Közösségi gyűlés, közösségi terek, ivókutak és autók elől lezárt területek. 

Az elmúlt hónapokban sokat cikkeztünk arról, hogy milyen intézkedéseket vezettek be a világ nagyvárosai a klímaváltozás elleni küzdelemben: zöldülnek a buszmegállók, az épületek homlokzatai, egyre több utcát adnak át a biciklistáknak és a gyalogosoknak, valamint a nagy cégek is sorra állnak át a környezetbarát üzemmódra. De mi történik Budapesten a témában? Mutatjuk!

Közösségi gyűlés az éghajlatváltozásról

2019. november 5-én a Fővárosi Közgyűlés klímavészhelyzetet hirdetett, amellyel kapcsolatban fontos mérföldkőhöz érkeztek most: a Semmit rólunk, nélkülünk! elv mentén közösségi gyűlést szerveznek, amelyen olyan kérdésekben várják a lakosság véleményét, mint a levegőminőség, a fűtés, a közlekedés vagy éppen a zöldterületek. Az elmúlt hetekben 10.000 budapestit kerestek meg levélben, közülük választják ki az az ötven embert, akik részt vesznek a tanácskozáson.
Forrás: DemNet

A közösségi gyűlésen az élet minden területéről érkező emberek gyűlnek össze, hogy fontos ügyekről beszéljenek – ebben az esetben ez az ügy a klímaváltozás.

A gyűlésen a résztvevők új ismereteket szereznek a témáról, megosztják a gondolataikat egymással, végül ajánlásokat tesznek arra, hogy milyen módon kezelje a főváros a problémát.

A közösségi gyűléseket számos helyen használják a világon – többek között Lengyelországban, Írországban, Belgiumban – hogy segítsék a kormányok, parlamentek és önkormányzatok munkáját. Az, hogy milyen változások történnek majd Budapesten, azon múlik, milyen célokat tűz ki a főváros, és azokat hogyan valósítja meg. Ennek részleteiről a Fővárosi Önkormányzat új klímastratégiát dolgoz ki. A közösségi gyűlés ezekről a kérdésekről fog tárgyalni, majd javaslatokat tenni a főváros számára. A közösségi gyűlést Budapest belvárosában, a Főpolgármesteri Hivatal épületében rendezik meg két hétvégén, szeptember 12 és 13, valamint szeptember 26 és 27 között.

Hűsítő Budapest új ivókutakkal és hűsítő szigetekkel

A klímaváltozás okozta extrém hőség és hőhullámok idején megnő az idő előtti halálesetek száma, amely ellen sok folyadékkal védekezhetünk. A Hűsítő Budapest akció keretében új ivókutakat és hűsítő szigeteket telepítettek a városban, így nemcsak ingyen lehet hozzájutni a folyadékhoz, de a környezetet is védeni lehet vele. 

Közösségi térré alakul az Andrássy út egy szakasza

Kísérleti projektként az Andrássy út Rózsa utca és a Vörösmarty utca közötti szakasza közösségi térré változik - jelentette be Soproni Tamás, Terézváros polgármestere. A cél az, hogy októberig Európa egyik legszebb sugárútja visszakapjon valamit eredeti funkciójából, az autóforgalom mellett megjelenjen a kultúra, a korzózás, a szórakozás is a HATKER KORZÓN.

"A szervizutakon parkoló autók helyét utcabútorok, vendéglátóhelyek, kulturális rendezvények veszik át. Jelenleg is megtekinthető az a kiállítás, amelyet az elmúlt 20 év ARC anyagaiból állítottak és amelyek az elmúlt években semmit sem veszítettek aktualitásukból" - írja a polgármester. A válogatást egy terézvárosi portréfotó sorozat váltja majd: Csoszó Gabriella és Fabricius Anna munkái jelennek meg a közterületen, ahol a Terézvárosban működő FabLab Budapest műhely utcabútorain, installációin lehet megpihenni. A szervizutak betonjára planténerekben fák kerültek, és a szép zöld gyep sem fog majd hiányozni a közösségi térről.
Fotó: Terézváros Önkormányzata
Az Andrássy út egy szakaszának lezárása Terézváros és a Budapest Városháza közös mintaprojektje, egyelőre kísérleti jellegű. A 6. és 7. kerület belső részében is zajlik egy kísérleti projekt: a bulinegyednek rengeteg problémája van, például hogy sok az autó, alig lehet elférni az utcákon és a járdákon, a forgalomcsillapítás jegyében most egyes utcákat lezártak az autóforgalom előtt.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Budapest, ahogy Kádár elvtárs látta

Budapest, ahogy Kádár elvtárs látta

A KÉK városi sétája a Magyar Nemzeti Galéria munkatársaival.

Chili vagy bazsalikom? Lakásátalakítás Sasadon

Chili vagy bazsalikom? Lakásátalakítás Sasadon

A Salt Design keze nyomán dupla home office-ra hangolva született újjá a 80-as évekbeli típusház egyik lakása.

Fashion & Design Autumn Budapesten

Fashion & Design Autumn Budapesten

A következő hónapokban számos rendezvényen ismerhetjük meg hazánk kreatívipari tehetségeit.

Hirdetés