Hirdetés

A kiállítótér Bahrein építészeti múltját és jelenét gyúrja egybe.

Szellős terek, beton és kinyitható üvegfalak, megvalósítva ezzel az összeköttetést a közvetlen környezettel. Reflektál a bahreini építészeti sajátosságokra, de magában hordozza a modernitás jegyeit: a kortárs épület a város folyamatos fejlődésének metaforája is egyben. Muharraqban elkészült az építészet szentélye, az Építészeti Örökség Háza (House of Architectural Heritage).

Fotó: Dylan Perrenoud

Már maga a helyszín is szimbolikus, a kiállítóteret egy üresen álló földterületen rendezték be Muharraq azon városrészében, amely a hagyományos bahreini házakról és a teljes zsúfoltságról híres. A Leopold Banchini Architects tervezte múzeumban állandó otthont biztosítanak John Yarwood építész munkáinak, aki az 1980-as években felmérte és dokumentálta Muharraq építészeti örökségét. A Yarwood archívum mellé egy építészeti könyvtárat is berendeztek, valamint van egy kisebb kiállítótér is. 

A ház vasbetonból készült, amit teljes szélességében (26 méter) a főgerenda tart, szerkezetileg pedig úgy tervezték meg, hogy nyitott legyen mindkét utcafront felé. A projekt iskolapéldája annak, hogyan mutassuk be egy város építészeti örökségét, ahol a régi és az új szó szerint összeölelkezik: a két szomszédos háza falaira rásimulva építették meg az építészeti központot. Nemcsak ez teszi különlegessé, hanem az is, hogy mennyire elüt a a szomszéd házak anyag-és színhasználatától is, mégis valamiféle egységet képeznek.

„Azáltal, hogy olyan helyet biztosítunk, amely gyakorlatilag összenyitható az utcával, szimbolikus jelentőségű: egy olyan környéken vagyunk, ahol a lakók sokszor éppen azt érzik, hogy túlságosan be vannak zárva, be vannak szorítva mások otthonai közé. A kiállítótérrel ezt az elzártságot is próbáltuk oldani - nyilatkozta a projektcsapat vezető építésze, Leopold Banchini."

A projekt a Shaikh Ebrahim Kulturális és Kutatási Központ megbízásából készült el, a civil szervezet Bahrein tradicionális épületeinek megőrzésére és a helyi kultúra bemutatására összpontosít. Az épületet az egyik oldalon az Abdullah Al Zayed Sajtómúzeum határolja, amely ugyancsak a Shaikh Ebrahim Központhoz tartozik, és amelyet korábban a szervezet állított helyre. 

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Életre kelnek Frank Lloyd Wright meg nem valósult tervei

Életre kelnek Frank Lloyd Wright meg nem valósult tervei

Egy spanyol építész valósághű fotókat készít a klasszikus építész tervei alapján. 

Megnyílt a Nespresso interaktív Boutique-ja
  • 2019-07-19 14:00
  • Deco

Megnyílt a Nespresso interaktív Boutique-ja

A kávézás élményén túl Magyarországon elsőként vásárláskönnyítő digitális megoldások kerültek bevezetésre.

Folytatódik Dubrovnik átalakítása

Folytatódik Dubrovnik átalakítása

Elektromos taxikkal csökkentené a légszennyezést és a káoszt a város.

Hirdetés