Hirdetés

Közzétette a teljes listát a Mies Alapítvány, melyhez az építész stúdió és a Dobrosi Architects is csatlakozott.

Hirdetés

Fundació Mies van der Rohe közzétette az Európai Unió kortárs építészeti díjának jelöltjeit – a februári lista kiegészítését –, köztük két újabb magyar projektet a korábbi 12 után. A 2022-ben kiosztandó díjakra a mostani jelöltekkel együtt összesen 41 országból 532 projektet jelöltek független szakértők: a nemzeti építész szövetségek és a díj zsűrije.

A kortárs európai építészetet elismerő Mies díjat kétévente osztja ki az Európai Unió és a Fundació Mies van der Rohe, először 1988-ban adták át az elismeréseket. A procedúra meglehetősen hosszadalmas: a második körbe került projekteket csak szeptemberben, a shortlisteseket, illetve az öt döntőst csak jövő januárban és februárban tudjuk meg. Az eredményhirdetés 2022 áprilisában lesz, a díjátadót májusban tartják majd. Az eseményt vándorkiállítás is kíséri majd, melynek első állomása jövőre Bécs lesz. 

A Szent Margit Gimnázium új tornacsarnoka (Újbuda, építész stúdió) – Fotó: Hlinka Zsolt

A magyar nomináltak (felül, vastaggal szedve a két friss jelölt):

Magyarország a 14 jelöléssel a középmezőnyben található. Spanyolország 39, Franciaország 33, Németország 29, Belgium 26, Lengyelország 25, Portugália 22, Olaszország és az Egyesült Királyság 21-21 projekttel szerepel a lista élmezőnyében. Idén először Örményország, Moldova és Tunézia is szerepel a jelölt országok között.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Életet leheltek az ország egyik legnagyobb lakótelepébe

Életet leheltek az ország egyik legnagyobb lakótelepébe

Színes, kreatív, gazdag jelentéstartománnyal bíró utcabútorok kerültek az Európai Kulturális Főváros címre készülő Veszprém Haszkovó lakótelepére.

Díjnyertes szemüveg, ami egy belső érzéssel harcol

Díjnyertes szemüveg, ami egy belső érzéssel harcol

A Tipton NVSBLE szemüvege különdíjat kapott a Formatervezési Tanácstól. Most a tervező mondja el a keret titkait.

Mentsük meg a Somló hegyi Szobrász Pincét!

Mentsük meg a Somló hegyi Szobrász Pincét!

Cartwright Éva, a Somlói Borok Boltjának tulajdonosa írt nyílt levelet az épület megmentéséért, a Kreinbacher Birtok válaszolt.

Hirdetés