Kristálylámpák, eredeti századfordulós berendezés és designer bútorok a prágai Bomma Atelier-ben.

A prágai Gyémántházban rendezte be első bemutatótermét a hagyományos cseh üveggyártást újrafogalmazó, 2012-ben alapított BOMMA. Az enteriőr egyik érdekessége, hogy a lakásban részben megtartották az eredeti századfordulós berendezést, amit modern cseh és nemzetközi designer darabokkal ötvöztek a rengeteg látványos kristálylámpa mellett, de ugyancsak hozzájárul a genius locihoz, hogy a lakást közvetlenül az eredeti tulajdonos, Adolf Hoffmeister cseh író, költő leszármazottaitól bérli a cég.  

A Prága Nové Město (újváros) városrészében található Gyémántházat, azaz a dům Diamantot Emil Králíček (1877-1930) építész tervezte 1912-ben, az akkoriban megjelenő, Pavel Janák által útjára indított cseh kubista építészet szellemében, aminek legjellemzőbb ismertetőjele a kristályforma, valamint a derékszögek helyetti hegyesszögek alkalmazása volt. Számos ma is meglévő kubista - vagy rondokubista - épület közül a leghíresebb talán a dům Diamant előtt egy évvel megépült Fekete Madonna Ház a Celetná utcában, amit Josef Gočár tervezett.   

Fotó: Wikipedia
A cseh kubizmus látszólag előzmények nélkül jelent meg az 1910-es évek elején, majd tűnt el kevesebb, mint egy évtized leforgása alatt, ugyanakkor az avantgárd irányzat fontos előfutára volt a ’20-as és ’30-as évek vezető art deco irányzatának. A cseh kubista építészet legjelentősebb képviselői Pavel Janák (1881-1956) építész, bútortervező, urbanista, Josef Chochol (1880-1956) és Josef Gočár (1880-1945) építészek voltak.

Archív fotó

A Gyémántházban található, körbejárható alaprajzú lakásban kialakított BOMMA Atelier egy olyan szakemberek és a designrajongók számára megalkotott hely, ahol először láthatók a BOMMA lámpakollekciói berendezett enteriőrökben. A lakás egyedi hangulatához hozzájárul, hogy megtartották az eredeti, egyedi kivitelezésű funkcionalista bútorokat, amiket vezető kortárs cseh és nemzetközi design márkák darabjaival kombinált a tervező Sophie Wannenes, belsőépítész és egy milánói design galéria tulajdonosa, aki Václav Mlynářval, a BOMMA kreatív igazgatójával együttműködve rendezte be a tereket.

A BOMMA Atelier azonban nem csupán a kristálylámpák bemutatását teszi lehetővé más nemzetközi csúcsmárkák és az eredeti bútorok kontextusában. A cég célja egy olyan belsőépítészettel foglalkozó központ létrehozása volt ebben az egyedülálló történelmi környezetben, ahol amellett, hogy a szakemberek és a nagyközönség inspirációkat szerezhet, beszélgetéseket és találkozókat is szerveznek. A partnerekkel és az ügyfelekkel való megbeszéléseken kívül a BOMMA különféle rendezvények és előadások megrendezését is tervezi itt.

„A koncepció az aktuális európai trendekre épült, amikhez színeket kevertünk, így egy szinte díszletszerű, mégis harmonikus légkört hoztunk létre – mondta el Sophie Wannenes, a BOMMA Atelier belsőépítésze a projektről. – Az eredmény egy olyan hiteles tér lett, ahol lakni, dolgozni lehet, és alkalmas oktatásra is - egy olyan környezet, amely valóban képviseli a tervezőket és a márkákat, akik osztoznak a design iránti szeretünkben.”

A tervek szerint a helyiségek jelenlegi megjelenése azonban folyamatosan változni fog, ugyanis az is egy fontos szempont volt, hogy a bemutatótermet időről-időre átalakítva valóban be tudják mutatni a belső terek átalakíthatóságában rejlő lehetőségeket, ezzel is inspirálva a kreatív látogatókat. Terveik szerint a cég által meghívott és megbízott külföldi tervezők prágai tartózkodásuk alatt szintén az Atelier lakószárnyában laknak majd, hogy teljes mértékben átélhessék a tér kivételes jellegét és a cég szellemiségét. A tervezők ezt követően olyan terveket készíthetnek, melyek átalakítják az egyes szobákat, beleértve a BOMMA újonnan piacra dobott lámpakollekcióit is.

 

Belsőépítészet: Sophie Wannenes PALERMOUNO 
                          Václav Mlynář, Bomma kreatív igazgató
Megrendelő:      BOMMA 
Helyszín:           Csehország, Prága, Spálená 4, 110 00  
Tervezés és kivitelezés:  2021
Alapterület:  178 m²
 Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Különleges bemutatóterem a cseh kubista építészet egyik ékkövében

Különleges bemutatóterem a cseh kubista építészet egyik ékkövében

Kristálylámpák, eredeti századfordulós berendezés és designer bútorok a prágai Bomma Atelier-ben.

Nyitott művtöri középiskolásoknak!

Nyitott művtöri középiskolásoknak!

Az MKE hiánypótló kezdeményezése

Hamarosan indul a 16. Budapesti Építészeti Filmnapok

Hamarosan indul a 16. Budapesti Építészeti Filmnapok

 Böngéssz a programok között!

Hirdetés