Hirdetés

A Marc Lore befektető által megálmodott város neve Telosa lesz.

Bjarke Ingels dán építész mestertervet készít egy új, a semmiből (és a semmiben) megépülő amerikai városhoz, amit a sivatagban álmodott meg Marc Lore vállalkozó – jelentette be a BIG (Bjarke Ingels Group) Twitter oldalán. A Telosa névre keresztelt ötmillió lakosú város egy 150 ezer hektáros területen az Egyesült Államok nyugati részén születne meg. 

„A víziónk egy olyan új város létrehozása Amerikában, amely eléri a városi élet globális színvonalát, kiterjeszti az emberi potenciált és egy tervrajzzá válik a jövő generációi számára" – áll a Telosa közleményében. A város ötlete Marc Lore-tól származik, aki korábban a Walmart e-kereskedelmi vezérigazgatója volt, és aki 2016-ban 3,3 milliárd dollárért adta el Jet.com nevű start-up weboldalat a szupermarket vállalatnak. Lore ötlete az, hogy beszerez egy nagy földterületet, amelyet egy közösségi alapnak adományoz, hogy a terület növekvő értéke finanszírozhassa a város fejlődését. A Telosa egy közösségi tulajdonú földterületen épülne meg. 

„Véges mennyiségű földterület van, és ezt a területet nemzedékekkel ezelőtt megigényelték – közösségeket hoztak létre, felhasználva az adókból származó pénzeket a területeken történő befektetéshez, ezért a földek értéke idővel növekedett, és a földtulajdonosoknak nem kellett semmit termelniük vagy kockázatot vállalniuk – idézte Lore-t a Dezeen. – A föld lényegében egy sivár sivatagdarabból dollár milliárdokat, vagy akár billiókat érő modern városává válhat. Ezért még többet gondolkodtam egy lehetséges megoldáson, és felvetődött bennem, hogy mi lenne, ha ez a föld egy közösségi alap tulajdonában lenne?"– folytatta Lore.

A tervek szerint az elkövetkező 40 évben a város ötmillió lakosúra növekedhetne, de első lépésként, 2030-ra egy 50 ezer lakosú várost szeretnének létrehozni - ráadásul egy olyan várost, aminek célja, hogy a világ legfenntarthatóbb városa legyen. A város népsűrűségét hektáronként körülbelül 33 emberrel számolják, ami nagyjából megegyezik San Francisco népsűrűségével.

A város „sokféle lakhatási lehetőséggel” bírna, amelyek mindenki számára elérhetőek. A BIG a koppenhágai Dortheavej Residence képét használta a Telosa Twitter oldalán ennek illusztrálására. A városközpontban egy nagy, Equitism névre keresztelt kilátót építenének, amelyet sokemeletes épületek vesznek körül. A kilátóterületek összehozzák a látogatókat és a lakosokat. A fotovoltaikus tető, a megnövelt víztároló és a vertikális gazdálkodású farmok lehetővé teszik, hogy az emberek osztozzanak azon, ami a struktúrán megtermett."

Az ötlet első hallásra talán elrugaszkodottnak tűnhet, de valójában sokkal realisztikusabb, mint Bjarke Ingels korábbi javaslata a Holdon kialakítandó életformához szükséges épületre, vagy akár tavalyi, a Föld megmentése érdekében készült, Masterplanet terve. 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Tízezren élhetnek a vízen lebegő városban

Tízezren élhetnek a vízen lebegő városban

Ellenáll a legsúlyosabb környezeti katasztrófáknak, vízen lebegő platformokra épül, és 2050-től nagyon nagy szükség lehet rá. Ez a BIG legújabb terve, az Oceanix City.
Eljött az idő, amikor popsztárokká válhatnak az építészek

Eljött az idő, amikor popsztárokká válhatnak az építészek

Bjarke Ingels is szerepelt a Trónok harca-sorozat utolsó részeinek egyikében. A dán építész megjelenése a népszerű tv-showban csak elsőre meglepő, mert nem teljesen előzmény nélküli.

Parkolj!

Parkolj!

Gombamód szaporodnak a P+R parkolók Antwerpen-szerte.

Hirdetés