Hirdetés

A világ legdrágább építési helyszínére tervezett felhőkarcolót a ZHA.

A Hongkong rózsájaként vagy a hongkongi orchideafaként ismert bauhinia ihlette meg a Zaha Hadid Architects (ZHA) építészeit. A londoni székhelyű iroda egyik legújabb projektje, a harminchat emelet magas, hullámzó üvegfalú felhőkarcoló tömege a növény bimbójának alakját követi. Nem véletlen, hiszen a növény a városállam jelképe, annak virága a metropolisz zászlaján is fellelhető. 

A ZHA a világ legdrágább építési helyszínére, a Hongkong üzleti negyedében húzódó Murray Roadra tervezte a felhőkarcolót. A telek tulajdonosa a Henderson Land Developenet, mely három milliárd dollárt fektetett a vásárlásba 2017-ben. A harminchat emeletes épület az IM Pei által tervezett Bank of China Tower és a Foster + Partners tervezte HSBC épület közvetlen közelében, egy többszintes parkolóház helyére épülhet. 

A felhőkarcoló légies hatású, mégis robusztus üveghomlokzatát ívelt szegmensek alkotják, megformálva a bauhinia virágzás előtti állapotát.

A nagy szakítószilárdságú acélszerkezettel tervezett felhőkarcoló emeleti szintjein két, fákkal beültetett terasz kap majd helyet, illetve egy „égi kertet” is kialakítanak, a tervek szerint futópályával. Emellett számos udvart és kertet hoznak létre az épülethez kapcsolódóan, melyek a felhőkarcoló belsejében található tágas közösségi terekben folytatódnak. Mindez hozzájárul a környék zöld felületeinek növeléséhez, de arra is reflektál, hogy korábban a helyszín közelében bauhihia termesztés zajlott.

Az épületet a LEED Platinum fenntarthatósági besorolás elvárásainak, illetve a kínai Green Building Rating háromcsillagos minősítésének megfelelve tervezte meg a ZHA.

Ha az épület elkészül a Murray Roadon, ez lesz a ZHA második megépült hongkongi projektje, a város Műszaki Egyetemének kampuszára épült hetvennyolc méter magas Jockey Club Innovation Tower mellett.

Megrendelő: Henderson Land
Építészet: Zaha Hadid Architects
Vezető tervező: Patrik Schumacher
ZHA projektvezetők: Jim Heverin, Sara Klomps, Chris Lepine

Forrás: Zaha Hadid Architect, Dezeen
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Kína lehagyta az USA-t a felhőkarcoló építésben

Kína lehagyta az USA-t a felhőkarcoló építésben

Mert azé a világhatalom, akié a világ legtöbb égig érő épülete.

Zaha Hadid irodája tervezte az első fából készült stadiont

Zaha Hadid irodája tervezte az első fából készült stadiont

A FIFA szerint a Forest Green Rovers világ legzöldebb futballklubja lesz.
 

Ötezer embert lát el élelemmel ez a növény-felhőkarcoló

Ötezer embert lát el élelemmel ez a növény-felhőkarcoló

A növény-felhőkarcolók lehetőséget adnak arra, hogy helyben termesszk élelmiszereinket. 

Nincs találat!

Hirdetés