Hirdetés

Nyugalom

Családi ház, de meditációs központ is lehetne.

A táj és a helyi tudás tisztelete, valamint helyi anyagok is megjelennek a gyümölcsöskertben lévő kis házban, ami akár egy meditációs központ is lehetne. Az egyszerű, de játékos belső hagyja érvényesülni a gondosan kiválogatott tárgyakat. Cikkünk az OCTOGON magazin 152-es (2019/4-es) lapszámából.

 

Csak egy egyszerű, viszonylag kis házikó szerényen megbújva egy gyümölcsöskertben. Nyaralónak, hétvégi háznak szánta egy háromfős család, ilyet viszont talán ha kettőt jegyzett az elmúlt 30 évben a tervező, Kendik Géza. Jobban megismerve a házat, kiderül, miért tett kivételt, és mennyi apróságnak kellett a helyén lennie, hogy működjenek az elképzelései.
 


A család igényeit pontosan ismerte a velük régi barátságot ápoló tervező, akinek ugyanakkor a hely szelleme – a változatos növényvilág, benne a Magyarországon ritka szelídgesztenyével – is fontos volt, mi több, a legfontosabb az egész ház telepítésében.

A ház elhelyezkedése és minden porcikája tiszteletet sugároz: a tagolása a klasszikus parasztházakét idézi, csak itt az érkező közösségi tér és konyha szerepét a terasz veszi fel.

A hatalmas, fedett, három oldalról zárt terasz kulcsfontosságú tér, onnan látszik a legtöbb fa, előtte a legdúsabb a növényzet, önkéntelenül is ott telepednek le a vendégek, emellett összeköti a két épületegységet. Maga a növényzet még a telek előző gazdájának öröksége, ahogy a korábbi, Villa Negrának becézett ház fotója is ott lóg a bejárat mellett.
 

A déli homlokzat a kert felől - Fotó: Bujnovszky Tamás


Bár az előírások szerint alkalmazkodni kellett a beépíthetőséghez, szerencsés egybeesés, hogy a helyi szabályzat szinkronban volt a család elképzeléseivel. Noha 70 négyzetméteresnél nem lehet nagyobb az alapterület, két épületet felhúzni lehetséges volt, az építménymagasság pedig lehetővé tette a tetőteret. Így a fő épületrészben a nappali-konyha mellett három háló, két mosdó, és egy háztartási helyiség is elfért, míg a pár lányának szánt kisebbik egység akár önálló garzonként is működhet.

A tisztelet jegyében támaszkodtak a helyi anyagokra és a helyi tudásra: a szomszédos bányából származó sóskúti kő (amely szépen öregszik, matt, majd évtizedek múlva szürkés lesz) felrakásakor a mesterek pontosan tudták, mit bír el az anyag, megmondták, milyen vastagságban és milyen fugával használják. Kendik ehhez tett hozzá finom részleteket: téglaburkolat mögé rejtett ereszt, átszellőztetett falat, ahol a kő mögött légréteg van, majd hőszigetelés, végül a téglafal, összesen 60 centis szélességben. Éppen ezért a hőszivattyús fűtéssel ellátott ház megfelel akár a legkorszerűbb okosotthonnak.

Bevállalták a régi fa alkalmazását is, a terasz első részén vasúti talpfák futnak végig. Ezeket minden tavasszal ápolni kell, de a feladatot vállalta is a tulajdonos, ami szintén elengedhetetlen volt ahhoz, hogy betervezhessék. 

A tetőre hódfarkú cserép került, a kisház visszalép a nagyhoz képest, és ahol visszalép, az üvegfelület átfordul, így végig lehet nézni hátrafelé a kerten. Újabb kontaktus, ami nyomatékosítja, hogy nem a ház a lényeg, hanem a kert és a táj tisztelete.
 

A hátrafelé néző kis ablak is a kert fontosságát nyomatékosítja - Fotó: Bujnovszky Tamás


Odabent szándékosan kevés anyagot használtak, a padló, a konyhapult csiszolt beton, hófehér falak és hatalmas üvegfelületek váltják egymást, mindez kiválóan kiemeli a tulajdonos által kedvelt, a világ számos részéről összegyűjtött rusztikus tárgyakat, kiegészítőket. Átutazó vendégként is megérintett bennünket a tulajdonos által legfontosabbnak tartott tökéletes nyugalom a házban, ami egyaránt tökéletes helyszíne egy ötvenfős bulinak, mint a meditatív elvonulásnak.
 

Építés éve: 2018-2019
Építészet: A4 Stúdió (Kendik Géza, Láng Nóra)
Belsőépítész: Christel Reynier

 

A teljes cikk a képgalériával ITT olvasható.
Online pedig ITT lapozz a 156-os lapszám 42. oldalára. 

 




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Egészséges lazulás
  • 2021-12-15 14:47
  • Deco

Egészséges lazulás

Feltöltődés a jakuzziban.

Téli rege
  • 2021-11-29 11:00
  • Deco

Téli rege

Praktikusan átalakított belső terek, amiket egyedi megoldások tesznek igazán stílusossá. Egy különleges télikerttel rendelkező sashegyi villa alsó szintjének teljes átalakulása otthonos, polgári lakássá. Cikkünk az OCTOGON Deco 2020/6-os lapszámából.

Szükséges jó

Szükséges jó

A Váncza művek budaörsi családi háza.

Nincs találat!

Hirdetés