Levélház: a teakészítők műhelye

Harmadik helyen végzett a BIS Építész Iroda pályaműve egy nemzetközi pályázaton. 

A Teakészítők Vendégháza (Teamaker’s Guest House) terveire kiírt nemzetközi pályázaton egy olyan környezetbarát és egyben költséghatékony szálláshely kialakítására vártak ötleteket, amely egy lett erdőben helyezkedik el Rigától mintegy 100 kilométerre. A BIS Építész Iroda Leafhouse koncepciója harmadik helyezést ért el. 

Az Ozolini család otthona és teakészítő műhelye Lettországban egy tisztáson található. Tulajdonosai, Brigita és Dima Lukini a pályázattal gyakorlatilag kinyitották a történelem, a teakészítés és a természet kapuit azoknak, akik szívesen elmenekülnének a város gyors tempójától és inkább visszatérnének a zöldbe, ahol relaxálnának vagy éppen gyógynövényekkel ismerkednének.

A pályázat fontos eleme az 1850-ben épített kétszintes csűr, amelyet egyszerre használtak a tea szárítására és tárolására. Ebből az épületből mára csak kevés maradt, de a résztvevőknek lehetősége volt a romok felhasználására és újragondolására úgy, hogy az új épület szállás, egyben teakészítő műhely is legyen. 

A BIS koncepciója

A tervezéskor fontos kiindulópont volt, hogy a funkcionális bővítéssel járó negatív környezeti hatásokat minimalizálják, és – a rendelkezésre álló nagy és kihasználatlan terület ellenére – az építkezés kizárólag a meglévő csűr épületét érintse. A csűr alapozását és kőfalait használva csökkenthető a földmunka és ezáltal az építési terület. Az új bővítmény a meglévő épület függőleges, könnyűszerkezetes folytatása, melyet a helyszínen található facsoportok inspiráltak: a könnyed, áttetsző emeleti épületrész – melynek árnyékoló szerkezete a falevelek mintázatát idézi – egy lomboronaként ül az erőteljes, masszív kőfalakra. A földszinten állva csak a közvetlen környezetünket érzékeljük; amint felmegyünk az emeletre, feltárul előttünk a táj.

Működés

Az épület funkcionális elrendezése két egységre bontható: az egyik az általános és rugalmas, nyitott terek csoportja, minimális funkcionális és téri kötöttségekkel; a másik a kiszolgáló területek csoportja, kisebb terekkel, kötött funkciókkal, a szintek fő rendeltetéseihez kapcsolva. Az északi oldalon a lépcsőház, a déli oldalon egy „üvegdoboz” köti össze az emeleteket. Utóbbi a téli időszakban – az üvegház hatására – összegyűjti a meleg hőt és fokozatosan továbbítja azt a háznak. Nyári időszakban a vízszintes árnyékolók védik a napsugaraknak kitett déli oldalt. Az épület kiszellőztethető keresztirányban, elkerülve a nem kívánt felmelegedést.

A földszint az épület publikus szintje, melynek fő funkciója a teakészítő műhely. Fontos tervezői cél volt a meglévő – kőfalakkal határolt – csűr belső téri hangulatának megtartása és a természetes fény biztosítása a műhelyben, mely az új épületrész födémszerkezetének elemelésével és a déli oldali kőfal kibontásával jön létre.

Az első emelet az épület fél-privát szintje, ahol a nappali és a terasz biztosítja a közös főzés, étkezés és pihenés lehetőségét a vendégek számára. Végül a legfelső emelet az épület privát szintje, ahol a vendégszobák és a hozzá tartozó kiszolgáló funkciók találhatóak.

Fenntarthatóság

Az épület déli oldalán található „üvegdoboznak” és a könnyű átszellőztethetőségének köszönhetően a ház egy természetes fűtési-hűtési rendszert kapott, melyet egy hőszivattyús rendszer egészít ki. Az épület energiaellátásának egy jelentős részét a tetőszerkezeten elhelyezett napkollektorok biztosítják, a csapadékvíz az épület tetejéről, teraszáról össze van gyűjtve és a földalatti víztisztító rendszerbe van vezetve. A szürkevizet WC öblítésre, mosásra, felmosásra vagy öntözésre lehet használni.

Forrás: BIS Építész Iroda




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Jövő tavaszra halasztja a BigSEE a Design Hónapja Fesztivált

Jövő tavaszra halasztja a BigSEE a Design Hónapja Fesztivált

A Design Hónapja Fesztivált  2021 tavaszán rendezi meg a BigSEE

A MÉD-ért versenyeznek az év legjobb épületei és tervei

A MÉD-ért versenyeznek az év legjobb épületei és tervei

Íme a Média Építészeti Díja 2020 döntősei, illetve a közönségszavazáson részt vevő alkotások.

Atombunkerből átalakított múzeum kapott rangos elismerést

Atombunkerből átalakított múzeum kapott rangos elismerést

Egy apró skót falu, Gairloch múzeuma kapta meg az Art Fund Év Múzeuma díját.

Nincs találat!

Hirdetés