Hirdetés

A norvégiai Twist Múzeum csavaros épületnél fontos szerep jutott a budapesti székhelyű Baumetall Designnak.

Egy erdő közepén kanyargó folyó, a Randselva fölé épült a Bjarke Ingels Group (BIG) első norvégiai épülete, a Twist Múzeum. A közepén 90 fokban elforduló híd-épület maga is műtárgyként jelenik meg a Kistefos Szoborparkban, Jevnakerben. Az ezer négyzetméteres kortárs művészeti intézményen – amelynek ünnepélyes megnyitóját a héten tartották – fontos munkát végzett a budapesti Baumetall Design cég.

„A világ egyik legbonyolultabb múzeumépületének” átadásáról Toldy Gábor, a Baumetall műszaki igazgatója számolt be az Octogonnak. A Kistefosi Modern Művészeti Múzeum és Szoborpark (rövid nevén a Twist Múzeum) új épületének koncepciótervezését pályázaton nyerte el a BIG. A hídként funkcionáló, lenyűgöző, csavar formájú épület homlokzatának végleges tervezését, gyártását és kivitelezést a budapesti székhelyű Baumetall Design nyerte el.

„A BIG a koncepciótervezés után design guardian szerepben maradt a projekten, ők hagyták jóvá a külső és belső végleges megjelenést – írta az Octogonnak Toldy Gábor. – Minden mérnöki megoldást mi fejlesztettünk le, illetve mivel egyösszegű szerződésünk volt, a vállalt büdzsén belül mozoghatott a BIG, amelyet abszolút tiszteletben tartottak.

Az általunk kínált megoldásokból választottak; az épület végleges formáját a Baumetall Design találta meg, mivel a BIG-től nem ez a design érkezett.

Az első modellt csak kétszer görbült felületek alkották, azokat mi hoztuk ki a végleges designra, a BIG hathatós figyelme mellett. Nagyon kompetens csapat van a BIG-nél, kooperatívak, felkészültek és rendkívül odafigyelnek arra, amit a szaktervezők mondanak.”

A folyó fölött megcsavarodó épületKovács Ádám projekt építész, Toldy Gábor műszaki igazgató és Barta Levente ügyvezető, tulajdonos a múzeumban

A budapesti cégnek a legmodernebb tervezési eszközökkel: parametrizálással, és gépipari tervezőszoftverekkel sikerült megtervezni a két milliméter vastag, eloxált alumínium burkolatot. Több mint 150 ezer elem koordináta pontosságú elhelyezésével alakult ki a végleges homlokzat, ami a világ számos lapjában felbukkant azóta. A homlokzat tervezése és kivitelezése több mint két évet és 11 ezer mérnökórát vett igénybe, az első csomópontok megtervezésétől az átadásig.

És hogyan került kapcsolatba a Baumetall a projekttel? „A fővállalkozó a Bladt Industries volt, akikkel korábbi projektek révén voltunk kapcsolatban: a dániai Køge új, 225 méter hosszú vasútállomását burkoltuk be Rib-Roof fémlemezzel, amilyen itthon a Liszt Ferenc reptér, a Groupama Aréna vagy a leendő Puskás-stadion tetején is van.”  

Twist Múzeum, Jevnaker, Norvégia
Építészet: Bjarke Ingels Group
Projektvezető: Eva Seo-Andersen
Bruttó szintterület: 1000 m2
Projekt év: 2019

A Baumetall Design munkatársai a tervezésben:
Dr. Toldy Gábor műszaki igazgató, Kovács Ádám Projekt Építész, Zagyva Ágnes, Gutléber Zsolt, Jancsa András, Molnár Csilla, Formanek Eszter, Makkai Attila, Hegedűs Richárd, Dubovánszky Adrián, Székely Péter, Szabó Ádám, Magyar Zsolt
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Tízezren élhetnek a vízen lebegő városban

Tízezren élhetnek a vízen lebegő városban

Ellenáll a legsúlyosabb környezeti katasztrófáknak, vízen lebegő platformokra épül, és 2050-től nagyon nagy szükség lehet rá. Ez a BIG legújabb terve, az Oceanix City.
Eljött az idő, amikor popsztárokká válhatnak az építészek

Eljött az idő, amikor popsztárokká válhatnak az építészek

Bjarke Ingels is szerepelt a Trónok harca-sorozat utolsó részeinek egyikében. A dán építész megjelenése a népszerű tv-showban csak elsőre meglepő, mert nem teljesen előzmény nélküli.

Tudósok Fája

Tudósok Fája

Saxon-Szász János + 3h építésziroda (Gunther Zsolt, Kállay Gábor, Fekete Nóra) megvételt nyert munkája az MTA Tudománytér pályázatára.

Hirdetés