Sokkal több, mint egy könyvtár: környezettudatos gondolkodásra tanítja a gyerekeket.

Belépünk egy könyvtárba, keresünk a katalógusban, böngészünk a könyvektől roskadó polcok között és közben érezzük, hogy beszippant minket az olvasás varázsa - általában ez a könyvtárak jellemzője. Ehhez képest a vietnami Farming Architects gondolt egy nagyot, és egy olyan koncepcióval állt elő, amely új értelmet ad az olvasás birodalmának: olyan farmként képzelték el a könyvtárat, amely a gazdálkodásról tanítja a városi gyerekeket. Mindenképpen jó példa arra, hogyan kezdjük el a környezettudatosságra való nevelést, és arra is, hogy az építészet miként lehet az edukáció indikátora.

Fotó: Thai Thach, Viet Dung An

Olyanok vagyunk, mint a farmerek, csak mi városi környezetben gazdálkodunk - fogalmazta meg arc poeticáját a Farming Architects, amely 2018-ban kísérleti jelleggel létrehozta a VAC-Library-t, csak éppen nem a hagyományos értelemben: könyvekkel töltött fülkék, mellette halastóval, benne aranyhalakkal, a keretül szolgáló fa szerkezete pedig olyan, mint egy mászóka. Mindezt pedagógiai célzattal. 

Ami a koncepció mögött van

Az elnevezés utal arra, hogy itt annál a képnél egy kicsivel többről lesz szó, mint ami a fejünkben a klasszikus könyvtár fogalmához kapcsolódik. A VAC elnevezés három vietnami szó kezdőbetűjéből ered: Vườn (kert), Ao (tó) és Chu (ng (ketrec), amely utal arra a vidéki integrált termelési modellre, amely 3 fő összetevője a kertészet, az akvakultúra és az állattenyésztés. A VAC-rendszer rendkívül hatékonyan használja fel a szárazföld, a levegő, a víz és a napenergia forrásaiból keletkező energiát, míg a keletkező hulladékokat ugyanilyen hatékonyan hasznosítják újra.

A koncepció másik eleme a városi valóság: a piacokon kapható zöldségek és gyümölcsök sokszor szennyezettek, így egyre elterjedtebb, hogy a háztartások saját maguknak termeljék meg a növényeket, Ezáltal számtalan olyan kertecskét vagy lakást találunk, amely már a városi ültetvényekkel vetekszenek, csak éppen hiányzik belőlük a stratégiai tervezés vagy esztétikai átgondolás.

Műanyag dobozba ültetett zöldség a nappaliban, a konyhában vagy az erkélyen, koi tó a kertben, vagy akvárium a lakásban - életképek Hanoi-ból. A már említett könyvtár koncepció alapja az akvapónia. 

Mi az az akvapónia?

Az építésziroda tervének ütőere az akvapónikus rendszer, amely egyesíti a hagyományos akvakultúrát (víziállatok tenyésztését) a hidrokultúrás növénytermesztéssel. A VAC kapcsán leegyszerűsítve ez azt jelenti, hogy

a szerkezet halastója tápanyagokat biztosít a növényeknek, amelyek cserébe megtisztítják a vizet. Nem adnak a rendszerhez kemikáliát a növények növekedéséhez, a halak szerves hulladéka ellátja ezt a funkciót. Nincs vízcsere sem, a vizet a növények szűrik meg, szivattyú segítségével áramoltatják a rendszerben. 

A rendszer megtervezésénél az energiatakarékosságot tartották szem előtt, napenergiával működik, és a lehető legkevesebb szivattyút építették be ahhoz, hogy a víz áramlását lehetővé tegyék. A világításhoz és a szivattyúk működéséhez kapcsolódó áramot a tetőn lévő napelemekből nyerik.

Fotó: Thai Thach, Viet Dung An

Nemcsak könyvtár, farm is

A fából készült struktúrával többféle célja volt a Farming Architects-nek. Egyfelől ez a technikai megoldás rugalmas struktúrát eredményez, amelyen szabadon járhatnak-kelhetnek a gyermekek. Tökéletes játszótér alternatíva is: a mászás mellett a gyermekek együtt játszhatnak, könyveket olvashatnak és működés közben ismerhetik meg ezt az ökölógiai modellt.

A gyermekek megtanulják, hogy a halak nemcsak szép állatok, amelyeket nézegetni lehet, hanem nagyon fontosak a zöldségültetők számára és hozzájárulnak az ökoszisztéma fenntartásához is. A helyszínen csirkék is vannak, így a gyermekek élőben láthatják, hogy a csirkék nemcsak tojást tojnak, de az ürüléküket felhasználják a kert trágyázására is. 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Fenntartható élet egy kagylóhéjban

Fenntartható élet egy kagylóhéjban

Főszerepben az újrahasznosított fa és a természetes fény.

San Francisco utat mutat a fenntarthatósághoz

San Francisco utat mutat a fenntarthatósághoz

Furcsa lehet amerikai várossal példálózni, de az alábbi videó elég meggyőző.

A Kinnarps a Stockholm Design Week-en is megmutatta, mennyire hisz a fenntarthatóságban

A Kinnarps a Stockholm Design Week-en is megmutatta, mennyire hisz a fenntarthatóságban

Standjának témája az ökológiai lábnyom csökkentése volt.

Hirdetés