Hirdetés

Elkészült a bahreini építészet szentélye

A kiállítótér Bahrein építészeti múltját és jelenét gyúrja egybe.

Hirdetés

Szellős terek, beton és kinyitható üvegfalak, megvalósítva ezzel az összeköttetést a közvetlen környezettel. Reflektál a bahreini építészeti sajátosságokra, de magában hordozza a modernitás jegyeit: a kortárs épület a város folyamatos fejlődésének metaforája is egyben. Muharraqban elkészült az építészet szentélye, az Építészeti Örökség Háza (House of Architectural Heritage).

Fotó: Dylan Perrenoud

Már maga a helyszín is szimbolikus, a kiállítóteret egy üresen álló földterületen rendezték be Muharraq azon városrészében, amely a hagyományos bahreini házakról és a teljes zsúfoltságról híres. A Leopold Banchini Architects tervezte múzeumban állandó otthont biztosítanak John Yarwood építész munkáinak, aki az 1980-as években felmérte és dokumentálta Muharraq építészeti örökségét. A Yarwood archívum mellé egy építészeti könyvtárat is berendeztek, valamint van egy kisebb kiállítótér is. 

A ház vasbetonból készült, amit teljes szélességében (26 méter) a főgerenda tart, szerkezetileg pedig úgy tervezték meg, hogy nyitott legyen mindkét utcafront felé. A projekt iskolapéldája annak, hogyan mutassuk be egy város építészeti örökségét, ahol a régi és az új szó szerint összeölelkezik: a két szomszédos háza falaira rásimulva építették meg az építészeti központot. Nemcsak ez teszi különlegessé, hanem az is, hogy mennyire elüt a a szomszéd házak anyag-és színhasználatától is, mégis valamiféle egységet képeznek.

„Azáltal, hogy olyan helyet biztosítunk, amely gyakorlatilag összenyitható az utcával, szimbolikus jelentőségű: egy olyan környéken vagyunk, ahol a lakók sokszor éppen azt érzik, hogy túlságosan be vannak zárva, be vannak szorítva mások otthonai közé. A kiállítótérrel ezt az elzártságot is próbáltuk oldani - nyilatkozta a projektcsapat vezető építésze, Leopold Banchini."

A projekt a Shaikh Ebrahim Kulturális és Kutatási Központ megbízásából készült el, a civil szervezet Bahrein tradicionális épületeinek megőrzésére és a helyi kultúra bemutatására összpontosít. Az épületet az egyik oldalon az Abdullah Al Zayed Sajtómúzeum határolja, amely ugyancsak a Shaikh Ebrahim Központhoz tartozik, és amelyet korábban a szervezet állított helyre. 

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

„Mega-magas” épületek üvegfelületei

„Mega-magas” épületek üvegfelületei

A nagy szilárdságú, csúcstechnológiával készült üveglapok, amelyek napjaink felhőkarcolóit és magas épületeit borítják, ugyanannyira számottevő tényezők az épület teljesítménye szempontjából, mint a beépített beton és acél. Na de az ilyen a hatalmas szerkezetek kivitelezése esetén melyek a tényleges kihívások és milyen megoldásokat kínál a Guardian Glass üveggyártó cég?

A World Green Building Council jelentése

A World Green Building Council jelentése

Az iskolák zöld fejlesztése pozitív hatással van a tanulók teljesítményére.

Minden négyzetcentiméter
  • 2017-01-30 22:05
  • Deco

Minden négyzetcentiméter

Ebben a lakásban úgy működik a praktikum és szépség, szerkesztettség és kreativitás együttese, mint egy yacht belső terében.

Hirdetés