2023-ban a 2019-2021-es évek munkáit díjazták

A MÉSZ Kós Károly termében Lánszki Regő építészeti államtitkár jelenlétében adta át Finta József távollétében, Zoboki Gábor az év belsőépítésze kitüntetést, melyet 1998-ban alapított Laki Péter, a LAKI Épületszobrász Zrt. alapító-tulajdonosa. A díjat 2023-ban Ottlik György vehette át, akinek munkáját, egy zugligeti bauhaus jegyeket mutató villa belsőépítészetét az OCTOGON Deco 2022/2-es lapszámából mi is szemléztük. A kiváló munka Triász című új sorozatunkban is felbukkant, Hitka András válogatta be kedvencei közé. Gratulálunk a díjazottnak szerkesztőségünk nevében!

 


Három év munkájának eredménye a csendes, zöldövezeti környezetben található, háromszintes, az 1930-as években épült, Bauhaus-jellegű épület átalakítása és felújítása, aminek során néhány, az 1960-as években készült hozzáépítéstől is meg kellett szabadítani a házat. A belsőépítész tervezők, Ottlik György, Cserny Katalin és Szentpéteri András számára is komoly fejtörést okozott az elmúlt évtizedek megörökölt építészeti hagyatéka. A belsőépítészeti kialakítás során elsődleges szempont volt a korszak stílusjegyeinek mai kontextusba helyezése. Részben ezért, részben pedig az új igények miatt, a ház alaprajzát megváltoztatták, a belső válaszfalakat szinte teljesen elbontották.

Bár igyekeztek maximális alázattal és tisztelettel minden, a korra jellemző építészeti elemet megtartani, és ezeknek megfelelő hangsúlyt adni, mivel az épületről nem maradtak fenn eredeti fotók, a tervezést komoly stílustörténeti kutatómunka előzte meg. Küllemét tekintve a homlokzat kialakítása, az antracit, fém nyílászárók, a teraszok állítható, lamellás árnyékolói, a teraszkorlátok, előtetők és burkolatok mind a legkorszerűbb technológiát hordozzák, a gyanútlan szemlélődő mégis azt érezheti, hogy a ház érintetlenül, eredeti állapotban maradt fenn a Bauhaus éveiből. Az autentikusság érzése fokozódik a három szintes ház belső tereiben.
 


Az épület földszintjén kapott helyet a karakteres és látványos fogadótér, amelynek fekete-fehér – ismét csak a Bauhausra utaló – burkolatait olyan berendezési tárgyakkal ellenpontozta a tervező, mint Wittmann tűzpiros, bőrpadja, ami egy faborítású fülkébe építve kapott helyet. Ebből a térből nyílik a vendég mosdó, valamint egy vendégszoba, a hozzá tartozó fürdőszobával. Szintén a földszinten található a háztartási- és gépészeti helyiség, a bortrezor és egy klimatizált kamra is.

Az első emeletre kerültek a közösségi terek, a konyha, a nappali-étkező, valamint a dolgozószoba, a másodikon pedig az intim zónák, a szülők lakrésze és a gyerekszoba található. Különösen nagy gondot fordítottak a részletekre és a csomópontokra a tervezők. Emellett a Bauhausra jellemző stílusjegyek a ház minden részletében tetten érhetők: a lépcsőház vörös színű linóleumától, a visszatérő „tomatenrot” piroson át, az olyan ikonikus bútorokig, mint Breuer Marcel vagy Ludwig Mies van der Rohe székei.
 

Alapterület: 283 m2
Helyszín: Budapest, 12. kerület

Tervezők: Ottlik György, Cserny Katalin, Szentpéteri András


 

 Még több fotó a galériában!


Octogon Deco Magazinunk a készlet erejéig az alábbi árusítóhelyeken kapható.Kapcsolódó cikkek

Lombfűrészelt indák alatt - Az újjászületett zugligeti lóvasút végállomás-épülete

Lombfűrészelt indák alatt - Az újjászületett zugligeti lóvasút végállomás-épülete

A volumenét tekintve nem túl nagy projektben közel 20 építész és szakági tervező dolgozott együtt az épület újjászületéséért.

After Bauhaus kiállítás nyílt Rómában, MOME-s hallgatók munkáiból

After Bauhaus kiállítás nyílt Rómában, MOME-s hallgatók munkáiból

A Római Magyar Akadémián rendezett kiállítás február 28-ig látogatható. 

A Le Corbuffet szakácskönyv a 20. század legnagyobb művészeit idézi meg

A Le Corbuffet szakácskönyv a 20. század legnagyobb művészeit idézi meg

Nagy-Macaroni László sajtos tésztájától egészen  Mies van der Roe mártásáig.

Hirdetés