Az ok a koronavírus.

A koronavírus terjedése egyre több nemzetközi építészeti- és designvásár szervezőjét kényszeríti az esemény lemondására, szinte mindennap történik egy újabb bejelentés. A gazdasági szereplők közül eddig a járvány legnagyobb vesztese a repülőipar, de az Oxford Economics gazdaságelemző cég legfrissebb jelentésében azzal számol, hogy egy világjárvány akár 1100 milliárd dollárral is visszavethetné a világgazdaságot.

Az előremutató világítási és belsőépítészeti megoldások felvonultatásáról híres  Light + Building vásárt márciusban rendezték volna meg Frankfurtban, a szervezők azonban úgy határoztak, hogy inkább eltolják szeptemberre. A szervező Messe Frankfurt látva a járvány terjedését Európában, a tengerentúlról érkezők átvizsgálásának nehézségeit, jobbnak látta, ha nem kockáztat. Mindemellett egyre több országban vezetnek be utazási korlátozásokat, amely a látogatók és a kiállítók számára egyaránt bonyolulttá tette volna a részvételt, illetve a végleges döntést az is megalapozta, hogy sok márka a fenti problémák miatt jelezte, hogy nem vesz részt.

Milánói mém a koronavírusról: senki nem jelent meg az Utolsó vacsorán

Ugyanebből az okból döntött úgy Kína legnagyobb kortárs designvására, a Design Shanghai és a Festival of Design építészeti konferencia szervezőbizottsága, hogy az előbbit májusban, az utóbbit pedig csak 2021 márciusában pótolnák be. A fő eseményekhez számos kísérőrendezvény kapcsolódott volna, ezek most szintén elmaradnak. A Design Shanghai szóvivője elmondta, hogy nehéz döntést kellett meghozniuk, de a résztvevők egészségének és biztonságának garantálása most a legfontosabb.

A Festival of Design képviselője kihangsúlyozta, hogy bár nagyon szomorúak, de most azokért imádkoznak, akiknek egészsége veszélyben van, egyben reméli, hogy az építész és designközösség is kiveszi részét a koronavírus elleni küzdelemből.

Habár több olasz szervezet felszólította a szervezőket az esemény lefújására, a cikk megírásakor a világ legnagyobb és legfontosabb bútorkiállítása, a milánói Salone del Mobile még nem mondta le a rendezvényt, egyelőre konzultál a hatóságokkal az esetleges halasztást illetően. Az aggodalom Olaszországban különösen érthető, hiszen az elmúlt napokban Európa országai közül a legnagyobb mértékben ott ütötte fel fejét a koronavírus. Szintén Milánóban kezdődött volna február végén a MIDO, a világ legnagyobb szemüveg kiállítása, ők azonban nem hezitáltak, a rendezvényt nem tartják meg, és azt sem jelölték meg, hogy mikor fogják pótolni. 

FRISSÍTÉS: Kedd este a szervezők a Salone del Mobilét is elhalasztották, az új céldátum június 16-21. A döntés várható volt, amennyiben a koronavírus olaszországi epicentruma Lombardia, amelynek Milánó a fővárosa. 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

JÖ – Janáky összes Kelenföldön

JÖ – Janáky összes Kelenföldön

Tényleg csak egy ugrás...

Eklektikától a brutalizmusig

Eklektikától a brutalizmusig

Védett budapesti épületek a FUGA szeptember 14-én nyíló kiállításán.

Hirdetés