Hirdetés

Természet és épület harmóniája a Královka Hotelben.

A csehországi Jizera-hegységben található Královka Hotel neve a cseh „királyság” szóból származik, és ennél tökéletesebb elnevezést nem is kaphatott volna. A ma már ultramodern szálló története egészen 1888-ig nyúlik vissza, amikor is német hegymászók megépítettek egy kilátót a hotel területén.

Sajnos az eredeti torony egy szélvihar áldozata lett kevesebb mint húsz éven belül. 1907-ben az összedőlt fatorony helyére kőből építettek újat, melynek különlegessége a tetején található nyeregtetős házikó.

1934-ben egy újabb épület készült itt, mégpedig egy a hegymászóknak szánt vendéglő és több mint 200 ágyas szálló. A kilátó és a hotel épületét a létesítmény új tulajdonosai vették kezelésbe, és varázsolták újjá. Tomáš Fotul, az egyik társtulajdonos elmondta, nem tudja pontosan, milyen funkciót töltöttek be az épületek a kommunizmus alatt, de amikor 2013-ban megvásárolták őket, mind meglehetősen rossz állapotban voltak. Alapos felújításnak köszönhetően, ma már a kilátótorony újjáépített galériájából élvezhetjük a Jested-hegy csúcsának és a Luzsicei- és Jizera-hegység, valamint a Kozákov-hegység csúcsának és a Trosky vár lenyűgöző látványát. Ha pedig elég tiszta az ég, egészen a prágai Zizkov TV-toronyig is ellátni.

„Három évbe telt, mire beszereztük az építési engedélyeket, hiszen az összes érintett intézményt fel kellett keresnünk, beleértve a Tájvédelmi Körzetkezelő Szervezetet, a Cseh Erdészetet, az Elba Vízgyűjtő Adminisztrációs Szervezetet és a kilátótorony miatt a Légiirányítási Szervezetet is. Miután a teljes projekt megkapta a szükséges engedélyeket, gyorsan munkához is láttunk, mert szerettük volna mihamarabb elérhetővé tenni a létesítményt családi kikapcsolódások és üzleti utak céljára is” – mondta Tomáš Fotul.

Csúcsdizájn és modern anyagok, összhangban a természettel

A megújult komplexumban jelenleg 11 lakosztály vehető igénybe; a földszinti lakosztályokhoz előkertek és pezsgőfürdők is tartoznak majd. A kilátótorony és az étterem tárt karokkal várja a turistákat, sőt játszótér is készült a gyerekek számára. Az év végére további két szállodaépület is elkészül, valamint egy étterem a szálló vendégei számára. A későbbiek folyamán tervezik egy konferenciateremmel is rendelkező hotel átadását is. Az összes épület a régi szálló alaprajza szerint készül, magasságban sem térnek el az eredeti épületektől. Ezen kívül közelítőleg ugyanazzal a kapacitással is rendelkeznek majd, mint a régi Královka komplexum.

A lakosztályok épületét Richard Černý tervezte. Először a közvetlenül érintett hatóságokkal egyeztetett, főként a Jizera-hegység Tájvédelmi Körzetkezelőjével, majd az ő javaslataik és preferenciáik alapján kezdte meg a tervezőmunkát.

Antracitszínű tetőket, vörösfenyő falemezeket, és a régióban fellelhető, helyi gránitból készült lábazatokat is beépített.

Ezen kívül egyből megakad a szem az épületben található rengeteg ablakon, melyhez az Inoutic/Deceuninck ablakprofilgyártó Eforte profiljait használták, ami bár 40-féle színnel és dekorral elérhető, egyértelmű választás volt az épülethez illő antracitszín. A belga gyártó egyedülálló módon szürke profilmagokat is készít, így az ablakok kívül-belül letisztult, alumíniumhoz hasonló megjelenést kaptak.

„Egyértelmű volt, hogy műanyag profilokat szeretnénk, hiszen olyan anyagot kerestünk, ami tartós, ellenáll a hegyekben uralkodó zord időjárási körülményeknek, és nem igényel túl sok karbantartást. Az alumíniumot túl hidegnek találom, és persze drágább is, nekünk pedig a profilok ára is számított” – magyarázta Tomáš Fotul, társtulajdonos. 

A hatkamrás ablakok 25 milliméter mély üvegezőhornyukkal megelőzik a párásodást és gátolják a hőveszteséget, a keret mindössze Uf= 0,95 W/m2K hőátbocsátásával pedig hozzájárul az épület minimális energiafelhasználásához.

Martin Jodas, az ablakokat beépítő Okna Tanvald vállalattól hozzátette: „Eddig három lakosztály-épületbe kerültek be az ablakok. Ez több, mint 150 ablakot jelent, melyeknek a felülete 284 négyzetméter, mindez tripla üvegezéssel készült, így Ug = 0,6 W/m2 hőátbocsátást értünk el. Ezen ablakok életciklusa karbantartástól függően 40-60 év. A beépítési munkák novemberben és decemberben zajlottak, és bár ez az időzítés kihívást jelentett itt a hegyekben, már csak a szállítás miatt is, szerencsére a munkálatokat alaposan előkészítettük, így minden gördülékenyen ment, a nehéz körülmények ellenére is.”

Az építkezést a TERMIL cég végezte, akik számos korábbi projektben vettek rész a régióban, mint például a Rohozec Sörfőzde munkálatain.

„A lakosztályok épülete energiahatékony alapanyagokkal készült. Úgy gondoltuk, nem szükséges szellőzőrendszert alkalmazni, hiszen a vendégek minden bizonnyal így is örömmel nyitják majd ki az ablakokat, hogy élvezzék a friss hegyi levegőt

– magyarázta Tomáš Fotul. – Martina Krtičková belsőépítészt kértük fel az enteriőr kialakítására. Az egyik domináns elem a faburkolat, melyhez az eredeti épület szálcsiszolt faanyagait használtuk. Igyekeztünk a régi épületből a lehető legtöbb anyagot újra felhasználni. Az összes fát géppel szálcsiszoltuk, és helyi asztalosok segítettek a további munkálatokban.”

A természet védelmében

Ezt az új szállót modern technológiákkal szerelték fel, és a főzéshez használt gáztól és elektromosságtól eltekintve teljesen önellátó. Sőt, a beépített Inoutic/Deceuninck ablakprofilok is újrahasznosított PVC felhasználásával készültek, nem mellesleg a rendkívül jó szigetelőképességükkel szintén hozzájárulnak ahhoz, hogy a szálló minimális energiaigénnyel működhessen. A létesítménynek saját, rendkívül hatékony szennyvízkezelője, saját hőellátása (46, 130 méter mélyen elhelyezkedő hőszivattyúnak köszönhetően), és kémiai kezelést nem igénylő ívóvízkészlete is van.

A tervezett hotel épületéhez hat méter mélyre kellett ásni az alatta fekvő kőzetbe, amelyhez kisebb, robbanóanyagokat igénylő munkálatra volt szükség, ezeket a Bányászhivatal szeizmológusa felügyelte. Mielőtt az építkezés folytatódik, az ásott gödör részben víztározóként funkcionál, ahova a tetőkről összegyűlt esővíz érkezik. Ezt a vizet öntözésre használják, illetve tűz esetél oltásra. Ha szükséges, a vízfelesleget el tudják vezetni a környező erdőbe.

A tulajdonosok igyekeznek tiszteletben tartani a tájat és a természetet. Figyelnek a megfelelő hulladékgazdálkodásra, és hozzájárulnak a környező úthálózat felújításához is. Azt remélik, jelentősen csökkenthetik a helybeni forgalmat azzal, hogy ösztönzik a turistákat arra, hogy hagyják a központi parkolóban az autóikat és sétáljanak inkább például Bedřichovtól a „Hangya Ösvényen” keresztül, télre pedig síbuszt is terveznek.




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Amikor a középkor és a modernitás egy koncertteremben találkozik

Amikor a középkor és a modernitás egy koncertteremben találkozik

Kulturális és Kongresszusi Központ Torunban.

Ezen az állomáson nem csak az autó töltődik fel

Ezen az állomáson nem csak az autó töltődik fel

Új szintre emelte egy dán stúdió azt, amit egykor „benzinkútnak” hívtunk.

Lehetséges megoldás a sarkvidék megmentésére?

Lehetséges megoldás a sarkvidék megmentésére?

Két tajvani tervező szerint a toronnyal megállítható a gleccserek olvadása.

Hirdetés