Hirdetés

Előadás az YTONG nagyelemes rendszerről.

A Passzívház esték sorozat első előadása az YTONG nagyelemes rendszeréről szólt, ami jelentősen lerövidíti a kivitelezési időt, ezáltal energiát és pénzt takarít meg – sőt a rendszerrel passzívházak is építhetők.

A Passzívház esték előadássorozatot a Passzívház Magyarország szervezi, az első előadást Márta Tibor, a XELLA Magyarország képviselője, a PHM tagja tartotta.

Márta beszélt a holland és dán módszerről, ahol már 17 centis falak is teherhordónak számítanak, ezért a belső falak is teherhordóak, nem csak a körítőfalak. Szó esik a nagyelemes rendszer paneleinek installálásáról, amelynek elkészülte után kész a teherhordó szerkezet, amire jöhet a födém. Túl a gyorsaságon az előregyártott rendszer másik nagy előnye, hogy

„nagyon pontos nyílászáró méretek keletkeznek, nincs a függőlegestől való eltérés.”

Az acél áthidalók segítségével nagyobb fesztávok, szabadabb belterek is kialakíthatóak, a maximális hossz 5,80. A panelek közti fugákat habarccsal töltik ki, ahogy később a belső falaknál is.

A belső válaszfalak 60 centi szélesek, a magasságuk pedig a belmagasságnak megfelelő – ezt a helyszínen egyszerűen kézi erővel egymás mellé tudják állítani. Ha egy csapat némi rutint szerez a kivitelezésben, akkor naponta mintegy ötször annyi válaszfalat építhetnek belőle, mint a hagyományos válaszfal-elemekből – mondja Márta.

A nagyelemes rendszer előnye még, hogy a kiselemes rendszerhez képest fajlagosan alacsonyabb a bekerülési költség, illetve a szakemberhiány pótlására is lehetőséget kínál, mert kisebb élőmunka-igényű kivitelezési megoldás.

A fenti videó az előadás rövid kivonata. Ha megnéznéd a teljes, 30 perces előadást, a PHM-től kérheted ki a passzivhazmagyarorszag@gmail.com címen. 

A PHM webináriuma minden hónap utolsó szerdáján egy érdekes témát jár körbe. Az előadások a tagság számára díjmentesen elérhetők, és interaktív hozzászólásokra is lehetőség nyílik. Az előadások rövid összefoglalója megtekinthető az egyesület YouTube csatornáján.

Borítókép: YTONG - közel "0" energiaigényű épület
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Hello, Tonie!

Hello, Tonie!

Szardínia kézműves tradícióiról mesél Andrea és Vittorio Bruno Tonie nevű tálalója.

Kalapács alatt Bak Imre remekműve

Kalapács alatt Bak Imre remekműve

Kortárs szenzációval indul az aukciós szezon: Bak Imre remekművét árverezi el a Virág Judit Galéria.

Mitől elegáns egy gazdasági épület?

Mitől elegáns egy gazdasági épület?

A cseh Papousek & Silhan Architects iroda frappáns választ adott a kérdésre.

Hirdetés