Hirdetés

BigSEE Architecture 2023 nemzetközi építészeti díjat kapott a Középülettervező Zrt. (KÖZTI) négy projektje is Szlovéniában. A BigSEE díjjal a délkelet-európai régió 21 országában díjazzák a legjobb építészeti, belsőépítészeti és formatervezési megoldásokat 6 különböző kategóriában. A KÖZTI a balatonfüredi ötcsillagos LUA Resorttal, a soproni Csik Ferenc Uszodával, a szintén Sopronban megvalósult parkolóházzal, valamint az Aggteleki Nemzeti Park területén található szádvári romkonzerválással nyerte el az elismerést 4 különböző kategóriában.


A BigSEE díjat a Ljubljanában székelő alapítvány, a Zavod Big alapította: a SEE rövidítés a South-East Europe-ra vagyis Délkelet-Európára utal. Az elismerés célja az építészet, a belsőépítészet, a kreatív iparágak terén elért kiváló eredmények, alkotások bemutatása és elismerése. A BigSEE Architecture Award az évek során Közép-Európa meghatározó építészeti elismerésévé nőtte ki magát, jól reprezentálva a régió kreatív potenciálját.

„Külön öröm számunkra, hogy negyedik alkalommal nyertük el a BigSEE nemzetközi építészeti díjat és idén négy egymástól nagyon eltérő projektünkkel szerepeltünk sikeresen. A balatonfüredi ötcsillagos LUA Resort mellett a soproni Csik Ferenc Uszoda és a szintén Sopronban épült parkolóház, valamint a szádvári romvár értékmentése, egyaránt bizonyítja közösségorientált, értékteremtő gondolkodásunkat”

– emelte ki Tima Zoltán. A KÖZTI tervezési igazgatója hozzátette:

„Azon dolgozunk, hogy munkáink fenntarthatóak és versenyképesek legyenek, építészeti értéket és minőséget képviseljenek."

A balatonfüredi LUA Resort a „turizmus” kategóriában kapott elismerést.  A multifunkcionális, vízparti kapcsolattal rendelkező LUA Resort a Balaton északi partjának egyetlen ötcsillagos szállodája. A balatonfüredi hotel mindenben a magas minőséget és a fenntarthatóságot képviseli, inspiráló építészeti megoldásaival. Modern formavilág, nemes anyagok használata, letisztultság jellemzi. Tima Zoltán vezetésével tervezett LUA Resort közvetlenül a balatonfüredi kikötő mellett épült, a különleges vízre épített lebegő stégről és az oda vezető mólóról csodálatos panoráma nyílik a Tihanyi-félszigetre. 
 A soproni Csik Ferenc Uszoda a BigSEE Architecture „rekreáció és sport” kategóriájában kapott elismerést. A soproni uszoda tervezésénél az egyik fontos szempont az volt, hogy megfelelően illeszkedjen a Lövérek zöld környezetébe, tömbösített megformálásával a lehető legtöbb zöldfelületet hagyja szabadon a strand számára. A Tompos Csaba vezetésével tervezett uszoda medencecsarnoka a nagy üvegfelületek révén közvetlen vizuális kapcsolatban van a környező zöldfelülettel, az alpokaljai táj szinte átfolyik az uszodatéren. A többfunkciós fürdő- és uszodakomplexum nemzetközi versenyek szervezésére is alkalmas, egyszersmind a helyi és az idegenforgalmi igényeket is kiválóan kiszolgálja. 
 A soproni parkolóház a „nyilvános infrastruktúra” kategóriában nyerte el az elismerést. A 235 férőhelyes parkolóház a soproni belváros és a Várkerület parkolását javítja. A parkolóház ellipszis alaprajza és az abból épülő forma a Várnegyedet jellemző elliptikus utca- és várfalrendszert idézi. Tima Zoltán, Németh Tamás és munkatársaik egy kerámia lamellákkal burkolt karakteres épületet hoztak létre. A homogén íves homlokzat egyedi megjelenést kölcsönöz az épületnek. A fedett-nyitott parkolóház nézőponttól függően változó transzparens vagy tömör megjelenést mutat.
 A BigSEE Architecture idei díjazottjai között van „kulturális” kategóriában a szádvári romkonzerválás is. Magyarország legnagyobb alapterületű hegyi romvárának megmentése egy fontos közösségi projekt, a vár mintegy 320 éven át tartó pusztulását követően ugyanis 2006-ban magyarországi várbarátok egy csoportja fogott össze a romok megmentéséért. Kelemen Bálint, építész évek óta aktívan részt vesz a vár értékmentésében. A szádvári romvár bekerült a Nemzeti Várprogramba is, és ennek köszönhetően kezdődött meg a várfalak állagmegóvása. 

A BigSEE Architecture Awards díjátadója májusban lesz Ljubljanában. A KÖZTI a korábbi években is sikerrel szerepelt a szlovén nemzetközi építészeti díjon. A White House irodaház, a BudaPart Otthonok „D” épület, valamint a V.30 Belvárosi Sportközpont is kategóriagyőztes lett. 

 

Forrás: sajtóanyag

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A Budapestbe félig bevert szeg építése, és helye ma a városban

A Budapestbe félig bevert szeg építése, és helye ma a városban

A szocialista Budapest ikonja: a Körszálló.

BigSEE Architecture 2021 díjjal ismerték el a BudaPart lakóépületet

BigSEE Architecture 2021 díjjal ismerték el a BudaPart lakóépületet

Szlovéniában is elismerték a főváros modern kori történetének legnagyobb ingatlanfejlesztési projektjét.
 

Új tervezési igazgató és igazgatóhelyettes a KÖZTI-nél

Új tervezési igazgató és igazgatóhelyettes a KÖZTI-nél

A tervezési igazgatói posztot áprilistól Tima Zoltán Ybl-, és Prima Primissima díjas építész tölti be, a tervezési igazgató helyettese Peschka Alfréd Ybl Miklós-díjas építész.

Hirdetés