Hirdetés

Nevét és formáját a kínai Guilin-hegység ihlette.

Egy lámpa, amely jól mutat a szobában és még a levegőt is tisztítja: a SUGO designer cég tervezte, többszörös díjnyertes Guilin lámpa működése a fotokatalízis technológiájára épül, ezzel tisztítja meg a levegőt a baktériumoktól, mindemellett újrahasznosított anyagokból készül és akril „hegyeivel” szinte nem is lámpa, sokkal inkább szobor.

Fotó: Facebook.com/Guilinlampscape

A Guilin lámpa újraértelmezi azt, amit eddig a világítástechnikáról gondoltunk. Első ránézésre inkább tűnik absztrakt szobornak, azonban ennél sokkal többet tud. Egyfelől lámpa, melynek üvegszálai akrilból készülnek, egy fém alapon ülnek, a világításról LED lámpa gondoskodik. A lámpát környezetbarát festékkel vonták be, az akrilhegyek pedig 40% -ban újrahasznosított műanyagból készültek. Másfelől viszont a 

Guilin lámpa fotokatalitikus légtisztítóként is működik: ebben a folyamatban a fény, legyen az mesterséges, vagy természetes, aktiválja a természetben előforduló ásványokat, amelyek aztán megtisztítják a szennyeződésektől és baktériumoktól a helyiségeket.

Minél több hegyből áll a lámpa, annál jobban tisztítja a környezetet, ennek következtében a szerkezet testre szabható, további elemekkel bővíthető, a lámpa elrendezése is megváltoztatható. A SUGO alapítói, Kevin Chu és Giulia DiBonaventura designerek a Kína északkeleti részén található Guilin-hegységre tett kiránduláskor találták ki a lámpát, ahol a táj elbűvölte őket, és úgy érezték, hogy valamilyen módon bele kell foglalniuk munkásságukba az ott szerzett élményeket.

A lámpáról készült videót itt nézheted meg:

Forrás: Yanko Design
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Műszaki megoldással a vírusfertőzések ellen

Műszaki megoldással a vírusfertőzések ellen

Mire jók a légtechnikai berendezések, és hogyan használjuk azokat?

Mongol természet inspirálta, öt zónára osztott kulturális park

Mongol természet inspirálta, öt zónára osztott kulturális park

A Barna Architects II. helyezett terve az ulánbátori Nemzetközi Kulturális Parkra.

Már böngészhető az idei Budapest100 programja

Már böngészhető az idei Budapest100 programja

Szeptember 2-tól a honlapon részletesen megismerhetők a megnyitó épületek, és olvashatók a programok is! 

Hirdetés