Körülötte városi farmokkal és kertekkel. 

A párizsi székhelyű Rescubika design stúdió bemutatta a Szajna fölé álmodott Babilon-híd tervét, amelyet Párizs egyik ikonjának, és az újfajta várostervezés úttörőjének szánnak a jövőben. A híd egy nagyobb tervezési projekt része, amelyben a francia főváros bevezető szakaszát gondolnák újra úgy, hogy a mostaninál sokkal kellemesebb, élhetőbb látványt és funkciót nyújtson a rekreációra vágyóknak.

A Rescubika által javasolt, a tájképet meghatározó híd az autópályáról és a rakpartról egyaránt megközelíthető lenne, a rakpart egy részét pedig átadnák a gyalogosoknak, és mezőgazdasági termelésre alkalmas területeket is kialakítanának.

Az építészek szerint elég volt a városi bekötő utakra jellemző szennyező és csúnya gyárépületekből, jöjjenek hát helyettük a városi farmok, egyben pedig az élhetőbb városok. 

Az ellazulás élményét növelendő az építészek terveztek egy vízesést is a híd közepére, a hídról pedig nem a füstölgő ipari épületekkel kell farkasszemet nézniük a járókelőknek, hanem megcsodálhatják az út menti zöldségeskerteket, amelyeket a helyiek bérelhetnek és művelhetnek. A széles hídtól messzire kerül az autók, a motorkerékpárok és a teherautók zaja, helyettük a vízesés hangja adja a zenei aláfestést.

A Babilon-híddal a tervezők azt remélik, hogy löketet tudnak adni egy újfajta várostervezési modellnek, amely emberközeli és környezetbarát, és amely már erőteljesen a jövő élhetőbb városaira koncentrál. Ebben a törekvésben akár Párizs polgármestere, Anne Hidalgo is a segítségükre lehet, aki első lépésben a környezetszennyező autókat vezetné ki fokozatosan a fővárosból, aztán városi erdőket hozna létre. 

Forrás: Rescubika
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Párizs deszkás kultúrája újragondolva

Párizs deszkás kultúrája újragondolva

AI által generált gördeszkaparkok emelkednek ki a párizsi városképből. 

Egy francia általános iskola leckéje a természetességről

Egy francia általános iskola leckéje a természetességről

A természetes fény kreatív alkalmazása.

Rózsaszín hatalomátvétel

Rózsaszín hatalomátvétel

Andrés Reisinger digitális képzőművész Take over elnevezésű projektje.

Hirdetés