolta az Advance Towert

Az Advance Tower új épületrészét várhatóan 2019 második felében adják át. 

Közös nevezőn

Közös nevezőn

A budai Vigadó felújítása a Hagyományok Háza számára.

Hirdetés