A többi technológiai óriásnál is nagyok a vállalások.

A Lego, az Adidas és az IKEA után az Apple is fontos lépésre szánta el magát: a napokban bejelentette, hogy 2030-ig szeretne teljesen karbonsemlegessé válni. Az Apple adatközpontjai már 2014 óta száz százalékban tiszta energiával működnek, a cég összes létesítményében 2011 óta 54 százalékkal csökkent az üvegházhatású gázok kibocsátása a zöld projekteknek köszönhetően.

A vállalat kidolgozott egy tízéves ütemtervet, amelyben azokat az intézkedéseket határozták meg, amelyek a termékfejlesztésben, a gyártásban, valamint a folyamataikban is szükségesek ahhoz, hogy a kitűzött célt elérjék.

Ezek közé tartozik a környezetbarát design, az energiahatékonyság, a megújuló energiaforrások használata, a közvetlen kibocsátás csökkentése és az üvegházhatású gázok kivonása.

Robotok, megújuló erőforrások, együttműködés egyetemekkel

A szén-dioxid csökkentése érdekében olyan alumínium olvasztási folyamatot fejlesztenek ki, amelyben az üvegházhatású gázok helyett oxigén keletkezik. Már meg is kezdték a közös munkát az alumíniumgyártó céggel, az Apple CEO-ja, Tim Cook szerint az új folyamat egyedülálló lesz a világon.

A régi készülékek rezgőmotorjait (Taptic Engine) robottechnológia segítségével teszik újrahasznosíthatóvá. Az Apple Daisy névre keresztelt robotja eltávolítja a termékekből a régi motort, Dave pedig szétszereli őket és kivonja belőlük a ritkaföldfémeket és a volfrámot, így pedig újrahasznosíthatóak lesznek és nem végzik hulladékként. 

Befektetnek a megújuló erőforrásokba is, amellyel a cég szerint olyan hatást fognak elérni, mintha évente 3 millió autót távolítanának el az utakról. Van már egyébként energia előállító gyáruk Arizonában, Oregonban és Illinoisban, ezekkel évente több mint egy gigawatt megújuló energiát termelnek - ez nagyjából 150 000 ház energiaszükségletének felel meg. 

Támogatni fogják azokat a környezetvédelmi szervezeteket, amelyek a szén-dioxid emisszió csökkentéséért küzdenek és szorosabb együttműködést alakítanak ki a felsőoktatási intézményekkel a kutatás-fejlesztés érdekében.
 

Mi a helyzet a konkurenciánál?

A Microsoft még az Apple-nél is továbbment azzal a vállalásával, hogy

2030-ra negatív szén-dioxid kibocsátással működnek majd, valamint 2050-re ugyanannyi szénmennyiséget akarnak kivonni a tevékenységeikből, mint amennyit valaha a környezetbe juttattak. 

Nemrégiben  létrehoztak egy konzorciumot, amelynek tagja többek között a Nike, a Starbucks és a Mercedes-Benz, elsődleges célja pedig a szén-dioxid csökkenését elősegítő technológiákhoz kapcsolódó információcsere. 

Az Amazon "csak" 2040-re tűzte ki a szén-dioxid semlegességet, tükrözve azokat a kihívásokat, amelyekkel a házhoz szállító járműveik környezetbarátabbá tételekor szembesültek. A Google egyelőre annyit jelentett be, hogy az összes folyamatukat és az ellátási láncot karbonsemlegessé teszik, de még nem rendeltek hozzá határidőt.

A zöldítő intézkedéseik során a technológiai óriások mindig hangsúlyozzák, hogy a karbonsemlegességhez kötődő céljaik várhatóan sokkal hamarabb teljesülnek majd, mint amit a különféle nemzeti és nemzetközi testületek előírnak (az Európai Unió például az Európai Zöld Megállapodásban 2050-re szeretné elérni a kontinens szén-dioxid semlegességét). A Greenpeace azonban elmondta, hogy ez nem tekinthető különleges érdemnek, hiszen a világ legjövedelmezőbb vállalatairól beszélünk, amelyeknek óriási a felelőssége, és elegendő a pénze is ahhoz, hogy a lehető leghamarabb cselekedjenek. Örömtelinek tartják, hogy a cégek nemcsak magukat, hanem a a beszállítóikat is fejlesztik,

de szeretnék látni, hogy a valóságban hogyan fogják kiiktatni működésükből a fosszilis tüzelőanyagokat.

Az Apple erre annyit mondott, hogy vannak olyan tevékenységeik, amelyek kapcsán azonnal tudnak lépni, de a repüléshez használt folyékony tüzelőanyagot nem lehet egyik pillanatról a másikra lecserélni egy zöldebb alternatívára. 

Ha kíváncsi vagy arra, hogy a járvány következtében miért nem csökkent nagy mértékben a világ szén-dioxid kibocsátása a gyárbezárások és a közlekedés leállása ellenére sem, akkor ide kattintva elolvashatod

Forrás: Apple
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Új Bauhaus iskola létrehozását kezdeményezi az Európai Bizottság

Új Bauhaus iskola létrehozását kezdeményezi az Európai Bizottság

Az építészetnek meg kell újulnia, fenntarthatóbb épületeket kell tervezni, ennek ösztönzésére pedig kell egy közös alkotói tér.

Így lettem karbonsemleges

Így lettem karbonsemleges

Egy brit építész a hétköznapjaiban a minimálisra csökkentette a saját szén-dioxid emisszióját.

Hirdetés