Kőház a hegyen

Balaton-felvidéki szituáció

Badacsonytomaj zártkerti részén, egy majdnem háromezer négyzetméteres domboldali telken egy teljesen leromlott állagú pince és présház felújítására és egy prémium kategóriás szálláshely kialakítására kérték fel a tervezőt a tulajdonosok. Fajcsák Dénes valamennyi korábbi Balaton-felvidéki megbízatása esetén egyvalamiben mindig következetes maradt: abban az esetben vállalja a felkérést, ha mértéktartó és tájképi szinten léptékhelyes épületek kerülnek a tradícióira értékként tekintő környezetbe. Cikkünk eredetileg az OCTOGON 189-es, 2024/1-es lapszámában jelent meg.

Rekonstrukció esetén megmarad tehát az eredeti tömeg, a beavatkozások a szerkezet megerősítését és az elpusztult részek újjáépítését szolgálják a 21. századi kényelmi funkciókat és a gazdaságos, környezetbarát üzemeltetési lehetőségek felhasználásával. 


A tervezést irányító Fajcsák Dénes korábbi munkáiból már nemegyszer megtapasztalta, hogy a környék építészetére jellemző rakott falakat csak a „ház a házban” módszerével lehet megőrizni, ha nem akarják kockáztatni, hogy az épület darabjaira hulljon. A pince falait mind a négy oldalon megerősítették. Kívülről kifugázták a hézagokat, belülről pedig cementes fröcskölést kapott a fal. A falakra betonkoszorú került, erre ültették az új tetőt, mert a régi már teljesen tönkrement. A korábbi, egyébként nem történeti tető dőlésszögét a hagyományos 45 fokosra emelték. A tervező azt valószínűsíti, hogy az építők egykor olyan tetőt raktak a házra, amit a rendelkezésükre álló faanyag kiadott. A hátsó oromfalnál, a régi tetőgerinc felett kialakult érdekes bevilágító nyílás és a Balaton felé néző oromfal beüvegezésével viszont teljesen átláthatóvá vált az épület. Ennek az oromfalnak a teljes megnyitása eredetileg nem szerepelt a tervekben, de a felújítás során bekövetkezett az, amitől a tervezők tartottak: a fal leomlott. És mivel hiába kerestek olyan mestert, aki vissza tudná építeni, maradt a nagy üvegfelülettel való megnyitás a panoráma felé. 


A „ház a házban” megoldással azonban az amúgy is csekély alapterületű pince lakótere még jobban szűkült, egyrészt a hőszigeteléssel, valamint a szerelt falak közé rejtett gépészettel, elektromos hálózattal. A domboldalba belemélyesztett présház lett a megoldás a teljes turisztikai funkciókínálat biztosítására. Így a présházba került a konyha és az étkező, a főépületbe a vizesblokk, az emeletre pedig a hálószoba, és a két ház között egy nagy teraszt is kialakítottak.

A tervező csapat példaértékűnek tartja az ehhez hasonló, mértéktartó építtetői hozzáállást, amellyel megmentettek az utókornak egy léptékében megtartott, szerethető épületegyüttest, amely úgy került vissza a települési véráramba, hogy az új funkciója maximálisan az épület alapadottságaihoz lett igazítva.




 

Tervezés és kivitelezés: 2017-2023 
Nettó alapterület: présház + pince: 12 m2, főépület: 17 m2
Generáltervező: Arkt Építész Stúdió Kft. | Web
Vezető tervezők: Fábián Gábor, Fajcsák Dénes
Építész munkatárs: Ifj. Juhász Péter
Bevont gyakornok: Ficsor Enikő

 

Az OCTOGON legújabb lapszáma mától a polcokon: hagyományainkhoz híven év elején az épületfelújításokra és a műemlékvédelem témakörére fókuszálunk. Az elmúlt időszak kvalitásos felújításairól, többek között a Lánchíd megújulásáról (CÉH Zrt./FŐMTERV), a Jáki Szent György-templom felújításáról...

Magazinunkra itt lehet online előfizetni.

2024/1 189. lapszám - Octogon

 




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Átadták a Molnár Péter-díjat

Átadták a Molnár Péter-díjat

2023-ban Juhász Veronika, Fábián Gábor és Fajcsák Dénes érdemelte ki az elismerést

Új látószög

Új látószög

Lombház típusú szálláshelyek Noszvajon.

Az Újpesti Piac és egy cserépfalui ház videója is versenyben a Simon Architecture Prize-on

Az Újpesti Piac és egy cserépfalui ház videója is versenyben a Simon Architecture Prize-on

A nemzetközi díjra az épületek belakását, atmoszféráját megragadó videóval lehet nevezni.

Hirdetés