Elhunyt Gaetano Pesce

Az olasz mester 84 éves volt

Április 4-én elhunyt Gaetano Pesce, a 20. századi olasz építészet és formatervezés úttörője. Innovatív munkássága elmosta a művészet, az építészet, a formatervezés és az ipar közötti határokat, és olyan egyedülálló fúziót hozott létre, amely egyszerre volt formabontó és funkcionális. 

„Az építészet a művészetek királya, vagy királynője” – vallotta az olasz mester.

 

Az 1939-ben La Speziában született Pesce pályafutása több mint hat évtizedet ölel fel. 1965-ben a Velencei Egyetemen szerzett építészmérnöki diplomát, de már 62-ben elkezdett formatervezéssel is foglalkozni, amikor a C&B-vel (ma B&B Italia) együttműködve megalkotta az UP sorozatot. Az UP sorozat hét poliuretánhabos fotelből állt, amelyek gyorsan az olasz ipari formatervezés ikonjaivá váltak. A leghíresebb közülük, az UP5, amely nők társadalmi státuszára reflektált.  A B&B Italiánál végzett munkája mellett Pesce a Cassina, Bernini és Venini számára is tervezett, 1971-ben pedig megalapította a Bracciodiferrot, amely olyan kísérleti tárgyakat készített, mint a Moloch állólámpa, vagy a Golgota asztali szék.

1983-ban Pesce New Yorkba költözött, ahol több design céget is alapított. Pesce munkásságát nemzetközileg is elismerték és a legnevesebb múzeumokban állították ki. 1996-ban a párizsi Centre Pompidou-ban "Gaetano Pesce, le temps des questions" címmel neki szentelt személyes kiállítást rendeztek. 

Építészeti téren az 1989 és 1993 között a japán Oszakában épült Organic Building az egyik legikonikusabb munkája. Ez az úttörő remekmű megelőzte a környezetbarát építészet és a függőleges zöldítés korszakát. Kiemelkedő építészeti munkái közé sorolják többek között a new yorki Chiat/Day irodák ötletes belső építészetét és a párizsi Parc de la Villettet (1985) is. Életműve kitörölhetetlen nyomot hagy.


 

 

 UPUP5

Chiat/Day

MolochGolgota

Organic Building
 

 

 

Forrás: Italian Design Club
 


 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Interjú a design maestróval, Piero Lissonival

Interjú a design maestróval, Piero Lissonival

Winkler Nóra interjúja 2000-ből

Olasz konyha-design karnyújtásnyira 
  • 2023-09-15 12:00
  • Deco

Olasz konyha-design karnyújtásnyira 

Megnyílt a Veneta Cucine első budapesti showroomja
 

Egy térképen a világ legrégebbi, napjainkban is működő éttermei

Egy térképen a világ legrégebbi, napjainkban is működő éttermei

Vajon melyik a legrégibb magyar étterem? 

Hirdetés