Közben novemberben elindul a vizsgálat, ami eldöntheti, hogy végül megkapják-e rá az építési engedélyt.

A Foster + Partners új látványterveket mutatott be a tavaly London polgármestere, Sadiq Khan javaslatára elutasított 305 méter magas The Tulip nevű toronyról. A virágformájú torony, a Gherkin, azaz az Uborka mellett áll majd, ha végül mégis megkapják rá az építési engedélyt.

A bimbozó tulipán formájú The Tulip első terveit 2018-ban mutatta be a Foster + Partners. Meglátva benne a lehetőséget, hogy a város építészeti ikonjává vállhat, London város önkormányzata első körben elfogadta a torony tervét 2019-ben, de a polgármester, Sadiq Khan később mégis úgy gondolta, hogy az épületnek „nagyon kevés jótékony közösségi hatása lenne”.  Khan javaslatára a City of London Corporation (CLC) – a helyi tervtanács – elutasította az engedélyeket. A döntés ellen 2020 januárjában fellebezett a Foster + Partners, jelenleg egy szakértő vizsgálat folyik, majd ezután a végső döntést a településügyi és önkormányzati államtitkár hozhatja majd meg. A Tulipán közvetlenül a Foster + Partners Stirling-díjas felhőkarcolója mellé épülne, és Jacob J Safra milliárdos (aki 2014-ben megvette a szomszédos Gherkin is) finanszírozásában valósulna meg.  

Közben Peter Murray, a New London Architecture elnöke, építészeti szakíró videoüzenetben védte meg a Tulipánt, mert szerinte az építészeti alkotás segíthetne London turizmusának helyreállításában a koronavírus-járvány lecsengése után. Murray videoüzenetében elmondta, Khannak és a főpolgármesteri irodának nem tetszett a torony és a meglévő felhőkarcoló kapcsolata, de a Foster + Partners a polgármester észrevételeit követően átalakították annak alapját, amivel egy új félhold formájú tér jött létre a két struktúra között. A videóban Murray kitér arra is, hogy

„alaposan meg kell vizsgálni, hogy a Tulipán mennyiben árthat a Tower történelmi látványának, de figyelembe kell venni azt a tényt is, hogy az épület mit adhat hozzá London városképéhez.”

Tavaly még maga Norman Foster, a Foster + Partners alapítója is „elkerülhetetlenül ellentmondásosnak" jellemezte a tornyot, de kijelentette, szerinte a struktúrának valódi esélye van rá, hogy „London szimbólumává" váljon. Ha megépül, a torony belsejében oktatási létesítmények (úgynevezett égi tantermek), éttermek és kávézók működnek majd.

A terv egy másik látványosságot is magába foglal, egy kétemeletes pavilont, ami kiegészíti az Uborka földszinti részét, és kap egy tetőteraszt, egy 284 férőhelyes biciklitárolót, és még boltokat is befogad. A pavilon melletti park a nyolc és félszeresére növeli a jelenlegi zöldterületet, többek között két zöldfal segítségével.

Háromszáz méterrel feljebb különböző építészeti megoldások segítenek kihozni a legtöbbet a panorámából, ezek közül a legfuturisztikusabb az épület külső oldalán liftező üvegkabin, de lesz London történetét bemutató interaktív kiállítás, és persze a városra néző étterem sem maradhat ki.

(Forrás: Dezeen, Archdaily)
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Maradnék egy teára
  • 2021-11-26 12:44
  • Deco

Maradnék egy teára

Maurer Dóra tanítványainak nyílt kiállítás-sorozat Angliában

Maurer Dóra tanítványainak nyílt kiállítás-sorozat Angliában

Három helyszínen is találkozhat a munkákkal a londoni közönség.

Identitás, közösség, összetartozás

Identitás, közösség, összetartozás

Idegenként is lehet otthon lenni - ez az idei Serpentine Pavilon üzenete.

Hirdetés