Hirdetés

Így ünnepelik a modernista építészeti stílus századik születésnapját.

A héten megnyílt Tel-Avivban a Liebling Haus - Fehér Város Központ, amelynek fő feladata a város kiemelkedő építészeti arculatának elismertetése lesz, mivel Tel-Avivot már régóta a Bauhaus-iskola egyik legfontosabb centrumának tekintik az egész világon. Több mint négyezer fehér Bauhaus-épület áll a városban, amely róluk kapta becenevét, a „fehér várost”. Az új intézményt a tel-avivi önkormányzat, a Tel-Aviv Alapítvány és a német kormány közösen hozta létre.

A szeptember 19-től 21-ig tartó megnyitó fesztiválsorozat eseményei egybeesnek a németországi Bauhaus tervező és építészeti iskola megnyitásának századik évfordulójával, és a város „nyitott kapuk” programjával, amikor minden évben egyszer több száz otthon, iroda és intézmény ajtaja nyílik meg egy hétvégére a közönség előtt.

Az idei látnivalók között is rengeteg funkcionalitást hangsúlyozó, a díszes ornamentikát elvető Bauhaus-épület található, amelyek szerkezetében kulcsszerepet kapnak az erkélyek, a belső terek külső kiterjesztése. 

2003-ben az UNESCO a világörökség helyszínének nyilvánította Tel-Aviv központjának Bauhaus-jellegű építészetét, a Fehér várost. Az új Liebling Haus - Fehér Város Központ kiállítási tereket, műhelyeket, kutatók irodáit és egy kávézót rejt magában.

Az intézmény eseményei és városnéző túrái díjmentesek lesznek, és a központ támogatni fogja az izraeli-német együttműködést is, különösen a fenntartható műemlékvédelemmel kapcsolatos termékekkel kapcsolatban.

A központ az Idelson utca 29 alatti nyolcvan éves Bauhaus épületben talált otthonra, amelyet eredetileg 1936-ban Tony és Max Liebling számára tervezett Dov Karmi építész és Cvi Barak mérnök.

Fotó: Unsplash
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Bauhaus 100: megnyitották Kandinszkij és Klee felújított családi házát

Bauhaus 100: megnyitották Kandinszkij és Klee felújított családi házát

Több évig tartó felújítás után megnyitották szerdán a németországi Dessauban a 100 éve alapított Bauhaus tervezőiskola professzorainak épített művésztelep egyik világhírű épületét, Vaszilij Kandinszkij és Paul Klee családjának ikerházát.

Rejtőzködő modernizmus – a Belgrád rakpart 2.

Rejtőzködő modernizmus – a Belgrád rakpart 2.

Tervezte: Möller Károly. Írta: Horváth Máté. 

Hirdetés