Építőipari bravúr a Telekom székház

Az Év Ingatlanfejlesztése a Telekom székház. Összeszedtük, hogy mi minden teszi azzá. 

100 ezer négyzetméter, 9 szint, 80 ezer köbméternyi beton, 10 ezer tonna betonacél, 26 ezer négyzetméternyi homlokzatüveg - ez a Telekom székház számokban. A Tiba Építész Stúdió koncepciója alapján megvalósult épület Magyarország legnagyobb egy épületben megvalósult irodája, mely hatalmas üvegfelületével kapuként várja a városba a reptérről érkezőket. A főváros arculatát meghatározó épület monumentalitása mellett a fenntartható megoldásaival, a kreatív és inspiratív tereivel is kitűnik az irodaházak láncolatából, így nem meglepő, hogy ez a projekt lett az Év Ingatlanfejlesztése. 

Telekom székház - tervező: TIBA Építész Stúdió

Az Év Ingatlanfejlesztése díjkategóriában az ország legnagyobb irodaháza, a Telekom új székháza diadalmaskodott, amely műszaki, technológiai, környezetvédelmi és adatvédelmi szempontból is a legszofisztikáltabb épület ma Magyarországon, és amely a WING Zrt. fejlesztésében valósult meg. Prémium minőségben, határidőre, a költségkeretet betartva, teljes mértékben a Magyar Telekom igényeire szabva készült el. A maga bruttó több mint 100 ezer négyzetméteres alapterületével meghatározó a budapesti irodapiac egészét tekintve, mégis jól illeszkedik a környezetébe. Belső kialakítása teljes mértékben emberléptékű, a kávézók, találkozási pontok barátságos terek, ahol minden adott, hogy jól érezzék magukat a dolgozók. A maximális komfortérzetet és kikapcsolódási lehetőséget a 2000 négyzetméter alapterületű belső kert, a 150 négyzetméter felületű belső tó, valamint a tetőszinten található fitnesz központ és panorámás futópálya biztosítja.

Ilyen környezetben mi is örömmel dolgoznánk nap mint nap. De milyen teljesítmény van az üvegfalak mögött? Mi minden kellett ahhoz, hogy ez az épület határidőrre elkészüljön? Mert valljuk be, igazi építőipari bravúr volt mindez. Itt mindenkinek nehéz dolga volt, amiből a kívülálló emberek csak azt látták, hogy mennyire gyorsan felépült a szerkezet: néhány hónap alatt hatalmas lépcsőmagok nőttek ki a semmiből, egyik napról a másikra megkapta a homlokzati elemeket az épület, bekerültek az ikonikus pillérek a főbejárathoz. A bravúr mögött ott van a Market Építő Zrt., akik speciális fővállalkozói konstrukcióban szerződtek, de számukra is komoly szakmai kihívást jelentett ennek a méretes épületnek a létrehozása - az elmúlt évtizedekben megszerzett szakmai tapasztalat mellett is. Miért is? A hazai és nemzetközi viszonylatban is hatalmas volumenű beruházás megvalósítása teljesen speciális szervezőmunkát, a korábbiakhoz képest abszolút új rendszert igényelt.

Különös kihívás volt ezt a beruházást fővállalkozóként végigvinni, mert terveztük is azt, amit megépítettünk. Igen, izzasztó volt, minden nap rajthoz kellett állnunk és versenyt futnunk, de a végeredményre kifejezetten büszkék vagyunk. Bízom benne, hogy a beköltöző 4500 ember szeretni fogja az új munkahelyét. - mondja Scheer Sándor Market Építő Zrt. alapító-vezérigazgatója.

Telekom székház - tervező: TIBA Építész Stúdió

A Telekom székház nemcsak méreteiben különleges, hanem a felépítésében alkalmazott megoldásaiban is. A gépészeti és az elektromos végleges koncepciót a Market Építő Zrt. határozta meg, ennek eredményeként állt össze a ház. Mindez precíz, 3D-s tervezést és körültekintő kivitelezést igényelt, bevonva az ország legjobb szakkivitelezőit. Az épületben több mint 25100 négyzetméter hűtő-fűtő álmennyezeti panel van, fölötte fut a légtechnika, a spinkler, az erős és gyengeáram, tehát kellően sok hálózat. Az elemes üvegfalhomlokzat-szerkezetből 15343 négyzetméter épült, ami újszerű megoldás ebben a mennyiségben Magyarországon, de az is új megoldás volt, hogy már a szerkezetépítés alatt folyt a homlokzatépítés és készült a szakipar. Sőt, határidőre elékszült, ami egy ekkora volumenű beruházásnál, ennyire komoly, komplex és kihívásokkal teli folyamatnál mindenképpen dicséretes.  

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Két szakmai díjat is besöpört a BudaPart

Két szakmai díjat is besöpört a BudaPart

A Construction & Investment Journal Legjobb lakóingatlan fejlesztés és Grand Prix elismerését kapta meg. 

Hatezer négyzetméteres csomagelosztó csarnok épül

Hatezer négyzetméteres csomagelosztó csarnok épül

Bővíti magyarországi csomagelosztó kapacitását a DPD Hungária Kft.

Életműdíjat kapott a Párisi Udvar felújítója

Életműdíjat kapott a Párisi Udvar felújítója

A kimagasló, példamutató építőipari és mérnöki munkát jutalmazta az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége.

Hirdetés