Hirdetés

Előadás az YTONG nagyelemes rendszerről.

A Passzívház esték sorozat első előadása az YTONG nagyelemes rendszeréről szólt, ami jelentősen lerövidíti a kivitelezési időt, ezáltal energiát és pénzt takarít meg – sőt a rendszerrel passzívházak is építhetők.

A Passzívház esték előadássorozatot a Passzívház Magyarország szervezi, az első előadást Márta Tibor, a XELLA Magyarország képviselője, a PHM tagja tartotta.

Márta beszélt a holland és dán módszerről, ahol már 17 centis falak is teherhordónak számítanak, ezért a belső falak is teherhordóak, nem csak a körítőfalak. Szó esik a nagyelemes rendszer paneleinek installálásáról, amelynek elkészülte után kész a teherhordó szerkezet, amire jöhet a födém. Túl a gyorsaságon az előregyártott rendszer másik nagy előnye, hogy

„nagyon pontos nyílászáró méretek keletkeznek, nincs a függőlegestől való eltérés.”

Az acél áthidalók segítségével nagyobb fesztávok, szabadabb belterek is kialakíthatóak, a maximális hossz 5,80. A panelek közti fugákat habarccsal töltik ki, ahogy később a belső falaknál is.

A belső válaszfalak 60 centi szélesek, a magasságuk pedig a belmagasságnak megfelelő – ezt a helyszínen egyszerűen kézi erővel egymás mellé tudják állítani. Ha egy csapat némi rutint szerez a kivitelezésben, akkor naponta mintegy ötször annyi válaszfalat építhetnek belőle, mint a hagyományos válaszfal-elemekből – mondja Márta.

A nagyelemes rendszer előnye még, hogy a kiselemes rendszerhez képest fajlagosan alacsonyabb a bekerülési költség, illetve a szakemberhiány pótlására is lehetőséget kínál, mert kisebb élőmunka-igényű kivitelezési megoldás.

A fenti videó az előadás rövid kivonata. Ha megnéznéd a teljes, 30 perces előadást, a PHM-től kérheted ki a passzivhazmagyarorszag@gmail.com címen. 

A PHM webináriuma minden hónap utolsó szerdáján egy érdekes témát jár körbe. Az előadások a tagság számára díjmentesen elérhetők, és interaktív hozzászólásokra is lehetőség nyílik. Az előadások rövid összefoglalója megtekinthető az egyesület YouTube csatornáján.

Borítókép: YTONG - közel "0" energiaigényű épület
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

MOME campus 2019

154 - 2019/6

A 154-es lapszám a MOME nagyszabású campusfejlesztéséről szól, és persze jóval többről is. Átláthatóságról, az építészeti divat ignorálásáról, kreativitásról, időről és persze a hallgatókról, akik szintén hangsúlyosan jelennek meg az idei hatodik OCTOGON magazin hasábjain. 

Calatrava képzőművészeti alkotásaiból nyílt kiállítás Madridban

Calatrava képzőművészeti alkotásaiból nyílt kiállítás Madridban

Először mutatkozik be képzőművészként a spanyol fővárosban.

Hogyan világítsunk közlekedőt?

Hogyan világítsunk közlekedőt?

Néhány tipp a fény, mint építészeti eszköz használatára az épület legforgalmasabb részében.

Hirdetés