Falusi szerelem

Családi ház bővítés Felsőtárkányban ARKT módra. 

Élhető, haszálható hétvégi házat tervezett az Arkt építész stúdió Felsőtárkányba, amely a külső szemlélők előtt zárt, szinte észrevétlen - ezzel a korábban már bemutatott egri családi házukkal rokon -, de a kertből nézve már teljesen nyitott. 

Családi ház bővítés - Arkt építész stúdió - fotó: Mudri László

Az Arkt építész stúdiót leginkább a 2016-os Velencei Építészeti Biennálé magyar pavilonjának kiállítása kapcsán ismerheti a nagyközönség, ahol a csoport egri irodája adta a kiállítás témáját. Az iroda egyben közösségi helyként is működik (Művészeti Ellátó), ami számos önkéntes szereplő és támogató segítségével épült meg. A Fábián Gábor és Fajcsák Dénes vezetésével működő iroda portfóliója azonban sokrétű: terveztek borbárt és kultúrteret Egerben, szociális népkonyhát, bölcsődét, több családi házat és számtalan pályázaton is indultak. Az elmúlt hetekben már bemutattunk tőlük egy családi házat, most ezt a sorozatot folytatjuk a felsőtárkányi lakóépület bővítésével.

A tervezők célja egészen egyszerű volt: létrehozni egy olyan házat, amely egy négy fős család számára élhető, használható, amely minden szegletében a jóllétet, a jó kedvet, egyszóval a boldogságot hordozza számukra. Mindezt úgy érték el, hogy a telken álló 70 négyzetméteres, 80 éves tufa falú házat maximálisan felhasználták. A fő koncepció emellett az volt, hogy az utca felől szinte észrevétlen legyen az átalakulás, éppen ezért a homlokzati nyílásrendszer változatlan maradt. Ugyanakkor a déli tájolású udvar felől teljesen más a helyzet: a házat maximálisan megnyitották, hatalmas üveg ablakok biztosítják a rálátást a kertre vagy épp fordítva, belátást a család életébe. A bővítés során az építészek ügyeltek arra, hogy a meglévő házban a lehető legkevesebb műszaki belenyúlás történjen, ezért a vizes helyiségeket egymás mellé szervezték, minimalizálva ezáltal a gépészeti beavatkozást.

Családi ház bővítés - építész: Arkt építész stúdió - fotó: Mudri László

A tervezés és építés során a meglévő ház műszaki hiányosságait kezelnünk kellett. AZ épület falazati rendszere miatt a nappali nem volt beilleszthető, ezért az életteret (fedett-nyitott tornácos terasz, bejárat, nappali-étk.-konyha-nagy fürdő) a bővítésben helyeztük el. A régi házba az utcai két szoba hálószobaként, valamint egy társalgó, egy gardrób, és a wc-zuhanyzó került. A tetőteret egy nagy tiszta (leválasztás mentes) közösségi térként fogalmaztuk meg, ami a kert felé maximalizált oromfali megnyitással tekint. - meséli Fajcsák Dénes. 

A meglévő ház egyszerűsége, falusi helyzete egyértelműen az általános, de minőségi anyaghasználat irányába vitte a tervezőket. Ennek eredménye a natúr cserépfedés, a natúr bádogozás, a natúr faszerkezetek, nyílászárók, hajópadló és a lakozott beton. Ám a vizes helyiségekben viszont kicsit szokatlanabb, modernebb műgyanta burkolatot választottak. Az egyszerű formák, a természetes anyagok és a környezet is adott ahhoz, hogy ez a munka a falusi szerelem példája legyen.

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Organikus farm Bercelen

Organikus farm Bercelen

Közösségi ház és kenderfeldolgozó. Ostoróczky Nóra diplomamunkája.

Egy műemlék épület újjászületése Veszprém óvárosában

Egy műemlék épület újjászületése Veszprém óvárosában

A veszprémi vár erőterében sokáig elhagyatottan álló műemlék épület felújításának története.

A konfrontáció esztétikája

A konfrontáció esztétikája

Gondolatok a Meininger Hotel Csarnok téri épülete kapcsán.

Hirdetés