Hirdetés

Kristálylámpák, eredeti századfordulós berendezés és designer bútorok a prágai Bomma Atelier-ben.

A prágai Gyémántházban rendezte be első bemutatótermét a hagyományos cseh üveggyártást újrafogalmazó, 2012-ben alapított BOMMA. Az enteriőr egyik érdekessége, hogy a lakásban részben megtartották az eredeti századfordulós berendezést, amit modern cseh és nemzetközi designer darabokkal ötvöztek a rengeteg látványos kristálylámpa mellett, de ugyancsak hozzájárul a genius locihoz, hogy a lakást közvetlenül az eredeti tulajdonos, Adolf Hoffmeister cseh író, költő leszármazottaitól bérli a cég.  

A Prága Nové Město (újváros) városrészében található Gyémántházat, azaz a dům Diamantot Emil Králíček (1877-1930) építész tervezte 1912-ben, az akkoriban megjelenő, Pavel Janák által útjára indított cseh kubista építészet szellemében, aminek legjellemzőbb ismertetőjele a kristályforma, valamint a derékszögek helyetti hegyesszögek alkalmazása volt. Számos ma is meglévő kubista - vagy rondokubista - épület közül a leghíresebb talán a dům Diamant előtt egy évvel megépült Fekete Madonna Ház a Celetná utcában, amit Josef Gočár tervezett.   

Fotó: Wikipedia
A cseh kubizmus látszólag előzmények nélkül jelent meg az 1910-es évek elején, majd tűnt el kevesebb, mint egy évtized leforgása alatt, ugyanakkor az avantgárd irányzat fontos előfutára volt a ’20-as és ’30-as évek vezető art deco irányzatának. A cseh kubista építészet legjelentősebb képviselői Pavel Janák (1881-1956) építész, bútortervező, urbanista, Josef Chochol (1880-1956) és Josef Gočár (1880-1945) építészek voltak.

Archív fotó

A Gyémántházban található, körbejárható alaprajzú lakásban kialakított BOMMA Atelier egy olyan szakemberek és a designrajongók számára megalkotott hely, ahol először láthatók a BOMMA lámpakollekciói berendezett enteriőrökben. A lakás egyedi hangulatához hozzájárul, hogy megtartották az eredeti, egyedi kivitelezésű funkcionalista bútorokat, amiket vezető kortárs cseh és nemzetközi design márkák darabjaival kombinált a tervező Sophie Wannenes, belsőépítész és egy milánói design galéria tulajdonosa, aki Václav Mlynářval, a BOMMA kreatív igazgatójával együttműködve rendezte be a tereket.

A BOMMA Atelier azonban nem csupán a kristálylámpák bemutatását teszi lehetővé más nemzetközi csúcsmárkák és az eredeti bútorok kontextusában. A cég célja egy olyan belsőépítészettel foglalkozó központ létrehozása volt ebben az egyedülálló történelmi környezetben, ahol amellett, hogy a szakemberek és a nagyközönség inspirációkat szerezhet, beszélgetéseket és találkozókat is szerveznek. A partnerekkel és az ügyfelekkel való megbeszéléseken kívül a BOMMA különféle rendezvények és előadások megrendezését is tervezi itt.

„A koncepció az aktuális európai trendekre épült, amikhez színeket kevertünk, így egy szinte díszletszerű, mégis harmonikus légkört hoztunk létre – mondta el Sophie Wannenes, a BOMMA Atelier belsőépítésze a projektről. – Az eredmény egy olyan hiteles tér lett, ahol lakni, dolgozni lehet, és alkalmas oktatásra is - egy olyan környezet, amely valóban képviseli a tervezőket és a márkákat, akik osztoznak a design iránti szeretünkben.”

A tervek szerint a helyiségek jelenlegi megjelenése azonban folyamatosan változni fog, ugyanis az is egy fontos szempont volt, hogy a bemutatótermet időről-időre átalakítva valóban be tudják mutatni a belső terek átalakíthatóságában rejlő lehetőségeket, ezzel is inspirálva a kreatív látogatókat. Terveik szerint a cég által meghívott és megbízott külföldi tervezők prágai tartózkodásuk alatt szintén az Atelier lakószárnyában laknak majd, hogy teljes mértékben átélhessék a tér kivételes jellegét és a cég szellemiségét. A tervezők ezt követően olyan terveket készíthetnek, melyek átalakítják az egyes szobákat, beleértve a BOMMA újonnan piacra dobott lámpakollekcióit is.

 

Belsőépítészet: Sophie Wannenes PALERMOUNO 
                          Václav Mlynář, Bomma kreatív igazgató
Megrendelő:      BOMMA 
Helyszín:           Csehország, Prága, Spálená 4, 110 00  
Tervezés és kivitelezés:  2021
Alapterület:  178 m²
 Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Magyar tervezők egyedi grafikái a Dürer Kertet támogató merchandise termékeken

Magyar tervezők egyedi grafikái a Dürer Kertet támogató merchandise termékeken

A változatos grafikájú termékek megvásárlásával az új Dürer Kert nyitását segíthetjük.

Szeretnél egy Excaliburral harcoló János vitézes plakátot, esetleg Jim Jarmusch első filmjének falragaszára vágysz?

Szeretnél egy Excaliburral harcoló János vitézes plakátot, esetleg Jim Jarmusch első filmjének falragaszára vágysz?

Akkor semmiképpen ne maradj le az ötödik FALRA FEL! plakátaukcióról!

„Ybl úgy élt, mint én – nem dokumentálta magát”

„Ybl úgy élt, mint én – nem dokumentálta magát”

Interjú Zoboki Gáborral az Operaház felújításáról.

Hirdetés