Hirdetés

A Triplex Confinium nemzetközi pályázata Jimbolia (Zsombolya, RO) egykori téglagyárának területén kialakult tavak környezetének kulturális rehabilitációjára.

A Triplex Confinium Erasmus+ programjának keretében Think Brick címmel határokon átnyúló pályázatot hirdet a romániai Jimbolia (Zsombolya) hajdan virágzó téglagyárának helyszínén kialakult felhagyott ipari terület kulturális és természeti rehabilitációjára. Az egyetemi hallgatókból álló multidiszciplináris csapatoknak részletes konzultációt és háttéranyagot biztosítanak, a munkákat 2022. február 18-ig kell benyújtani. A versenyt a Wienerberger támogatja.

A Triplex Confinium négy ország - Magyarország, Románia, Szerbia és Bulgária - urbanisztikával és építészettel foglalkozó felsőoktatási intézményeit tömöríti, öt építészképző intézmény, (Magyarországról a BME, illetve a Debreceni Egyetem) egy földrajzi kar és egy szociológiai fakultás vesz részt a programjában. Nevét a magyar– román–szerb hármas határ találkozási pontjánál lévő emlékműről kapta, amelyet a trianoni szerződés életbelépése után emeltek, és amely a következő évtizedekben nemcsak az egykori történelmi Magyarországnak, de a határok átjárhatatlanságának szimbóluma is lett. Az utóbbi időben a tendencia megfordult, és a történelmi ellentétek enyhülését, a hajdan egységes régió, a Bánság (Bánát) közös kultúrájának felélesztését, újradefiniálását szimbolizálja. A hármashatárjelről elnevezett Erasmus+ projekt küldetése a kapcsolatépítés a három ország építészeti iskolái között, a hajdan egységes építészeti kultúra gyökereinek feltárása, a regionális és történelmi különbségek artikulálása és az új, közös nevező megtalálása.  

A projekt rugalmas nemzetközi tanulási folyamatot kínál, mely három lábon áll: a nyílt építészeti pályázat, két továbbképzési modul, és a kialakult program tesztelésében és megvalósításában érdekelt felek közt lefolytatott konferenciabeszélgetések révén a szomszédos országok eltérő hátterű hallgatói és különböző tudományos fokozattal rendelkező oktatói között eredményes együttműködés kialakításával kecsegtet.

A program közös nevezője a TÉGLA, mely, mint az egyik leginkább klasszikus építőanyag, méltán szimbolizálja a szilárd kapcsolatokon alapuló stabilitást. 

A tégla a földből születik, vízzel formázzák, napon vagy tűzben égetik, így válik absztrakt építőelemmé, amely dacol minden intellektualizált értelmezéssel. Nyelve önmagáról beszél. A tégla diktálja a felhasználás technikáját, a technológia pedig alkalmazkodik. Ahogy Louis Kahn fogalmazta: a tégla csakis azt teszi és azzá válik, amivé akar. Talán ebben rejlik el nem múló vonzereje: olyan anyag, amely időtlen formákat és tereket alkot, magában hordja a fényt és a metafizikát bármilyen dekoratív díszítés vagy szellemi alibi nélkül. Alapvetően funkcionális, mégis költői, ősi és modern, rugalmas, ellenálló és fenntartható. /forrás: pályázati kiírás/

A nyílt pályázat témája is a tégla, illetve annak forrása, a nagy hagyományokra visszatekintő zsombolyai (Jimbolia, RO) téglagyár felhagyott területének kulturális rehabilitációja. 

A tégla kiválasztásával nemcsak az építészeti diskurzust igyekeznek beindítani, hanem a régió gazdag téglagyártási hagyományait is újra kívánják értelmezni, Zsombolya (Jimbolia, Ro) és Nagykikinda (Kikinda, Srb) a XX. század végéig az iparág jelenetős centrumai voltak. Nemcsak a régió falvait és városait építették, hanem gazdaságát, és ezen keresztül a kultúráját is. A rendszerváltás után azonban az ipar megszűnt, a zsombolyai téglagyár épületeit téglánként hordták el, helyét visszahódította a természet. Ma a vízzel telt agyaggödrök környéke madárrezervátum, illetve a helyiek kikapcsolódását szolgálja.

A pályázat célja építészeti beavatkozások révén a terület olyan kulturális rehabilitációja, amely az ipari hagyományoknak is emléket állít. Három kategóriában adhatók be pályamunkák:

  • kis léptékű, taktikai beavatkozások, amelyek hálózatokat alkotva mesélnek a hely történetéről
  • épített struktúrák (pavilonok, kis épületek), amelyek a terület arculatának részévé válnak, keretbe foglalják és bemutatják annak hagyományait és mai használatát.
  • landart/ tájépítészeti beavatkozások, amelyek alkalmazkodnak a hely topográfiájához, és lehetővé teszik annak jobb megértését és használatát

 

Olyan csapatok pályázhatnak, amelyekben részt vesz legalább egy hallgató az akkreditált képzési intézmények egyikéből. A csapat egy tagja sem lehet harminc évesnél idősebb a pályázat benyújtásának határidőnapján (2022. febr. 18). A csapatokban bármeny építészettel kapcsolatos szakma művelői részt vehetnek (építészek, mérnökök, urbanisták, tájépítészek stb.) A csapatok választhatnak segítő tanárt a Triplex Confinium tagjai, vagy az akkreditált intézmények tanárai közül. 

A pályázat részletes kiírása megtalálható a program honlapján, részletes háttérinformációval. További háttéranyag a regisztrációt követően áll rendelkezésre.

A program facebook oldalán folyton frissülő információkat is érdemes követni. 

 

Think Brick - Téglát téglára!

képek forrása: a program honlapja
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Szőlőszemek Kínában

Szőlőszemek Kínában

Újabb magyar siker egy kínai pályázaton.

Nem hirdetettek első helyezettet az új építészeti múzeumra kiírt pályázaton

Nem hirdetettek első helyezettet az új építészeti múzeumra kiírt pályázaton

Harminchat pályázó az Építészet Ligete tervpályázaton.

A magyar építészet ligete

A magyar építészet ligete

A Paradigma Ariadné terve az MMA pályázatára.

Hirdetés