Hirdetés

Újrarendezték az elemeket egy törökbálinti családi házban: lett benne ég, föld, víz és különleges tűz is. 

A helyszín Törökbálint, a játéktér az egykori kastély közelében lévő nyeles telek, üresen. Répás Ferenc és a DÉR Építőművész Kft. megrendelői azzal az egyszerű kéréssel fordultak a tervezőhöz, hogy rendezze újra az elemeket egy családi ház képleteként: legyen benne ég, föld, víz és valami különleges, mondhatnánk azt is, hogy tűz. A számolás eredménye egy olyan családi ház lett, amely modern, egyszerű és funkcionális, mégis otthonos, pont úgy, ahogy azt a huszonegyedik században elképzeljük.

Fotó: Jaksa Bálint

„Nem árt, ha az ember itt vízbiztos” – hangzik el a tervezőtől az első mondat a törökbálinti házról és valóban, nem könnyű nem észrevenni, hogy az egy főre jutó kékvízű, panorámás medencék száma itt a magyar átlagnál valamivel magasabb. A tekintélyes alapterület (400 négyzetméter) és a benti medence eleganciája mellett a házat mégis minimalista ötletek mentén képzelték el és valósították meg, hiszen az U-alakú elrendezésben egyszerűen sorakoznak egymás mellett a lakóterek és a hozzájuk kapcsolódó funkciók. A hatalmas, központi közös tér (nappali és étkező, illetve a megemelt konyharész) mellett a hálószobák és a hozzájuk tartozó fürdőszobák a ház egyik „szárán”, míg a pihenéshez kialakított medencetér a másik „száron” találhatók.

A megrendelő kétgyermekes házaspár olyan otthont szeretett volna Törökbálintnak ennek a központtól távol eső, nyugodt részén, amely egyesíti a korábbi otthonaik tapasztalatait: emeletek és lépcsőzés helyett egy elnyúló, egyszintes házat, a pihenésért való ingázás helyett „telken belüli” megoldásokat játékra, úszásra, kikapcsolódásra.

Fotó: Jaksa Bálint

Az eredmény egy igazi 21. századi családi tér lett nagyvonalú térelrendezéssel, modern megoldásokkal és lehetőséget biztosítva akár a nagyméretű nappali-közösségi térben a család közelségének megélésére, de akár a csendes elvonulásra is. A tervezés során az egyszerűség mellett megfogalmazódtak igazán speciális kérések is, amitől a terv száz százalékig személyre szabott lett: a tulajdonos-megrendelő például szabadidejében autómodellezéssel foglalkozik, így a „Ferrari-fal” elhelyezése felkerült a belsőépítészeti teendők listájára.

A ház magas műszaki igényességgel és az informatika területén dolgozó tulajdonos örömére igazi „jövő háza” irányíthatósággal készült el. Akár mobiltelefon segítségével, szobánként állítható a hőmérséklet, illetve szabályozható a medence vízhőmérséklete is. A beltéri medence különlegessége az a perem nélküli, lefutó medencefal, amely látványra megsokszorozza a vízfelületet és elegáns érzetet kelt. A konyha egy emelet konyhaszigetként kiemelkedik a közösségi térből, itt a legkülönlegesebb megoldás egy rejtett szagelszívó, amelyet nemcsak a praktikum miatt választottak a tulajdonosok, hanem azért is, mert a konyhából csodálatos, egész házat és az előttük hömpölygő tájat belátni engedő kilátás nyílik – kár lett volna ezt megtörni.

Fotó: Jaksa Bálint

A törökbálinti házon könnyen felismerhető a DÉR-karakter: az épület minden elemében átgondolt és szerkesztett, a rendre való törekvés a legkisebb vonásokon is fellelhető. Elegáns, egyszerű formával oldja meg azt a nem is kis kihívást, hogy egy ilyen lejtésű területre egyszintes házat helyezzen el komolyabb belső szinteltolás nélkül. A használt formák egyszerűek és képletszerűek, a használt burkolóanyagok lekövetik a formát és a funkciót. A kívül vakolt épületben precíz koncepció mentén helyezték el a faelemeket: ezeknek nemcsak esztétikai minősége, de tartalmi mondanivalója is van, a külső házfalon például jelzésszerűén, de ízlésesen visszhangozzák az U-alakú belső udvar faborítását. Faanyagnak az ipe (vasfa) került kiválasztásra, egy olyan dél-amerikai fafaj, amely súlya miatt (1200 kg/m3) egyébként azonnal elmerül a vízben.

Répás Ferenc a BME oktatójaként Merőleges viszonyulás címmel tart akciómodell órát: papíron tervezés helyett rögtön az anyaggal dolgoznak diákjai és egyetlen szabály van – csak merőlegesek találkozásában gondolkodnak.

A törökbálinti ház legszerethetőbb karaktere ugyanehhez az alapvető gondolathoz nyúl vissza: a kezünkben lévő alkotóelemekből, égből, vízből, földből, fából és kőből egy olyan formát „összejátszani”, ami geometrikusságával megnyugtat, megoldásaival esztétikai élményt nyújt és minőségével a semmi játékteréből alkot családi otthont. 


Adatok

Generáltervező: DÉR - Építőművész Kft
Felelős tervező: Répás Ferenc DLA
Belsőépítész munkatárs: Tóth-Dobos Zsófi

Épszerk: Kovács Dóra, Kriszt Irén
Statika: Muszasi kft
Gépészet: Bócz Ferenc
Elektromos: Kovács Zsuzsanna, Kovács Péter
Kert: PAnda Pont, Andaházy László
Kivitelezés: Vadnai Péter, Majlik Károly, Árkossy Bútor, Hungary Holz, Forster Design (2017-2018)

Fotó: Jaksa Bálint 2018.

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Amikor a középkor és a modernitás egy koncertteremben találkozik

Amikor a középkor és a modernitás egy koncertteremben találkozik

Kulturális és Kongresszusi Központ Torunban.

Organikus farm Bercelen

Organikus farm Bercelen

Közösségi ház és kenderfeldolgozó. Ostoróczky Nóra diplomamunkája.

Egy műemlék épület újjászületése Veszprém óvárosában

Egy műemlék épület újjászületése Veszprém óvárosában

A veszprémi vár erőterében sokáig elhagyatottan álló műemlék épület felújításának története.

Hirdetés