Hirdetés

Új korszak következhet az építészetben. 

Gyökeres fordulat Kínában: a kormány kiadott egy rendeletet, amely szerint a jövőben szigorúan tilos a világ épületeinek lemásolása, és elrendelik a "szupermagas" (super tall) felhőkarcolók építésének korlátozását is. Ezzel Kína több évtizedes építészeti tendenciáknak vethet véget, a jogalkotók szerint itt az ideje visszatérni a tradicionális kínai építészethez.

Kínánál nagyobb másoló nincs a világon, ha az ember arrafelé jár, az épületeket elnézve megelevenedik a világ: a Tower Bridge, a Diadalív, a Sydney-i OperaházLe Corbusier Ronchamp kápolnája vagy az Eiffel-torony tökéletes vagy tökéletlen mása mind megtalálható az országban.

Az új szabályozás ennek most véget vet, ugyanis kimondja a plagizálás teljes tilalmát, amely meglepő fordulat az eddigiekhez képest, hiszen Kína úgy vonult be a köztudatba, hogy mindent lemásol, amit ér.

A másik fontos lépés a magasépületek számának korlátozása. Bár Kínának 1985-ig egyetlen felhőkarcolója sem volt, ez nem gátolta meg abban, hogy gyorsan felzárkózzon az USA mellé, majd aztán hamar le is hagyja. Az azóta eltelt 35 évben a Kínában épített felhőkarcolók száma meghaladta az ezernyolcszázat, több mint a duplája annak, amit az Egyesült Államoknak egy évszázad alatt sikerült megalkotnia.
A Shanghai Tower, Kína legmagasabb épülete - Fotó: Shutterstock

A tavalyi év rekordnak számít, 2019-ben összesen 50, 200 méternél magasabb épületet húztak fel, amelynek most megálljt parancsolnak.

A Lakásügyi és Városfejlesztési Minisztérium közleménye szerint az ország építészeti kultúrájának megerősítése céljából újfajta iránymutatásra lesz szükség. Ennek értelmében nem engedélyezik az 500 méternél magasabb épületek megépítését, a többinél pedig korlátozni fogják a kiadható építési engedélyek számát. A rendelet kiemeli, hogy a jövő magas épületeinél jóval nagyobb hangsúlyt kell fektetni a tűzvédelemre, a földrengésekkel szembeni ellenállásra, valamint az energiatakarékosságra.

A kínai hatóságok szerint az építészeti terveknek a jövőben összhangban kell lenniük a városokra jellemző sajátosságokkal, egy új épület megtervezésekor figyelembe kell venni a környezet adottságait, az épületek formája és magassága nem üthet el ettől.  A „furcsa épületeket” felül kell vizsgálni, az újak építésekor pedig a kínai építészeti tradíciókat is figyelembe kell venni.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Felhőkarcolót állított Budapest szívébe egy algoritmus

Felhőkarcolót állított Budapest szívébe egy algoritmus

Másodpercek alatt végtelen számú teljesen különböző változatot hoz létre az ANTitecture algoritmusa. 

Vízszintes felhőkarcolóval gazdagodott egy kínai város

Vízszintes felhőkarcolóval gazdagodott egy kínai város

A Crystal minden bizonnyal nagyon hiányzott a kínai felhőkarcoló arzenálból, pláne ennyi pénzért.

Vízszintes felhőkarcolót tervezett a Herzog & de Meuron Moszkvába

Vízszintes felhőkarcolót tervezett a Herzog & de Meuron Moszkvába

Egy régi sörgyár épületeit újítanák fel, de hogy.

Hirdetés