Hirdetés

Hanoi szabadtéri könyvtára valójában egy kis farm

Sokkal több, mint egy könyvtár: környezettudatos gondolkodásra tanítja a gyerekeket.

Belépünk egy könyvtárba, keresünk a katalógusban, böngészünk a könyvektől roskadó polcok között és közben érezzük, hogy beszippant minket az olvasás varázsa - általában ez a könyvtárak jellemzője. Ehhez képest a vietnami Farming Architects gondolt egy nagyot, és egy olyan koncepcióval állt elő, amely új értelmet ad az olvasás birodalmának: olyan farmként képzelték el a könyvtárat, amely a gazdálkodásról tanítja a városi gyerekeket. Mindenképpen jó példa arra, hogyan kezdjük el a környezettudatosságra való nevelést, és arra is, hogy az építészet miként lehet az edukáció indikátora.

Fotó: Thai Thach, Viet Dung An

Olyanok vagyunk, mint a farmerek, csak mi városi környezetben gazdálkodunk - fogalmazta meg arc poeticáját a Farming Architects, amely 2018-ban kísérleti jelleggel létrehozta a VAC-Library-t, csak éppen nem a hagyományos értelemben: könyvekkel töltött fülkék, mellette halastóval, benne aranyhalakkal, a keretül szolgáló fa szerkezete pedig olyan, mint egy mászóka. Mindezt pedagógiai célzattal. 

Ami a koncepció mögött van

Az elnevezés utal arra, hogy itt annál a képnél egy kicsivel többről lesz szó, mint ami a fejünkben a klasszikus könyvtár fogalmához kapcsolódik. A VAC elnevezés három vietnami szó kezdőbetűjéből ered: Vườn (kert), Ao (tó) és Chu (ng (ketrec), amely utal arra a vidéki integrált termelési modellre, amely 3 fő összetevője a kertészet, az akvakultúra és az állattenyésztés. A VAC-rendszer rendkívül hatékonyan használja fel a szárazföld, a levegő, a víz és a napenergia forrásaiból keletkező energiát, míg a keletkező hulladékokat ugyanilyen hatékonyan hasznosítják újra.

A koncepció másik eleme a városi valóság: a piacokon kapható zöldségek és gyümölcsök sokszor szennyezettek, így egyre elterjedtebb, hogy a háztartások saját maguknak termeljék meg a növényeket, Ezáltal számtalan olyan kertecskét vagy lakást találunk, amely már a városi ültetvényekkel vetekszenek, csak éppen hiányzik belőlük a stratégiai tervezés vagy esztétikai átgondolás.

Műanyag dobozba ültetett zöldség a nappaliban, a konyhában vagy az erkélyen, koi tó a kertben, vagy akvárium a lakásban - életképek Hanoi-ból. A már említett könyvtár koncepció alapja az akvapónia. 

Mi az az akvapónia?

Az építésziroda tervének ütőere az akvapónikus rendszer, amely egyesíti a hagyományos akvakultúrát (víziállatok tenyésztését) a hidrokultúrás növénytermesztéssel. A VAC kapcsán leegyszerűsítve ez azt jelenti, hogy

a szerkezet halastója tápanyagokat biztosít a növényeknek, amelyek cserébe megtisztítják a vizet. Nem adnak a rendszerhez kemikáliát a növények növekedéséhez, a halak szerves hulladéka ellátja ezt a funkciót. Nincs vízcsere sem, a vizet a növények szűrik meg, szivattyú segítségével áramoltatják a rendszerben. 

A rendszer megtervezésénél az energiatakarékosságot tartották szem előtt, napenergiával működik, és a lehető legkevesebb szivattyút építették be ahhoz, hogy a víz áramlását lehetővé tegyék. A világításhoz és a szivattyúk működéséhez kapcsolódó áramot a tetőn lévő napelemekből nyerik.

Fotó: Thai Thach, Viet Dung An

Nemcsak könyvtár, farm is

A fából készült struktúrával többféle célja volt a Farming Architects-nek. Egyfelől ez a technikai megoldás rugalmas struktúrát eredményez, amelyen szabadon járhatnak-kelhetnek a gyermekek. Tökéletes játszótér alternatíva is: a mászás mellett a gyermekek együtt játszhatnak, könyveket olvashatnak és működés közben ismerhetik meg ezt az ökölógiai modellt.

A gyermekek megtanulják, hogy a halak nemcsak szép állatok, amelyeket nézegetni lehet, hanem nagyon fontosak a zöldségültetők számára és hozzájárulnak az ökoszisztéma fenntartásához is. A helyszínen csirkék is vannak, így a gyermekek élőben láthatják, hogy a csirkék nemcsak tojást tojnak, de az ürüléküket felhasználják a kert trágyázására is. 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Elképesztő iskolaépülettel állt elő a Henning Larsen Architects 

Elképesztő iskolaépülettel állt elő a Henning Larsen Architects 

Iskola a határon, amely valójában nemcsak iskola, hanem a fenntarthatósági szempontok alapján létrejött közösségi helyszín is. 

Fából készül a világ legnagyobb lebegő irodája

Fából készül a világ legnagyobb lebegő irodája

Az épület, amely jól jelzi, hogy beköszöntött az építészeti tervezés új korszaka.

Tíz iskola nyerhet okosbútort az MVM versenyén

Tíz iskola nyerhet okosbútort az MVM versenyén

De az energetikai és fenntarthatósági szemléletformáló játékkal valójában mindenki nyer. 

Nincs találat!

Hirdetés