Szellemi táplálék a karanténban, második rész: a teljes OCTOGON 148-as lapszám pdf formátumban.

Háromlakásos társasház a budai dombokon, négy tömbből álló irodaépület a Graphisoft Parkban, pasztellszínekben pompázó Egyszülős Központ, a Telekom székház és egy építészet határán mozgó projekt: a 12 fal Veszprémben – minderről írtunk az OCTOGON, 148. (2018/8-as) lapszámában. Most letöltheted a teljes számot ingyen, pdf-ben, miközben egy-egy cikket az online kiadásba is átemelünk.

Miről is szólt jó másfél éve az Octogon? Például háromlakásos társasházat tervezett a budai rengetegben Ferencz Marcel DLA és Détári György. A projekt egyébként hosszú történeten van túl, mire elnyerte végső formáját: építészcserék, tulajdonosváltás, többszöri áttervezés. Az utca egyik meredek oldalán áll az épület, mely kompozíciós alapkaraktere a villaépítészeti moderniuzmusából táplálkozik. Nagyvonalú épülettömeg jött létre, mely erős horizontális hangsúlyai ellenére sem hivalkodó.

Kitekintettünk a Graphisoft Park házatájára, ahol épp akkor valósult meg a déli épület. A Graphisoft Park South iroda koncepcióját Sugár Péter DLA, Ilyés-Fekete Zsuzsa és Kun Tamás jegyzi, akik flexibilis irodákat, átjárható, átlátható épületblokkokat képzeltek el, melyek mindegyike saját arccal rendelkezik.

2018 egyik fontos története, hogy az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány saját központot kapott, köszönhetően az Archikon csapatának. A tervezők újraszínezték az Üllői úton található egykori Medikus Kávéház tereit, amely pasztell árnyalataival Wes Anderson világába repít mindenkit. Van itt minden, ami a jó közérzethez kell: karibi alapszín, téglavörös fotelek, pink párnák és persze növények. Sőt, a megvalósulás során néhány üvegburáért egészen egy táti garázsig mentek az építészek.

Akkor készült el a Telekom és a T-Systems közös székháza, ami azóta is az ország legnagyobb alapterületű irodaépülete. Bő százezer négyzetméter egyetlen épületben, valóban városi léptékű, landmark épület Budapesten, ami képes új karaktert adni és új viszonyítási pontot létrehozni a főváros építészetében. A TIBA Stúdió koncepciója alapján megvalósult székház urbanisztikai jelentősége elvitathatatlan, az átriumos fogadótér léptéke humanizált, befogadható.

2018 őszének egyik legfelkapottabb építészeti és design történése volt a veszprémi 12 fal kiállítás, ahol 12 építésziroda tervei alapján 12 falfelületet festett át a tűzfal-festményeiről híres Neopaint csapata. A kiállítás a Paradigma Ariadné építészei és Csóka Heléna elképzelése alapján jött létre. A 12 murália nem múzeumi térben, hanem egy számos transzformáción átesett, most újabb építészeti rehabilitáció előtt álló épületben kapott helyet.

A lapot teljes egészében itt töltheted le, ingyen, pdf formátumban.

A lapszám teljes tartalomjegyzékét itt találod.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Négy példa arra, hogy újrahasznosított anyagokból is jól néz ki a homlokzat

Négy példa arra, hogy újrahasznosított anyagokból is jól néz ki a homlokzat

Egyre több az innovatív, a körkörös gazdasági modellt szem előtt tartó megoldás.

LEED GOLD minősítést kapott a BudaPart GATE irodaház

LEED GOLD minősítést kapott a BudaPart GATE irodaház

A közel legjobb, arany fokozattal ismerték el az épületet.

Hirdetés