Hirdetés

Falusi szerelem

Családi ház bővítés Felsőtárkányban ARKT módra. 

Hirdetés

Élhető, haszálható hétvégi házat tervezett az Arkt építész stúdió Felsőtárkányba, amely a külső szemlélők előtt zárt, szinte észrevétlen - ezzel a korábban már bemutatott egri családi házukkal rokon -, de a kertből nézve már teljesen nyitott. 

Családi ház bővítés - Arkt építész stúdió - fotó: Mudri László

Az Arkt építész stúdiót leginkább a 2016-os Velencei Építészeti Biennálé magyar pavilonjának kiállítása kapcsán ismerheti a nagyközönség, ahol a csoport egri irodája adta a kiállítás témáját. Az iroda egyben közösségi helyként is működik (Művészeti Ellátó), ami számos önkéntes szereplő és támogató segítségével épült meg. A Fábián Gábor és Fajcsák Dénes vezetésével működő iroda portfóliója azonban sokrétű: terveztek borbárt és kultúrteret Egerben, szociális népkonyhát, bölcsődét, több családi házat és számtalan pályázaton is indultak. Az elmúlt hetekben már bemutattunk tőlük egy családi házat, most ezt a sorozatot folytatjuk a felsőtárkányi lakóépület bővítésével.

A tervezők célja egészen egyszerű volt: létrehozni egy olyan házat, amely egy négy fős család számára élhető, használható, amely minden szegletében a jóllétet, a jó kedvet, egyszóval a boldogságot hordozza számukra. Mindezt úgy érték el, hogy a telken álló 70 négyzetméteres, 80 éves tufa falú házat maximálisan felhasználták. A fő koncepció emellett az volt, hogy az utca felől szinte észrevétlen legyen az átalakulás, éppen ezért a homlokzati nyílásrendszer változatlan maradt. Ugyanakkor a déli tájolású udvar felől teljesen más a helyzet: a házat maximálisan megnyitották, hatalmas üveg ablakok biztosítják a rálátást a kertre vagy épp fordítva, belátást a család életébe. A bővítés során az építészek ügyeltek arra, hogy a meglévő házban a lehető legkevesebb műszaki belenyúlás történjen, ezért a vizes helyiségeket egymás mellé szervezték, minimalizálva ezáltal a gépészeti beavatkozást.

Családi ház bővítés - építész: Arkt építész stúdió - fotó: Mudri László

A tervezés és építés során a meglévő ház műszaki hiányosságait kezelnünk kellett. AZ épület falazati rendszere miatt a nappali nem volt beilleszthető, ezért az életteret (fedett-nyitott tornácos terasz, bejárat, nappali-étk.-konyha-nagy fürdő) a bővítésben helyeztük el. A régi házba az utcai két szoba hálószobaként, valamint egy társalgó, egy gardrób, és a wc-zuhanyzó került. A tetőteret egy nagy tiszta (leválasztás mentes) közösségi térként fogalmaztuk meg, ami a kert felé maximalizált oromfali megnyitással tekint. - meséli Fajcsák Dénes. 

A meglévő ház egyszerűsége, falusi helyzete egyértelműen az általános, de minőségi anyaghasználat irányába vitte a tervezőket. Ennek eredménye a natúr cserépfedés, a natúr bádogozás, a natúr faszerkezetek, nyílászárók, hajópadló és a lakozott beton. Ám a vizes helyiségekben viszont kicsit szokatlanabb, modernebb műgyanta burkolatot választottak. Az egyszerű formák, a természetes anyagok és a környezet is adott ahhoz, hogy ez a munka a falusi szerelem példája legyen.

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Futurisztikus formák, természetes megjelenés

Futurisztikus formák, természetes megjelenés

„Az építészet létjogosultságát csupán az épület használóinak igényei igazolhatják.” – mondta Stefan Camenzind svájci építész, aki saját, a Zürichi-tó partján épült, rendhagyó kinézetű otthonáról mesélte el, mit jelent számára a „felhasználó-központú építészet”. 

„Mega-magas” épületek üvegfelületei

„Mega-magas” épületek üvegfelületei

A nagy szilárdságú, csúcstechnológiával készült üveglapok, amelyek napjaink felhőkarcolóit és magas épületeit borítják, ugyanannyira számottevő tényezők az épület teljesítménye szempontjából, mint a beépített beton és acél. Na de az ilyen a hatalmas szerkezetek kivitelezése esetén melyek a tényleges kihívások és milyen megoldásokat kínál a Guardian Glass üveggyártó cég?

A World Green Building Council jelentése

A World Green Building Council jelentése

Az iskolák zöld fejlesztése pozitív hatással van a tanulók teljesítményére.

Hirdetés