Levadásztuk a legegyedibb természet által inspirált épületeket!

Szubjektív válogatásunk a legegyedibb természet által inspirált épületekből, a heti rendszerességgel jelentkező OCTOGON hunters sorozatunkban.

 

Koja

Az Polestar legfőképp az elektromos járműveiről ismert, de nemrég egy „űrhajó-kunyhót” is létrehoztak a finn erdő közepén. A Koja minimalista, de futurisztikus megjelenésű; lehetővé teszi, hogy lakói elmerüljenek a természetben, miközben élvezik a zárt tér biztonságát és kényelmét. Alapvetően úgy néz ki, mint egy faház, de sokkal egyedibb designnal. Úgy írják le, mint egy „erdei űrhajót”, amelybe csak egy aprócska hely van, ahol két ember is elfér.

A kunyhó 19 láb magasan lóg a földtől, vaskerettel megerősítve. Kicsi, U-alakú szobája egy kilátóhoz hasonlít; van benne egy összefüggő kanapé, amely asztalként és ágyként is funkcionálhat. A kunyhó megépítéséhez használt lucfenyő helyi forrásból származik, ami növeli a szerkezet fenntarthatóságát. Az épület jelenleg nem foglalható, de biztos sokan lennének meglepve, ha egyszer csak felbukkanna az Airbnb oldalán.

Fotó: Polestar
 Biku Treehouse

A kakaóhüvely alakú faházat a Baca Architects tervezte egy ökohotel számára, amely Panama-szigeten található, ráadásul csak hajóval érhető el. A csapatot arra kérték, hogy tervezzenek egy faházat, valamint egy nagyobb rezidenciát a Biku Treehouse Retreat számára a Bocas del Toro szigetcsoporton. A Karib-tenger szigetei festői természeti parkjairól ismertek, amelyek erdőkből és mangrove-fákból állnak és amelyek több száz fajnak biztosítanak élőhelyet. A faház designja az idilli környezet előnyeit kívánja kihasználni a hagymás formájának egyik oldalán lévő széles panorámanyíláson keresztül, amely két részre osztja, pont mint egy kakaóhüvely.

A faházakban szabadtéri zuhanyzók, árnyékos erkélyek, hálórészek és a fatörzs körül spirálisan körbefutó lépcsők találhatók. Az üdülőhely búvár- és kenu expedíciókat, fák tetején megrendezett kalandokat és csokoládékészítési tevékenységeket kínál.A legfontosabb tervezési szempontok közé tartozik a napvédelem, a keresztszellőztetés, a vízelnyelés, valamint a trópusi esőzések elleni védelem. A formákat a panamai esőerdőkben található kakaóhüvelyek és más magszerkezetek ihlették. A bambusz sokféleségét számos megnyilvánulási formába öltötték, beleértve a falakat, paravánokat, korlátokat, tetőfedést és burkolatokat. 
 

Fotó: Baca Architects
 Nautilus

A Mexikóváros közelében található Nautilus ház egy egyedi, kagyló formájú ház, amelyet Javier Senosiain (Arquitectura Organica) mexikói építész tervezett. A ház kialakítása nagyon innovatív, szokatlan és merész. A Gaudí és Frank Lloyd Wright munkái által ihletett építész egy újabb szikrázó példát hozott Mexikóvárosba az általa „bio-architektúrának” nevezett stílusnak megfelelően. Az épület a modern építészet és a kortárs művészet szerelem-gyereke. A szoborszerű ház feltűnő bejáratát színes ólomüveg falba illesztették. A kagyló-házban mindent gondosan megterveztek a szisztematikus organikusság érdekében. Senosiain így nyilatkozott: „Ennek az otthonnak a társasági élete a Nautilus belsejében minden megosztottság nélkül folyik – egy harmonikus terület három dimenzióban, ahol a lakók és vendégeik észrevehetik a negyedik dimenzió folyamatos dinamikáját is, amikor spirálisan mozognak a lépcsőn, úgy, mintha a növényzet felett lebegnének.
 

 Mushroom Villa

A Gomba Villa egy csodálatosan idilli nyaraló, amely garantáltan hangulatos teret biztosít az idelátogatóknak. Az alsó szinten egy nappali/rekreációs szoba, a felső emeleten egy hálószoba, kint pedig terasz és közvetlenül az épület mellett egy úszómedence található. A természet közepén található, civilizációtól elzárt villa teljes egészében bambuszból (a tervező, Thilina Liyanage egyik jellegzetes anyaga) épült. Tetejét terrakotta cserepekkel fedték, hogy hűvösséget biztosítson a nap folyamán, mindemellett napelemek is tarkítják.
 

 BIQ ház

Hamburg debütált a világ első alga alapú homlokzatával. A BIQ ház bioreaktív homlokzatát a hamburgi Nemzetközi Építési Kiállítás megnyitóján mutatták be először. A 200 négyzetméteres integrált fotobio-reaktorokkal ez a passzív energiaház biomasszát és hőt termel megújuló energiaforrásként. Ugyanakkor a rendszer olyan további funkciókat is integrál, mint a dinamikus árnyékolás, a hőszigetelés és a zajcsökkentés, kiemelve a technológia teljes potenciálját. 

És hogy miért zöld színű? A BIQ épületet vagy „Algaházat” körülvevő panelek alapvető szerepet töltenek be az épület szerkezetében, bioüzemanyag- és árnyékvédőként szolgálnak – mikroalgákkal töltötték fel őket, amelyek elnyelik a külső természetes fényt, és fotoszintézist hajtanak végre. Ennek eredményeként az algák expozíciója maximalizálja az élőlények növekedési folyamatát, felmelegíti a belsejében lévő vizet, és optimalizálja az épület teljesítményét.
 

Fotó: Interior Systems ©New York Times,  Colt International, Arup Deutschland, SSC GmbH
 


 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

OCTOGON hunters I Természet ihlette épületek

OCTOGON hunters I Természet ihlette épületek

Levadásztuk a legegyedibb természet által inspirált épületeket!

Fatörzset ölelő finn kabin

Fatörzset ölelő finn kabin

A fenntartható utazás gondolata ihlette a Polestar fára épített kunyhóját.

Hirdetés