Hirdetés

Épületek sivatagban, erdőben, vízparton vagy éppen New York közepén. Összekötő elemük a természet.

Zaha Hadid öröksége újabb épülettel bővült New York-ban, a Bjarke Ingels Group ezúttal az erdőbe tervezett rendhagyó házat, míg Kengo Kuma a dundee-i vízparton alkotott: az alábbi válogatásunkban olyan 2018-ban átadott épületeket mutatunk be, amelyek közös jellemzője, hogy a természet a környezettudatosság volt a fő vezérfonaluk. 

Félkör ház - Mauricio Pezo és Sofia von Ellrichshausen

A chilei Chiloe-szigeten fekszik a Mauricio Pezo és Sofia von Ellrichshausen tervezte félkör alakú ház. Az épület szokatlan formája hasonlít egy átmérője mentén felvágott hengerre, amely egy fordított kúppal van összekötve, hogy kerek tetejű legyen. A Rode House névre keresztelt lakóépület három, részben védett udvarral körülvett lakóteret tartalmaz, amely védelmet nyújt a természeti elemektől. Kialakításának különlegességét adja az is, hogy míg az egyik oldalról hermetikusan védett, erődként emelkedik ki a fűtengerből, másik oldalán olyan, mintha az egész csupán csak egy nagy tető lenne, falak nélkül.

További képekért kattintsatok ide.
 

Kisház a fák között (A45) - Bjarke Ingels Group

Amiért leginkább szeretni lehet a Bjarke Ingels Groupot (BIG), az a környezettudatos tervezés és a természetben megtalálható formák konzekvens használata. Ha tavasz, akkor ki a természetbe, és ha megpihennénk, nem is kell más, mint egy kisméretű, előre gyártott házikó. A BIG erre a vonalra fűzte fel az A45 névre hallgató 17 m2-es kabint, amit az ilyen kisházakra szakosodott startup cégnek, a Kleinnek terveztek. A Hudson-völgyben található prototípus formailag egy A betűre hasonlít, meredek vonalvezetése, fekete színe és térkihasználása miatt biztosan nagyon kelendő lesz.

További képekért kattintsatok ide.
 

Lakóház a High Line park mellett - Zaha Hadid Architects

Sajnos már Zaha Hadid nélkül fejezte be a Zaha Hadid Architects első projektjét New York-ban. Az 520 West 28th Street egy 11 emeletes, acélsávokkal ellátott lakóépület a High Line park mellett, amely 39, 2-5 szobás magánlakosztályt tartalmaz. Fémes gerincekbe csomagolták, az egyes elemek a homlokzaton hajlékonyan csatlakoznak erkélyeket és teraszokat kialakítva, kerek élekkel. A Zaha Hadid Architects az 520 West 28th Street kapcsán is hozza a tőle megszokott érzékenységet: a természet által ihletett kecses görbék és hullámok teszik nagyszerűvé a manhattani égbolt új ékkövét. 

További képekért kattintsatok ide.
 

A természet és a design egymásra találása - Marià Castelló Martínez

A Beleár-szigetek legkisebb tagjára tervezett házat Marià Castelló Martínez, amelyben csodásan egymásra talál a design és a természet. Az alkotó az egyszerűségre törekedett, ugyanakkor a formatervezés túlmutat az esztétikán: Castelló nemcsak letisztult munkát végzett, de újraértelmezte a szépség és funkcionalitás fogalmát és ezek egymáshoz való viszonyát is. Távolról nézve a ház olyan, mint egy délibáb a sivatagban, amelynek érzetét csak fokozza a ház külső oldalainak "ablakhiánya". Három egymás mellé helyezett geometriai forma, tengerre néző panorámás ablakokkal és az elemek közötti átjárókkal.

További képekért kattintsatok ide.
 

Vízparti múzeum Skóciában - Kengo Kuma and Associates

A Kengo Kuma and Associates által tervezett V&A Dundee Skócia első design múzeuma, amit idén szeptemberben adtak át, 10 éves tervezőmunka után. A Tay folyó partján álló három emeletes épületet Skócia tengerparti sziklafalai és a skót hajós hagyományok ihlették. A hatás eléréséhez 2466 kőpanelt használtak fel, ezeket 3 tonnás és 4 méter hosszú modulokból rakták össze. Kengo Kuma azért is volt jó választás, mert tökéletesen megértette a várost, a város és víz kapcsolatát, új dimenziókat nyitott meg az épületen belül és kívül egyaránt.

További képekért kattintsatok ide.

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Mit szólnál egy asztalhoz kagylóból és lúdtollból?

Mit szólnál egy asztalhoz kagylóból és lúdtollból?

Egy tervező és a természetes felületek szakértője összetalálkozott egy irodaház konyhájában, és meg sem álltak a Milánói Design Hétig.

Múzeum az erődben, avagy a modern találkozása a történelemmel

Múzeum az erődben, avagy a modern találkozása a történelemmel

Fiatal építészek egy szardíniai erődbe terveztek katonai múzeumot.

Hulladék helyett modern gobelin

Hulladék helyett modern gobelin

Erik Jensen eldobott billentyűzeteket gyűjt össze, kihalássza belőlük, amit már újrahasznosítani sem szoktak, megtisztítja, és képeket készít belőlük.

Hirdetés