Hirdetés

A hatszögletű forma a benzol szerkezetére utal.

Hirdetés

Két kristályformájú gyalogos átjáró épült a prágai Kémiai Technológiai Intézet (VŠCHT Praha) két historikus épülete közé, amelyek összekötik a két campus sötét belső folyosólabirintusát.

Bár a két gyaloghíd első ránézésre egyformának tűnik, geometriájuk némileg eltér egymástól. A formát ugyanakkor mindkettő esetében a szerveskémia világából kölcsönözték a tervezők: a benzol molekula egymásba kapaszkodó hat szénatomjának láncolatára ismerhetünk bennük. Formájuk révén a hidak szerkezete mozgalmasnak tűnik, képletük mégis egyszerű: két szimmetrikus acélcsövekből álló váz köt össze egy hatszögletű és egy négyszögletű acélkeret.

 Az Antonín Engel építész által tervezett hídak

Történelmi különlegesség, hogy a két átjáró azokon a pontokon épült meg, ahol 1936-ban Antonín Engel építész szerette volna összekötni a két épületet, igaz, ő akkor két látható pillérekkel alátámasztott, masszív, íves kőhidat képzelt ide, és tervei csak részben valósultak meg. 2017-ben az egyetem építészeti pályázatot írt ki arra, hogy az eredeti ötletet felkarolva összekapcsolják a két épületet, melyet az ov – a építésziroda (Jiří Opočenský, Štěpán Valouch) nyert meg különleges formájú híd ötletével.

A harmadik szint magasságában elhelyezett könnyű üveghidak szinte lebegnek a levegőben a két klasszicizáló épület masszív tömege között, és az acélcsövekből álló hálózat egyfajta feszültséget kelt a két régi épület között. Mindkét híd esetében egyszerű hídgerendákat helyeztek a vasbeton pillérekre, amelyeket a meglévő épületekhez rögzítettek, a két historikus épület homlokzata mögé rejtve. Az acélszerkezetet egyben szállították a helyszínre, majd néhány óra alatt helyezték fel őket.

A szerkezetet kétrétegű hőszigetelő üveg borítja, a híd PVC-teteje egyrészt megerősíti a szerkezetet, másrészt megvédi, hogy a belső tér túlságosan felmelegedjen, míg a padló betonrétege csillapítja a struktúra vibrálását. A hidakról automata tolóajtókon keresztül jutunk be az épületekbe, ahol mindkét oldalon egy-egy kisebb „érkező” helyiséget is kialakítottak.

Jiří Opočenský és Štěpán Valouch - Fotó: Boysplaynice

Építész tervezők: Jiří Opočenský, Štěpán Valouch (ov – a)
Helyszín: Prága, Csehország
Tervezés ideje: 2017-2019
Megvalósulás év: 2020
Bruttó szintterület: 205 m2
Megrendelő: Kémiai Technológiai Intézet
Összköltség: 1,8 millió €

Az ov-a építészeti stúdiót 2007-ben alapította Jiří Opočenský (1978) és Štěpán Valouch (1977). A stúdió célkitűzése, hogy egyedi válaszokat adjanak ügyfeleik egyedi kéréseire. Minden fejlesztő, helyszín és megbízás új kontextust és perspektívát kínál. A stúdió változatos projekteken dolgozik a családi házak tervezésétől, városrendezési felkéréseken át önkormányzati megbízásokig.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Sörfőzdéből loft lakás Prágában

Sörfőzdéből loft lakás Prágában

A helységekbe belépve az embert valóban megcsapja az erjesztett sör illata.

Egykori gyárépületből kreatív központ Prágában

Egykori gyárépületből kreatív központ Prágában

Jól megfér egymás mellett a magaskultúra és a mainstream. 

Visszatérnek a villamosok a prágai Vencel-térre

Visszatérnek a villamosok a prágai Vencel-térre

Teljesen megújítják a cseh főváros ikonikus terét. 

Hirdetés